Rezilierea contractului pentru A3 Cheţani - Câmpia Turzii a fost blocată temporar la Tribunalul Bucureşti, a anunţat luni seara ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook, precizând că nu cunoaşte motivele care au stat la baza acestei decizii, dar că va încerca să obţină la Curtea de Apel anularea acestei hotărâri, informează Agerpres.
"Rezilierea contractului A3 Cheţani - Câmpia Turzii a fost blocată temporar la Tribunalul Bucureşti. Ne luptăm la Curtea de Apel pentru întoarcerea acestei decizii pentru infrastructura din România. Un complet al tribunalului a decis astăzi să emită o ordonanţă preşedinţială prin care înştiinţarea de reziliere trimisă de CNAIR în 11 martie a fost suspendată. Reamintesc că este vorba de un contract care trebuia să dureze 12 luni, început în 2016, şi care astăzi este la stadiul de 40%, iar în ultimele 6 luni constructorul în insolvenţă a executat doar 1% din lucrări. Unu la sută, în 6 luni! După nenumărate încercări de salvare a acestui contract, CNAIR a decis pe bună dreptate că 5 ani e mult prea mult şi că România are nevoie de autostrada A3, aşa că a reziliat contractul, urmând să reliciteze pentru terminarea lucrărilor cu un alt constructor", a notat Drulă.
Potrivit acestuia, încă nu se cunosc motivele pe baza cărora a fost luată această decizie. Totodată, ministrul a precizat că CNAIR nu a fost citată la tribunal pentru a explica situaţia acestui contract.
"Nu ştim încă motivele pentru care a fost luată decizia de astăzi, dar ce ştim este că: 1. CNAIR nu a fost citată şi nu a putut explica judecătorilor situaţia acestui contract, nu s-a putut apăra. 2. Abia la Curtea de Apel, CNAIR va putea să explice judecătorilor care este situaţia acestui contract, cum s-au derulat în bătaie de joc lucrările, în timp ce pe drumul naţional alăturat traficul e infernal şi mor oameni în accidente în fiecare an. Le cer celor care sunt în spatele acestei acţiuni (printre care şi o mare bancă) să se oprească din acţiuni contrare interesului public. A duce un business într-o ţară înseamnă şi responsabilitate, nu doar interes patrimonial imediat.
Am încredere în Justiţia din România, am încredere că infrastructura îşi va găsi dreptatea. Vă voi ţine la curent cu evoluţia acestui dosar important pentru infrastructura din România. Suntem aici să apărăm interesul public şi să construim autostrăzi", a adăugat ministrul.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat pe 11 martie că a notificat antreprenorul în vederea rezilierii contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţie a sectorului de autostradă Cheţani - Câmpia Turzii, rezilierea efectivă intrând în vigoare în 14 zile de la notificare.
"Joi, 11 martie 2021, CNAIR a notificat antreprenorul Asocierea SC Straco Grup SRL - SC Total Road SRL - SC Specialist Consulting SRL în vederea rezilierii contractului "Proiectare şi Execuţie pentru Realizarea Autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea, Secţiunea 2A: Ogra - Câmpia Turzii, Lotul 3: Cheţani - Câmpia Turzii, km 21+500 - km 37+191", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, decizia rezilierii acestui contract este consecinţa faptului că antreprenorul nu a respectat un număr de 3 înştiinţări de remediere şi a abandonat şantierul.
Reprezentanţii CNAIR precizează că după deschiderea traficului rutier pe Nodul Rutier Cheţani, în data de 18 septembrie 2020, "antreprenorul a redus considerabil ritmul de execuţie a lucrărilor." Astfel, la data deschiderii traficului, progresul fizic era de 36,81%, iar în prezent progresul fizic înregistrat este de 37,86%, Antreprenorul înregistrând un progres de aproximativ 1% în ultimele cinci luni.
"După rezilierea contractului, CNAIR va elabora o nouă documentaţie de atribuire în vederea relicitării acestui contract pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a acestui sector de autostradă", se mai spune în comunicat.
Anunţul privind rezilierea contractului pentru lucrările la sectorul de autostradă Cheţani - Câmpia Turzii fusese făcut anterior de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.
"Destul! Pe A3 sector Cheţani-Câmpia Turizii progresul în ultimele 5 luni a fost 1%. CNAIR a reziliat astăzi (joi, n.r.) contractul cu constructorul. Cu lucrări începute în anul 2016, dar ajunse în 2021 abia la stadiul de sub 40%, nu putem face performanţă în dezvoltarea infrastructurii şi a României, în general. Constructorul acestui lot (Straco n.r), ajuns în insolvenţă şi cu subcontractori neplătiţi, a beneficiat de toată bunăvoinţa autorităţilor române, dar a sosit momentul în care trebuie să spunem "Destul!" Este soluţia pe care CNAIR a încercat din răsputeri să o evite, pentru că relicitarea restului de tronson presupune nişte proceduri de relativă durată. Însă nu mai putem priva România de acest sector din autostrada A3. Avem nevoie de infrastructură urgent", a scris Drulă pe reţeaua de socializare.
Ministrul a subliniat că istoria acestei licitaţii, derulate în 2015, "este şi o lecţie despre acceptarea unor oferte subevaluate de companiile participante". Valoarea licitată de compania câştigătoare a fost de 280 milioane de lei, pe când estimarea iniţială pentru acest lot de 15,7 km era de 620 de milioane de lei. Termenele erau de 4 luni proiectare şi 12 luni execuţie pentru un segment de autostradă în relief foarte uşor.
"În acest moment, pe şantier nu se lucrează deloc, iar lucrările deja executate încep să se degradeze. În ultimele cinci luni, lucrările au avansat cu doar 1%.Am cerut CNAIR să implementeze un calendar accelerat pentru relicitare, astfel încât să avem un nou constructor în teren cât mai curând", a precizat şeful de la Transporturi, potrivit Agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2021, 06:48)
pai mai draguta
de ce nu-l suni tu pe taticu sa-ti rezolve problema?
dragutza, nu-ti uita originile
nu uita ca taticul tau s-a luptat cu securea in mana!