Preţul futures al cuprului a consemnat, săptămâna trecută, pe piaţa americană, cel mai important câştig din august până în prezent, pe fondul unor date pozitive privind piaţa muncii din Statele Unite.
Conform Departamentului Muncii de la Washington, companiile din SUA au creat 321.000 de locuri de muncă în noiembrie, după un plus de 214.000 în octombrie. Cifra de luna trecută depăşeşte cu mult şi cea mai optimistă estimare a analiştilor: 230.000 de posturi noi.
Datele oficiale mai arată că rata şomajului din SUA s-a menţinut, în noiembrie, la nivelul minim al ultimilor şase ani: 5,8%.
"O situaţie bună a statelor de plată din sectorul non-agricol american ar putea da mai multă încredere în economia SUA şi, prin urmare, în perspectivele globale", a afirmat, conform Bloomberg, Richard Fu, director de tranzacţii pentru Asia, în cadrul "Newedge Group" SA.
Evoluţia pozitivă a pieţei americane a muncii impulsionează cotaţiile cuprului, în condiţiile în care economia americană este al doilea mare consumator mondial de profil, după China.
Preţul cuprului cu livrare în martie a urcat cu 0,02% vineri dimineaţă, la ora 09:25, la Comex New York, ajungând la 2,9150 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame). De la începutul săptămânii, până vineri dimineaţa, preţul cuprului a câştigat circa 2,5% la bursa americană. Însă, de la începutul anului curent, cotaţia metalului de bază a scăzut cu 14%.
La data de 1 decembrie, preţul cuprului a coborât până la cel mai redus nivel al ultimilor patru ani, pe fondul temerilor legate de slăbirea cererii de pe piaţa de profil ca urmare a încetinirii expansiunii economiei Chinei. La LME, preţul cuprului cu livrare la trei luni a crescut vineri, pentru a doua zi la rând: +0,1%, la 6.476,50 dolari tona.
Biroul Rezervelor de Stat din China, ţara care este cel mai mare consumator mondial de cupru, a cumpărat 700.000 de tone de cupru în 2014, iar conform estimărilor analiştilor "Standard Chartered", ţara asiatică va mai achiziţiona, probabil, 200.000 de tone în următoarele două luni.