Înainte ca Europa să se confrunte cu valuri succesive de refugiaţi, mai multe ştiri legate de tabere de antrenament ale unor simpatizanţi ISIS, plasate în Europa de Est, nu au reuşit să stârnească un interes foarte mare în rândul opiniei publice. Acum, după ultimele evenimente (atentatele din Franţa, atacurile cu tentă sexuală din Germania) tot mai mulţi oameni se întreabă dacă nu cumva există un nucleu al acestei formaţiuni teroriste chiar în inima Europei, de unde se coordonează acţiunile criminale. Un răspuns oficial este greu de obţinut în condiţiile în care au trebuit mai multe zile ca un guvern de primă mână al Uniunii Europene să recunoască faptul că pe teritoriul său au existat atacuri barbare îndreptate împotriva femeilor, desfăşurate în plină stradă şi sub privirile indulgent-neputincioase ale unor poliţişti.
Săptămâna trecută, presa din Serbia a difuzat un clip video, atribuit grupării teroriste ISIS, în care un jihadist făcea apel la islamiştii din Balcani să se unească pentru a-i "ucide pe creştini". În imagini apar mai mulţi combatanţi ISIS provenind din Bosnia, Kosovo şi Albania, iar jihadistul care rosteşte mesajul susţine că trebuie "răsturnat de la putere guvernul trădător din Bosnia Herzegovina şi creat un califat în Balcani, pentru cucerirea Europei creştine". Mulţi dintre membrii miliţiilor musulmane, ce au activat în timpul războiului care a dus la dezintegrarea Iugoslaviei şi au luptat împotriva forţelor sârbe şi croate, rămaşi în Bosnia şi Kosovo, sunt acum simpatizanţi activi ai grupării teroriste ISIS. Pentru liderii ISIS, această zonă este considerată de maxim interes, putând reprezenta un "cap de pod" pentru debarcarea în Europa.
În iulie 2015, ziarul britanic Sunday Mirror prezenta o anchetă jurnalistică, în care susţinea că în satul Osve, situat la 100 de kilometri de capitala Bosniei, Sarajevo, se găseşte prima bază a Statului Islamic în Europa, unde sunt pregătiţi jihadişti. Jurnaliştii au prezentat şi declaraţiile unor localnici, care susţin că în mod regulat aud focuri de armă trase în pădure. Din această tabără, 12 luptători ar fi plecat în Siria. Există informaţii că în zonele mai puţin accesibile din Bosnia se cumpără masiv proprietăţi de către simpatizanţi ai ISIS, care doresc să creeze "focare de islamism". În urmă cu un an, poliţia bosniacă a intervenit în localitatea Gornja Maoca, după ce pe internet au apărut fotografii cu drapele ale ISIS agăţate pe pereţii caselor sau pe garduri. De altfel, comunitatea locală din Gornja Maoca trăieşte conform legii islamice, iar liderul acesteia este Nusret Imamovici, cunoscut drept numărul 3 în ierarhia Frontului Al-Nosra, aripa siriană a Al Qaeda, "topită" ulterior în ISIS. Conform unui raport al institutului King's College din Londra există pericolul real al răspândirii pe scară largă a idelilor jihadiste în Bosnia, Albania şi Kosovo.