Capcana recensământului

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 9 octombrie 2020

Sorin Rosca Stanescu

Ultimul recensământ al populaţiei României, extrem de controversat, a avut loc în 2011. Când puterea executivă era deţinută de PDL. Iar premier era Emil Boc. Marioneta lui Traian Băsescu. Începând de atunci, românilor le sunt comunicate în mod oficial de către diferite autorităţi fel de fel de cifre aiuritoare. O mega-jonglerie statistică, transformată într-o mega-escrocherie politică. Premiză pentru falsificarea tuturor alegerilor.

Atunci când te joci cu satistica, o operaţiune de tip criminal, poţi demonstra de pildă că la un referendum pentru demiterea unui preşedinte nu s-au prezentat suficient de mulţi cetăţeni la vot. Şi, deşi în realitate populaţia l-a demis pe respectivul preşedinte, cazul Traian Băsescu, acesta şi-a menţinut funcţia, aparent în mod constituţional. La fel pot fi măsluite cifrele şi în cazul unui referendum, să spunem, pentru definirea familiei sau la un referendum, să o spunem şi pe asta, iniţiat de preşedinte şi legat de Justiţie şi statul de drept. Măsluirea cifrelor statistice are o puternică influenţă şi în plan psihologic. Pentru că pe această cale putem afla că la vot s-au prezentat procentual mai mulţi români şi, ca atare, opţiunile lor sunt mai legitime. Sau dimpotrivă. Că s-au prezentat mai puţini români şi, ca urmare, opţiunile lor sunt mai degrabă nelegitime. Dacă primarul Capitalei ar decide să facă un referendum, pentru a-i întreba pe bucureşteni dacă doresc de exemplu autobuze cu gaz total nepoluante şi mult mai ieftine, sau autobuze clasice, sau autobuze electrice, cum Dumnezeu ar putea fi organizată chestionarea populaţiei, atâta timp cât nimeni nu ştie care este cifra reală a locuitorilor Capitalei care efectiv trăiesc în Bucureşti, în comparaţie cu bucureştenii care în realitate sunt plecaţi peste mări şi peste zări, ori cu cetăţenii trăitori în Capitală, dar care nu sunt prinşi în statistici decât cel mult în localităţile din care provin?

Ceea ce se întâmplă în mare, se întâmplă şi în mic. Aceeaşi situaţie o avem şi în ceea ce priveşte populaţia din oraşele şi comunele României. Harababura este generală. În această harababură generală, nu este de mirare că institutele de cercetare de piaţă, cu toţi algoritmii de corecţie pe care-i introduc, reuşesc din ce în ce mai greu să ne ofere prognoze corecte. Dar dincolo de cercetările sociologice, cum Dumnezeu poate fi proiectat să spunem transportul în comun sau transportul cu mijoacele proprii de locomoţie sau chiar furnizarea de apă, de energie electrică şi de gaz, în condiţiile în care numărul beneficiarilor continuă să fie necunoscut?

Din câte ştiu, suntem singurul stat în această situaţie. Într-o situaţia în care cifrele fluctuează într-un mod cel puţin suspect. Conform ultimelor date oficiale, dacă ele ar fi adevărate, este fals că populaţia României a scăzut începând din 1989. Dimpotrivă, ea ar fi crescut. Şi ar fi ajuns la 23 de milioane. La sfârşitul lunii februarie însă, Ministerul Afacerior Interne a infirmat cifrele furnizate cu câteva luni în urmă, declarând o populaţie cu domiciliul pe teritoriul României de 22.263.108 locuitori. Vă închipuiţi ce salt. În 2011, recensământul ne dădea un total de doar 20.121.641. Iar în septembrie 2016, Institutul Naţional de Statistică ne oferea altă cifră, de 19.760.000 de cetăţeni. Pentru ca zile trecute, Autoritatea Electorală permanentă să ne zăpăcească din nou, furnizându-ne cifra de 19.004.986.

În aceste condiţii, este de înţeles de ce doamna Renate Weber, Avocatul Poporului solicită insistent răspunsuri la o serie întreagă de întrebări cheie privind evidenţa populaţiei. O înţeleg pe doamna Weber, îl înţeleg şi pe Bogdan Tiberiu Iacob, arheologul presei de investigaţie din România, care-şi pune şi el multe întrebări în acest sens. Dar îi înţeleg şi pe guvernanţi. Guvernanţii sunt din nefericire interesaţi să falsifice cifrele. Din varii motive. Şi când spun guvernanţi, mă gândesc chiar şi la primarii de comune. Aceştia primesc, atunci când primesc, fonduri în funcţie de numărul de locuitori. În mod categoric, sunt interesaţi să exagereze acest număr. Şi România primeşte fonduri de la Uniunea Europeană, tot în funcţie de numărul de locuitori. Un număr umflat ar putea să atragă fonduri umflate. Şi aşa mai departe.

Problema este că s-a ajuns cu minciuna atât de departe, încât aproape nimeni nu mai ştie care sunt numerele reale. Autorităţile le-au ascuns atât de bine, încât nici ele nu le mai găsesc. În aceste condiţii, nici măcar minciuna nu mai funcţionează aşa cum îşi doresc propagandiştii. Este din punct de vedere statistic alandala. Din acest haos nu au de câştigat decât pescuitorii în ape tulburi. Aceştia sunt în primul şi în primul rând reprezentanţii statului subteran.

Şi o ultimă observaţie. Situaţia reală a României nu poate fi cunoscută, decât în condiţiile în care recensământul este corect făcut. Al oamenilor, al gospodăriilor, al animalelor, etc. La precedentul recensământ, am semnalat în mai multe analize şi am demonstrat acest lucru, faptul că operaţia a eşuat din capul locului. Din capul locului s-a lucrat în baza unor informaţii mai degrabă supte din deget decât culese de pe teren. Dacă există şi o parte amuzantă a acestei situaţii neobişnuite, este că în 2011, după încheierea recensământului sau cu un an mai târziu, când ne-au fost comunicate cifre definitive, nici măcar Guvernul de atunci, Guvernul Boc, care a organizat pe bani grei întreaga operaţiune, nu ştia care sunt cifrele corecte. Şi cum stă România de fapt. În aceste condiţii, până şi marile diversiuni politice nu pot fi puse la cale decât tot în stil amatoristic. Poate că anul viitor, când este anunţat un nou recensământ, ne vine totuşi mintea la cap.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. toate asa zisele baze de date sunt aiuritoare. ar trebui sa fie extrem de simplu de cand fiecare citoyen de peste 14 ani are un CNP iar ministerul de Interne care le emite stie foarte clar cate a emis. La fel stie foarte clar cati oameni au decedat. Recensamantul clasic trebuie doar vazut ca o modalitate de corectare a datelor. Dar nu in modul hilar in care s-a facut in vremea lui Boc, acum mare primar creator de festivaluri.

    E clar ca se doreste haos. A fost facut un tambalau enorm la ultimele alegeri, cand jalnica Nutzi Udrea impartea cafea la Paris. Ajungem ca in celebrul adagiu comunist: mai rasfirati baieti, ma rasfirati. Tot la ultimele alegeri Italia, Germania, Spania au publicat imediat numarul cetatenilor romani traitori pe teritoriul lor. Evident al celor care stateau acolo in mod legal. Noi habar nu am avut desi exista sisteme electronice la trecerea oricarei frontiere. Acum maestrul Ponta ne vorbeste despre coruptie. Dar in perioada lui de prim ministereala nu puteai sa faci nimic fara Sebastien Ghita. La fel cu Tariceanu. E patriot. Dar el a infiintat hotia numita Fondul Proprietatea si a incercat sa vanda CEC. Jegul e generalizat 

    1. Recenasamantul la romani se face pentru a afla ce mai are lumea cumparat prin casa (gresie si faianta, aer conditionat, plasma, etc) nu pentru a vedea structura reala a populatiei care se poate afla, foarte simplu, cum ai spus mai sus.

      Pe stat il intereseaza nu recensamantul sclavilor ci recensamantul averilor ca sa stie ce impozite si poveri sa mai puna pe spinarea iobagilor. Daca un recensamant arata ca lumea s-a imbogatit brucs cu ceva prin casa.. se pot mari taxele. Asta e miza.

      E pe vine si un recensamant agricol (amanat pe motive de Covid) care va fi facut in acelasi scop... vor americanii sa afle ce are fiecare prin curte.. cate gaini ouatoare, cati porci.. etc.. E discutia ca omul, atunci cand mananca oua din propria gospodarie nu plateste TVA la stat si adanceste deficitul bugetar (vezi discutia halucinanta cu Varujan Vosganian pe statistica oulelor din gospodariile de subzistenta din Romania). 

    e un aspect. Imi aduc aminte ca in 2011 a venit "recenzorul" si mai intai mi-a sarit in ochi negreala de sub unghiile lui si apoi stanjeneala cu care manuia pixul! Ce sa mai vorbesc de caligrafia scrisului. Din vorba in vorba am aflat ca e sofer de tir cu o cursa externa pe luna. Fiind liber s-a inscris si a fost admis la recenzori...Nu a cerut nici un act, nici o dovada despre nr. membrilor de familie, puteam sa declar linistit ca am 8 copii sau niciunul... Mergea "pe incredere"...Asa ca de unde sa stim cati suntem?

    1. Bine ca esti tu corporatist pensat si cu unghiile facute. Te machiezi inainte de call-urile de pe Teams/Zoom, asa-i? E rusine sa fii sofer de tir sau cum? Cine crezi ca-ti transporta fardurile si alimentele "bio"? Omul voia sa castige ceva in plus si a urmat o procedura reglementata legal in scopul de a fi recenzor. Abtine-te de la comentarii sterile si mergi in cubical-ul tau, ca ca sa poti sa-ti platesti ratele mai departe, chiparosule si inteligentule!

      Asta de sus e soferu de tir din primu comentariu ce mic e internetu in ziua de azi :))

    Deci se stie exact cati Romani sunt *astazi* pe teritoriul Romaniei. Ca doar nu se teleporteaza in afara tarii. Se se vede clar dupa flux si care sunt cei care au plecat definitiv sau care sunt muncitori sezonieri.

    1. Problems este ca domnul Rosca Stanescu incurca intentionat cifrele si acuza fara temei partidele de dreapta! Cei aproximativ 19 miolioane sun cetatenii care locioesc pe teritoriul tarii la ora actuala! Cifra de 22 de milioane si cateva sute de mii,probabil ca se tefera la toti cetatenii romani care au buletin romanesc cu domiciliul in Romania,ceea ce arata ca in afara Romaniei traiesc cel putin 3 milioane de romani care au domiciliul in Romania! Domnul Rechea probabil ca ni vrea sa faca diferenta intre domiciliul din buletin si rezidenta! Populatia rezidenta in Romania a inceput sa scada vertiginos din 1995 incoace! Inca avem spor natural negativ,adica pierdem 50 de mii de locuitori pe an! Nu este bine sa dezinformam!

      Completare: autoritatea electorala permanenta a anuntat cifra totala de 19 milioane de romani cu drept de vot! Adica toti romanii care au buletin romanesc si sunt majori,indiferent ca traiesc pe teritoriul Romaniei sau in afara! Nu sun luati in calcul si minorii!

    Nenea Make cand ai de gand sa nu-i mai permiti individului / penalului asta sa slobozeasca in ziarul lu'matale toate rahaturile lui kaghebiste?

    Se pare ca deontologia dumitale de mare ziarist are lacune, cand vine vorba de tovarasul rOSCA sTANESCU  

    1. explicatie e ca penalul rosca imparte banii "munciti" sa compuna articolele le imparte cu...Make! Alta explicatie logica nu exista!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb