• Liderii G7 îşi reafirmă sprijinul pentru Ucraina "atât timp cât va fi necesar" • Antony Blinken, SUA: "Putin a eşuat în obiectivul său strategic în Ucraina"
Grupul celor Şapte state puternic industrializate (G7) "va continua să crească presiunea" asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a dat ieri asigurări cancelarul german Olaf Scholz într-un mesaj adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform AFP.
Cancelarul german a spus: "Suntem uniţi alături de Ucraina şi vom continua să o susţinem. Pentru aceasta, noi trebuie să luăm decizii dificile, dar necesare. Vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin. Acest război trebuie să se termine".
Ieri, la un summit care se desfăşoară în Germania, liderii G7 au promis "să continue să furnizeze sprijin financiar, umanitar, militar şi diplomatic Ucrainei oricât de mult timp va fi nevoie".
"Am decis să extindem sancţiunile ca să restrângem de acum accesul Rusiei la tehnologii şi industrii cheie şi la alte resurse", potrivit comunicatului dat publicităţii de liderii G7.
Liderii G7 i-au cerut Moscovei "să înceteze imediat, fără condiţii, atacurile asupra infrastructurilor agricole şi de transport şi să permită trecerea liberă a mărfurilor agricole din porturile ucrainene de la Marea Neagră", notează Agerpres.
Aceştia au discutat ieri dimineaţă prin videocoferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a cerut "să facă maximum" pentru a pune capăt, până la sfârşitul acestui an, războiului care îi devastează ţara.
Totodată, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 sisteme de apărare antiaeriană şi garanţii de securitate, conform unui oficial european citat de Reuters.
Pe de altă parte, Zelenski susţine că nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia, el considerând că Ucraina trebuie mai întâi să-şi consolideze poziţia pe plan militar înainte să reia aceste negocieri, potrivit AFP.
• Jens Stoltenberg: "NATO creşte numărul Forţei de Răspuns la peste 300.000 de militari"
NATO va creşte masiv numărul Forţei de Răspuns la peste 300.000 de militari, a anunţat, ieri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.
"Vom transforma forţa de răspuns a NATO şi vom creşte numărul forţelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000", a declarat Stoltenberg înaintea summitului NATO de la Madrid, din această săptămână.
Forţa de Reacţie Rapidă a NATO are în prezent aproximativ 40.000 de soldaţi, conform news.ro.
"Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a ne întări în caz de conflict, cu ajutorul mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţi desfăşurate dinainte, precum apărare antiaeriană, şi prin forţe pre-repartizate în apărarea anumitor aliaţi", a mai anunţat Jens Stoltenberg, citat de AFP.
• Antony Blinken, SUA: "O Ucraină suverană şi independentă va exista mai mult decât Putin"
Secretarul de stat american Antony Blinken susţine că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în ceea ce priveşte obiectivul său strategic în Ucraina, în pofida progreselor recente ale armatei ruse în Donbas, estul ţării, potrivit EFE.
"Să nu confundăm tactica cu strategia. Putin a eşuat deja în obiectivul său strategic, care a fost să pună capăt suveranităţii şi independenţei Ucrainei, să o şteargă de pe hartă şi să o subjuge Rusiei", a declarat secretarul de stat într-un interviu pentru CNN, potrivit Agerpres.
Aici, Putin a eşuat deja, pentru că o Ucraină suverană şi independentă va exista mai mult decât Putin, iar NATO a devenit mai puternică.
Şeful diplomaţiei americane a recunoscut, însă, că din punct de vedere tactic, forţele ucrainene se retrag în faţa avansului Rusiei în estul ţării, dar a reiterat că eşecul strategiei lui Putin "este cu adevărat important".
• Ucraina a atacat o platformă de foraj petrolier lângă Crimeea, pentru a doua oară într-o săptămână
Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze din Crimeea, a transmis agenţia oficială rusă de presă TASS, citând responsabili locali, potrivit Reuters, care remarcă faptul că acesta ar fi al doilea atac asupra al unui astfel de obiectiv în decurs de o săptămână.
Platforma este operată de Chernomorneftegaz, pe care responsabili susţinuţi de Rusia au confiscat-o de la operatorul naţional de gaze ucrainean Naftogaz, în urma anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014.
"A fost un bombardament al forţelor armate ucrainene, nu există victime", a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciilor de urgenţă din Crimeea, care nu a oferit alte detalii, potrivit Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarusul vecin să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei, potrivit DPA şi Unian. Zelenski a spus: "Kremlinul a decis deja totul pentru voi, dar voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!".
--------------------
Preşedintele rus Vladimir Putin are programat să efectueze o vizită, astăzi, în Tadjikistan, o fostă repubclică sovietică şi un aliat din Asia Centrală, prima sa viztă în afara Rusiei după ce a lansat, la 24 februarie, invazia Ucrainei, anunţă Kremlinul, potrivit AFP. Liderul de la Kremlin urmează să efectueze miercuri o vizită în Turkmenistan şi să participe la un summit al ţărilor de la Marea Caspică.
Ultima vizită a lui Putin în străinătate a avut loc în perioada 4-5 februarie, în China, unde s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping, la dechiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, la Beijing.
1. cum?
(mesaj trimis de wes în data de 28.06.2022, 11:32)
cu glume de autobaza?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 21:16)
nu, cu un atac masiv cu troli
2. Niște mâncători de rahat
(mesaj trimis de Anonim în data de 28.06.2022, 14:18)
Niște mâncători de rahat sunt liderii G7, cu Biden in frunte, urmat la mică distanță de Ursula. In afară de dat din gură nu e nimic de capul lor.