Carabulea contestă majorarea de capital de la Patria Bank

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 aprilie 2018

Carabulea contestă majorarea de capital de la Patria Bank

Ilie Carabulea, fostul acţionar majoritar al Băncii Carpatica, a formulat o acţiune în anulare a Hotărârii acţionarilor Patria Bank, din 12 martie, privind majorarea capitalului social al băncii, reiese dintr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Atunci, AGA a decis majorarea capitalului social cu suma de maxim 60.538.661,1 lei, la maxim 287.660.392,4 lei.

Conform deciziei AGA, majorarea capitalului se va efectua prin: i) conversia, în limita sumei de 40.309.000 lei (reprezentând echivalentul în lei a sumei de 8.650.000 euro la un curs estimat de 4,66 lei / euro, care va fi actualizat cu cursul BNR din ziua subscrierii) a împrumuturilor subordonate acordate Băncii de EEAF Financial Services BV şi prin ii) aport suplimentar în numerar, cu acordarea dreptului de preferinţă tuturor acţionarilor existenţi ai Băncii.

EEAF Financial Services BV este acţionarul majoritar al Patria Bank, cu un procent de 76,2%, în timp ce Ilie Carabulea are un pachet de 10,8%.

Potrivit Patria Bank, acţiunea în instanţă a lui Ilie Carabulea face obiectul dosarului nr. 11872/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, sectia a VI-a Civilă: "Patria Bank SA a verificat informaţiile curpinse în adresa transmisă de acţionar pe portalul virtual al instanţelor de judecată din România şi confirmă existenţa dosarului nr. 11872/3/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a VI-a Civilă, având ca obiect acţiunea în anulare a hotărârii AGA.

Până la data prezentului raport, Patria Bank SA nu a recepţionat niciun act de procedură în legătură cu acţiunea menţionată mai sus".

Împrumuturile acordate băncii de EEAF Financial Services BV rezultă din contractul de împrumut subordonat din data de 23.08.2016, cu modificările ulterioare, în valoare de 4.350.000 euro, şi respectiv din contractul de împrumut subordonat din data de 23 februarie 2018, în valoare de 4.300.000 euro.

EEAF Financial Services BV este un fond de capital privat administrat de Axxess Capital, ai cărui principali investitori sunt instituţii precum BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii) şi alte instituţii importante la nivel european.

La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea renunţase la controlul Băncii Carpatica (BCC), după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (devenită Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV).

Ulterior, Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea rămăsese, anterior fuziunii, cu un pachet de 18,46% din acţiunile BCC.

Patria Bank a raportat pentru anul 2017 o pierdere netă de 42 milioane de lei, faţă de nivelul bugetat de 20 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Privite din afara, cu ochii celui care nu da lectii la televizor si nici nu urca dimineata scarile unei banci centrale, lucrurile se vad foarte simplu : iau cam luat banca lui Ilie Carabulea. Mira-m-as ca situatia sa ulterioara sa nu fi fost determinata de faptul ca Ilie Carabulea nu a inteles ca rolul investitorului roman TREBUIE sa fie limitat.

    1. "i-au cam luat". scuze !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb