Vestitul investitor activist Carl Icahn crede că pieţele de acţiuni din Statele Unite se află în faţa unor provocări majore pe termen lung, din cauza ofertei excesive de bani şi a inflaţiei în creştere, conform CNBC.
Icahn a spus: "Pe termen lung, cu siguranţă ne vom împotmoli (...). Judecând după felul în care tipărim bani şi cum ne afundăm în inflaţie, chiar cred că va apărea o criză. Dacă te uiţi în jur, vezi inflaţie peste tot şi chiar nu ştiu cum ne vom descurca cu asta pe termen lung".
Rezerva Federală şi Congresul Statelor Unite au venit cu stimulente de trilioane de dolari pentru a salva economia americană din pandemia Covid-19. În urma programului de relaxare cantitativă, bilanţul băncii centrale a crescut cu peste trei trilioane de dolari, în timp ce Guvernul a alocat peste cinci trilioane de dolari ca stimulente, pentru a sprijini americanii în timpul crizei de sănătate, conform sursei menţionate.
Icahn nu a spus când toate acestea vor avea repercusiuni negative, dar a subliniat că într-o zi pieţele vor plăti preţul acestor politici. Opinia investitorului vine într-un context în care, pe fondul măsurilor monetare şi fiscale fără precedent, indicele S&P 500 a recuperat rapid pierderile provocate şocul Covid-19, şi de mai bine de un an merge din maxime istorice în maxime istorice. În 2021, coşul de acţiuni a avut până acum un avans de circa 20%, iar în prezent navighează în zona ultimului record, din septembrie.
Cantitatea masivă de bani introdusă de autorităţi în pieţe şi economie a susţinut ascensiunea indicelui, dar a alimentat şi creşterea preţurilor produselor şi serviciilor. În august, inflaţia a atins în Statele Unite un maxim al ultimilor 30 de ani, pe fondul blocajelor din lanţurile de aprovizionare şi a cererii foarte puternice, conform CNBC.
Indicele core al preţurilor pe baza cheltuielilor de consum ale populaţiei (core PCE), ce exclude costurile cu mâncarea şi energia, şi care este măsura preferată a Fed-ului pentru inflaţie, a avut în august o creştere lunară de 0,3%, şi o dinamică anuală de 3,6%, cea mai mare din mai 1991, mai arată sursa menţionată.
De altfel, inflaţia a fost tema predilectă a investitorilor în aceast an, iar datele recente au alimentat speculaţiile că Rezerva Federală va fi forţată să crească ratele de dobândă mai devreme, decât mai târziu. Deocamdată, minuta ultimei şedinţe a Fed-ului a indicat faptul că este posibil ca banca centrală să înceapă reducerea achiziţiilor lunare de obligaţiuni de luna viitoare.
Notă: Carl Icahn este una dintre cele mai de succes figuri de pe Wall Street, cu o avere de 17,1 miliarde de dolari, conform Forbes.