Cât de sigura este România?

Cornel Codiţa
Ziarul BURSA #Editorial / 24 iunie 2015

Cornel Codiţa

Să presupunem că România este un autobuz! Mereu în mişcare. E normal să te întrebi cît de sigur eşti, cînd călătoreşti cu el! Răspunsul depinde de două seturi de condiţii, corelate între ele: datele de construcţie, întreţinere şi utilizare, respectiv condiţiile de trafic, care pot fi indirect evaluate prin şansele de accidente minore şi majore.

Preşedintele României a prezentat Parlamentului "Strategia de apărare naţională", un text care generează confuzie, chiar din titlu. Nu din cauza Preşedintelui, ci a prostiei ridicată la rang de lege şi răspîndită prin diferite documente contradictorii, de bunul plac al unuia sau altuia dintre cei care au ajuns să deţină puterea de decizie, la cel mai înalt nivel, înaintea sa. Potrivit Constituţiei, documentul ar fi trebuit să se numească Strategia de securitate a României, pentru că despre asta este vorba şi nu despre acţiunea foarte restrictivă de "apărare". Termenul securitate are ca nucleu semnatic tare ideea de "a asigura". Exact cu acest înţeles funcţionează şi în limba română şi se referă la a stabili, fixa ceva, legal sau altfel, cu certitudine: de la un drept asupra ceva (termenul de "securities" în lumea instrumentelor financiare), pînă la starea unui subiect de fi protejat, asigurat, împotriva unuia sau mai multor pericole care-l ameninţă, i-ar putea periclita grav existenţa, dacă s-ar materializa.

Asta ar trebui să ne spună şi Strategia de securitate: cît de sigur este în acest moment, pentru cetăţenii şi comunităţile sale "autobuzul" numit România, respectiv ce vor face cei responsabili pentru a-i creşte gradul de siguranţă, în viitorul imediat, adică în anii mandatului prezidenţial în curs. Din capul locului se poate constata, textul prezentat de Preşedintele României în faţa Parlamentului, a ţării, nu acoperă decît parţial şi prea puţin credibil aceste cerinţe minimale ale strategiei de securitate. În primul rînd, lipseşte jumătate din tablou: diagnosticul stării actuale de securitate a României. Iar acest diagnostic ar trebui pronunţat răspicat: situaţia este precară. Din construcţie, istoric, România are deficite structurale, iar ultima "reparaţie capitală", adică ultima Constituţie şi toată structura legislativ-instituţională construită pe scheletul ei nu numai că nu au rezolvat problemele istorice, au creat un generos spaţiu suplimentar de manifestare pentru o patologie nouă, care se etalează în cîmpul nostru social de atunci încoace, cu costuri tot mai ridicate, atît în planul politic, al guvernării, cît şi strict material, în plan economic. Activităţile de "întreţinere" sunt făcute alandala şi sunt majoritatea inspirate de "soluţia", anteriul lui Arvinte, adică tai din spate cînd s-a rupt în faţă şi viceversa! Cît despre arta conducerii autobuzului numit România, tot ce ar fi de spus este că principalele instituţii de guvernare şi administraţie din România funcţionează într-un regim avansat de incoerenţă, inconsecvenţă, lipsă de coordonare şi cooperare. Cu alte cuvinte, România este grav nesigură pentru că este fragil construită, rău întreţinută şi încă şi mai rău condusă. Adăugaţi la aceşti factori de vulnerabilitate, pădurea tot mai deasă de evenimente şi circumstanţe ale mediului în care se mişcă România, plină de evenimente ce pot aduce atingere, în moduri grave, stabilităţii, integrităţii şi chiar existenţei sale. Rezultatul este unul care nu v-ar îndemna să călătoriţi prea mult, ori prea des, cu autobuzul respectiv. Cu toate acestea, ne sculăm în fiecare dimineaţă, după cum ne-am culcat cu deseară, cu pre-concepţia că, dacă a mers ieri, o să meargă şi azi, iar mîine, cine ştie?, poate se îndură cineva să mai repare ceva la şandramaua pe patru roţi care ne poartă destinele prin lume şi prin viaţă! Nu este uşor să pui un asemnea diagnostic ţării şi societăţii în care trăieşti, din care faci parte şi de care eşti indisolubi legat, dar nici nu foloseşte nimănui să ne punem cu toţi mîinile la ochi, pentru a ne putea preface că evidenţa nu există!

Dacă diagnosticul stării actuale de securitate a României lipseşte, tabloul soluţiilor alese de strategie pentru a modifica pozitiv starea actuală înlocuieşte cu abilitate, dar fără nici un rost, măsurile practice, programele, cu "direcţii de acţiune" care se dovedesc în majoritatea cazurilor doar dorinţe despre cum ar fi, dacă ar fi, să fie mai bine, ori foarte bine! Iau cîteva exemple din domeniul apărării, adică cel pur militar. Direcţie de acţiune: "consolidarea capacităţii de apărare". E ca şi cum ai spune unui bolnav, direcţie de acţiune: "consolidarea capacităţii imunitare". Nu chiar nimic, dar nici nu e ceva din care pacientul să ştie, practic, ce şi cum trebuie să facă pentru a deveni sănătos! Direcţie de acţiune: "continuarea procesului de transformare, modernizare şi înzestrare a Armatei". La la o parte că nu este vorba de un proces şi de trei, foarte diferite în natura lor şi nici pe departe automat corelate. Întrebarea este pe ce ne bazăm cînd spunem că a continua ceea ce se tot transformă, modernizează şi înzestrează de două decenii va produce vreun efect pozitiv semnificativ în planul concret al capacităţii de apărare! Aceste trei procese se pot foarte bine termina şi în eşec, ori semi-eşec, cu ratarea, totală ori parţială, a scopului pentru care au fost lansate, cum de altfel este şi cazul României ultimilor decenii!!!! Simpla lor continuare, ba încă şi cu cheltuieli asigurate, ar putea fi reţeta pentru un dezastru, nici pe departe pentru un mare succes! Întregul capitol al direcţiilor de acţiune pluteşte în acelaşi sos al dorinţelor puse drept scopuri şi nimic mai mult.

Las de o parte o serie întreagă de inadvertenţe conceptuale sau, de-a dreptul, greşeli de utilizare a noţiunilor. Este însă inadmisibil ca la nivelul unui text al Preşedintelui, numit Strategie Naţională, să dăm peste formularea ineptă care ne anunţă rituos că "riscurile reprezintă probabilitatea de manifestare a unui eveniment incert, cu impact direct sau indirect asupra securităţii naţionale". Dacă riscurile ar fi probabilităţi, cum total eronat şi ridicol susţine textul, atunci autorii ar putea fi pur şi simplu întrebaţi de ce sub titlul imediat secvent, "Riscuri" nu au pus nişte fracţii, ci enumeră tot evenimente - instabilitatea regională, nerealizarea obiectivelor etc, fără să pomenească de nici o probabilitate de realizare a acestora!!! Poate învaţă şi responsabilii textului că riscurile, de la cele bancare, la cele de securitate şi de la cele tehnologice, la cele societale, sunt, oriunde şi oricînd, evenimente definite simultan pe două dimensiuni care se compun vectorial: forţă, capacitate de a afecta (securitatea) şi probabilitate de realizare. Cu alte cuvinte, un risc este mai mare sau mai mic, funcţie de măsura vectorială a compunerii celor două dimensiuni, care îl definesc (caracterizează) simultan.

Două lucruri sunt certe, însă: 1. România are, după mulţi ani, o Strategie de securitate asumată de Preşedinte, chiar dacă este numită rău, strategie de apărare, iar acest fapt este un plus important din punct de vedere politic şi instituţional; 2. Prin aceasta, "autobuzul" numit România nu a devenit şi nici nu este decît slab probabil să devină mai sigur dar, o şansă în plus, tot are!!!

Să o salutăm, deci, cum se cuvine!

Opinia Cititorului ( 24 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Daca pana acum n-am avut nimic, acum avem un document cu palavre si suntem multumiti ca s-a realizat si asa ceva!

    1. corect.

    Deficientele documentului, semnalate de dumneavoastra, sunt inca o proba de amatorism ajuns la cel mai inalt nivel.

    la securitatea nationala a tarii si a taranilor ei: "principalele instituţii de guvernare şi administraţie din România funcţionează într-un regim avansat de incoerenţă, inconsecvenţă, lipsă de coordonare şi cooperare. Cu alte cuvinte, România este grav nesigură pentru că este fragil construită, rău întreţinută şi încă şi mai rău condusă."

    1. De ce vedeti intotdeauna gunoiul din ochii altora?

      Pribeagul pare să nu fi lucrat niciodată în mediul privat, într-o companie de peste câteva mii de angajați. Aceleași disfuncții de comunicare și sincronizare sunt peste tot, chiar și în multi-naționalele americane multi-miliardare (pentru că oamenii pun totul în mișcare).

      Singura diferență este că o firmă privată are frica statului (că poate veni peste ea să îi caute pricină) și atunci își mai reglează pe ici, pe colo, niște probleme.... 

      Parce que, dans cette situation, je suis parfait.

      Titlula fost :)) :))

    Şoferul şi nevastă-sa

    de Adrian Păunescu 

    Ne urcasem cu toţii în autobuz 

    Care nu era confortabil, dar era independent, 

    N-avea fiecare locul său, 

    Dar ne gândeam că o să aibă, 

    Era primăvară, 

    Venea vara, 

    Se dezgheţau drumurile, 

    Puteai să mergi cu gulerul cămăşii descheiat, 

    Se dezgheţau drumurile, 

    Noi cântam cântece de-ale noastre, vechi, 

    Pe care nu le mai cântasem de multă vreme 

    Şi unii din cauza vitezei, 

    Care-i îmbăta, 

    Alţii cu o tandră ironie,

    Am început să... 

    Domn general se pare ca ati uitat factorul principal ca autobuzul sa mearga: SOFERUL!!

    Pe data de 22 iunie, la ora 23:15, intr-o ediție specială a unei televiziuni de știri, a apărut următoarea comparație a atitudinii față de cetățean din perspectiva strategilor unui stat. Iată transcrierea analizei făcute de prof Valentin Stan pe marginea Strategiei Naționale de Apărare a Țării din 2015.

    Johannis în Parlament: Strategia Nationala de Aparare e mult mai mult decat atat (vointa unei persoane sau a unor institutii). Este o declaratie pe care... 

    "Mi-a atras atenția asupra ei Cătălin Striblea, într-un text de pe blogul său.

    Strategia de Apărare e o încercare a Structurilor de forță de a-și extinde controlul și asupra unor domenii civile – mediul, sănătatea, cultura (!!) – prin intermediul Raței lor mecanice de la Cotroceni. 

    PSD-ul, care se prinsese de șmecheria trecerii în Strategia de apărare, care reglementează domeniile asupra cărora președintele are putere, și a unor domenii... 

    1. Am vazut emisiunea si acuma este emisiune si vad ca il prinde pe Sebastian Ghita. Eu nu stiu ce a facut Ghita dar este nevinovat ca daca se afla de unde vin banii atunci nu este bine. Acum ma tot uit la emisiune si il aresteaza in curand.

      Dar, falsificatorule, continuă tu să urmărești soarta lui Ghiță. Despre care nici nu este vorba aici. Dar ești prea tâmp pentru a înțelege.

      Cristinica, cat timp tu nu te-ai uitat Ghita al tau a intrat in [...] AUUUUUUU!

      Dar bravo DNA. Ghita a făcut probabil multe nereguli. Rămâne să le aflăm din rechizitoriu. Totuși, aici este vorba de Strategia Națională ... ring any bell to any of you? Trist când se termină niște meciuri de fotbal sau ce naiba joacă golanii ăia ... și plebea de la peluză scapă fără restricție pe net. Johannis, nu faci nimic împotriva lor?

      Chiliman, Moisescu, ce bine ca vor sta la racoare. Sper sa fie si Predoiu si Blaga si premierul Livache Negoita.

      Razboiul mafiot face la fel de multe victime printre liberali ca si printre pesedei. Nimic rau in asta. Dar noi, poporul, mai contam? Ca doar nu sunt prost incat sa cred ca razboiul asta este dus in numele meu. 

    EU 2020 Strategy has to measure the humane security and humane governance too. Humane governance emphasizes people-centred criteria of success, as measured by declines in poverty, violence and pollution and by increasing adherence to human rights and constitutional practices, especially in relation to vulnerable segments of society, as well as by axiological shifts away from materialist/consumerist and patriarchal conceptions of human fulfilment. The perspectives of humane governance stress...

    1. Within the superstructure, a hegemonic project should be developed around issues of a humane security system via the EU and an european strategy, which considers good environmental and social standards and full employment to be more important than efficiency, competition and high levels of economic growth. In this respect, it is important to challenge the neo-liberal wisdom, which has acquired a status of natural truth during the processes of globalisation. This will not be easy and requires...

      Am stat pana la 5 dimineata la Antene, ma uit si zapez, plang, plang cu hohote, mi-am smuls parul din cap, m-am tavalit pe covor, zbier si urlu de durerere ca Domnul Voiculescu este la inchsoare. O sa intre si Ghita, urlu de durere, pentru ce, pentru niste nereguli? Am zbierat toata noaptea, am pus pe video emisiunea si ma uit in reluare dupa ce intru pe Novosti.

      Nu cred că am vreo părere despre cazurile pe care tu, falsificatorule, le ridici. Când Ghiță era pe cai mari și securistici, era foarte nesuferit.

       

      Dar, dacă măcar ai citit lecția de democrație legată de Strategia Națională, efortul meu de a reda înțelepciunea dlui Valentin Stan a meritat. 

      Apropo' de securiști, ce grad ai? 

      Unii vad ca incearca sa deturneze discutia. Vezi Cristi C, mai ales, care isi raspunde singur ca sa nu latre solitar pe dupa gard.

      Articolul este OK, nimic special, OK. 

      Ești nou pe aici de aceea ignoranța îți este iertată. A doua oară va fi considerată mitocănie și vei fi tratat ca atare.

      Je suis Cristi C. Și am câțiva admiratori foarte fideli care semnează în mod fals cu identificatorul numelui meu. Nici nu mai contează de ce fac asta. Unul era înnebunit de faptul că eu aș fi troll plătit de Kremlin că așa a citit el că face Putin. Când vezi o ceartă în comentarii pe tema furtului de identitate, să știi că... 

      l-a supărat

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb