Capitalul social al CEC a ajuns la 650 milioane lei

D.U.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 ianuarie 2007

Ministerul Finanţelor Publice a virat, la sfârşitul anului trecut, în contul Casei de Economii şi Consemnaţiuni, suma de 500 de milioane de lei, reprezentând majorarea capitalului social cu 5 milioane de acţiuni, a căror valoare nominală este de 100 de lei. Ca urmare, capitalul social al băncii a ajuns la 649,7 milioa­ne de lei şi este deţinut în totalitate de statul român.

Această infuzie de capital, echivalentul a aproape 150 de milioane de euro, este prima după 1989. În anii anteriori, majorarea capitalului social şi a fondurilor proprii s-a realizat în exclusivitate prin reevaluarea patrimoniului şi din capitalizarea unei părţi a profitului. În perioada 1996-2006, CEC a contribuit la veniturile bugetului de stat prin impozitul pe profit şi prin dividende, care au totalizat echivalentul în lei a aproximativ 200 de milioane de euro.

Majorarea capitalului şi rezultatele obţinute din activitatea anului 2006 au făcut ca fondurile proprii ale CEC să ajungă la aproape 1.200 milioane lei. Aceas­tă valoare reprezintă 17% din totalul activelor băncii, la 31.12.2006, nivel care se încadrează în standardele uzuale ale sistemului bancar. Este, astfel, depăşită situaţia de sub-capitalizare a CEC, ceea ce pune bazele unei viitoare dezvoltări viguroase şi stabile a activităţii băncii.

Referitor la majorarea de capital a CEC, Consiliul Concurenţei precizează că, pentru a în­cadra majorarea de capital în legis­laţia referitoare la ajutorul de stat, trebuie cunoscute detalii privind modul în care s-a realizat acţiunea. Acest lucru este necesar având în vedere că pentru a reprezenta ajutor de stat, infuzia de capital trebuie să implice resurse de stat/ bugetare.

Majorarea de capital prin reevaluarea patrimoniului nu implică renunţarea la venituri cuvenite bugetului de stat şi prin urmare nu reprezintă ajutor de stat.

"De asemenea, capitalizarea unei părţi a profitului nu implică elemente de ajutor de stat decât în situaţia în care statul renunţă la dividendele cuvenite bugetului de stat. Renunţarea la dividende exclude orice elemente de ajutor dacă statul se comportă precum un investitor privat prudent", se mai arată în comunicatul de presă al Consiliului Concurenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb