Câteva zeci de persoane au protestat în faţa BNR

S.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2016

Câteva zeci de persoane au protestat în faţa BNR

Actualizare Monica Calu face precizări privind protestul de la BNR

Doamna Monica Calu, membru fondator al Asociaţiei Parakletos, a revenit cu o serie de precizări privind protestul de la BNR - ce a fost relatat în articolul de mai jos - pe care vi le redăm integral în cele ce urmează:

"Nemulţumirea exprimată de noi, protestatarii aflaţi la mitingul din 15 ianuarie 2016, a fost modul în care a fost gestionată situaţia debitorilor cu credite în CHF, de-al lungul unui an de la izbucnirea crizei cursului francului elveţian.

În concret, am explicat că niciunul dintre factorii cu putere de decizie care au fost chemaţi să ajute la uşurarea situaţiei consumatorilor care au contractat credite denominate în această valută (Parlament, Guvern, ANPC, BNR ) nu a făcut nimic concret sau cu efect de durată pentru a diminua riscul de intrare în incapacitate de plată al acestor împrumutaţi.

Am arătat că prima reacţie a reprezentanţilor BNR a fost aceea de culpabilizare a celor care au luat aceste împrumuturi în franci elveţieni, neluînd în seamă că aceste împrumuturi într-o monedă care s-a dovedit a fi şi volatilă şi cu valorizări impredictibile au fost puse pe piaţă de către băncile care îţi desfăşoară activitatea pe o piaţă aflată sub supravegherea Băncii Naţionale a României.

Apoi, de-a lungul întregului an 2015, timp în care francul elveţian s-a situat la valori ridicate faţă de momentul renunţării la pragul de variaţie de 1,2 franci/ euro, în toate acţiunile care au fost propuse a fi urmate pentru a se uşura povara creditelor în CHF, BNR a avut o poziţie de protejare a băncilor care au pus pe piaţă astfel de produse riscante de creditare şi nu a ţinut cont niciun moment de necesitatea de se ajunge la o soluţie echitabilă pentru părţile aflate în contract.

Mai mult, Parlamentul şi Guvernul, deşi ar fi avut la îndemână instrumentele necesare pentru a interveni prin soluţii administrative şi nu au dus lipsă de proiecte de soluţii, nu s-au implicat suficient de energic, astfel încât, la un an de la momentul 15 ianuarie 2015, acestea să devină operative.

Pentru a lipsi de speranţă şi de posibilitatea de a apela la orice modalitate alternativă de protejare a acestor consumatori faţă de riscul de default, aplicarea Legii falimentului personal a fost amânată pentru începutul lui 2017, având în vedere procesul greoi prin care poate fi implementat la nivel naţional mecanismul prin care funcţionează acest act normativ.

Un procedeu mai facil şi mai rapid faţă de cel reglementat prin Legea falimentului personal, de ieşire dintr-un impas financiar foarte grav, ar fi fost posibil dacă ar fi fost promulgată, la sfârşitul lui 2015, Legea dării în plată a imobilelor care servesc ca garanţii pentru creditele imobiliare. Însă, acest proiect a fost trimis spre reexaminare în Parlament la sfârşitul anului trecut, iar cel mai optimist termen pentru a fi promulgat este aprilie 2016.

Aşadar, protestul de ieri de la BNR au fost generat de nemulţumirea faţă de modul în care instituţii cu autoritate şi pârghii de a soluţiona o criză datorată permisivităţii prea mari acordate băncilor de a acţiona incorect pe piaţa creditelor vândute populaţiei nu s-au implicat, au eludat sau au amânat sine die rezolvarea unei situaţii financiare periculoase care subzistă şi-şi generează efectele şi astăzi, punând în pericol un număr însemnat de consumatori din România".

(P.B.)

-----------

Actualizare 17:50 Protestul s-a incheiat

Protestul imprumutaţilor în franci elveţieni s-a incheiat la această oră. Cei prezenţi la protest s-au exprimat paşnic timp de aproximativ o oră şi jumătate.

Doamna Monica Calu, membru fondator al grupului Parakletos, ne-a declarat că protestatarii sunt nemulţumiţi, în principal, de conducerea BNR, care ar reprezenta, de fapt, interesele băncilor şi nu pe cele ale consumatorilor.

De asemenea, grupul Parakletos susţine adoptarea legii dării in plata, în forma actuală.

Nu în ultimul rând, nemulţumirile protestatarilor se îndreaptă si împotriva ANPC, cei prezenţi la manifestaţie susţinând depolitizarea instituţiei.

Împrumutaţii în CHF aflaţi la protest ne-au mai declarat: "Lumânările aprinse in faţa BNR sunt şi în memoria celor care s-au sinucis în ultimul an din cauza faptului că nu şi-au mai putut plăti ratele la bănci".

-------------

Câteva zeci de oameni protestează la această oră în faţa Băncii Naţionale a României împotriva neregulilor din sistemul financiar-bancar românesc.

Majoritatea dintre aceştia sunt împrumutaţi în franci elveţieni şi au venit să susţină adoptarea legii dării în plată.

Printre aceştia se află şi deputatul Daniel Zamfir care a venit să atragă atenţia asupra faptului că băncile "vând produse financiare mincinoase", acesta invocând o directivă a Comisiei Europene cu privire la publicitatea mincinoasă a băncilor.

De asemenea, protestatarii au adus lumânări în faţa BNR, afişând mesaje pe care scrie: "Români omorâţi de sistemul bancar românesc", "Câte vieţi mai luaţi, legea să ne daţi?".

Unul dintre protestatari a declarat că a venit "cu lumânări ca să-i cântăm lui Isărescu şi băncii antinaţionale a României".

Protestatarii manifestă în mod paşnic, numărul acestora ridicându-se la 20-30. Protestul a început de aproximativ 40 minute şi se află în desfăşurare.

Opinia Cititorului ( 44 )

  1. Dar se vede treaba ca deputatul asta Zamfir o tine pe a lui, netinand cont de nimic.

    Logic, asta ar insemna ca are interese, e santajat, ceva nu se leaga. 

    Prea insista, asa de capul lui.

    1. Ceva nu se leaga cum de apari tu peste tot ,esti troll?

      Corect, ar trebui sa te duci sa-l tragi de maneca....mai ales ca tu te-ai desteptat....

      Corect, ar trebui sa te duci sa-l tragi de maneca....mai ales ca tu te-ai desteptat....

      da la faptul ca e roman,ca apara niste oameni care nu sunt aparati de nimeni te-ai gandit?felicitari d-le Zamfir ,daca ar m-ai fi din clasa politica cativa ca dvs astia din sistemul bancar nu ar mai calca pe cadavre!

      vor fi din ce in ce mai multi care se vor alatura dlui Zamfir....

      da, 30-40 de oameni, dupa cum s-a vazut azi

      dar cati iti imaginezi ca sunt in parlament ? 30-40 de-aici, cu inca 30-40 care isi doresc schimbarea....si cei ca tine, vor ramane cu buzele umflate....e timpul sa schimbam ceva in tara asta....si incepem prin clasa politica si guvern...

      stii ce inseamna a fi om? si mai ales in postura dansului? cati parlamentari au fost solidari cu problemele romanilor???Dl Zamfir a demonstrat! treziti-va la realitate , nu doar scrieti cuvinte ...pur si simplu! Tara asta dispare cat de curand............

       

      Oare cei de la Antena 3 stiu ca domnul Voivozeanu, "amaratul", "saracul", "inselatul" de banci are ditamai vila si STIA foarte ce inseamna CHF el lucrand in domeniul fondurilor europene si calatorind prin UE inca din 2005?

      Erau 15-16, cu tot cu neamuri, nu mai mintiti. Lumanari erau 30, de asta s-au si dat pozele doar cu lumanari ca sa nu vada lumea si sa cada pe jos de ras :))) La ora asta cred ca domnu' Dan, Voievodul si latifundiarul Hadareanu sunt cu unghia in gat pana la os :)))))

      ludovic...esti redudant....schimba placa ca ne plictisesti....si bloc poate avea voivozeanu, bancile tre sa scoata din contracte clauzele abuzive...sau ti-e frica ca isi face ala vila mai mare ca a ta ?....esti cumva soferu lu' truica sau fata de casa a lu' udrea ? numa' astia doi mai erau asa complexati ca isi fac altii bordei mai inalt decat al lor.....mistocarule....scoate clauzele din contracte ca te prabusesti si se duce naibii blocu

      Nu baiatule nu sunt redudat(corect se spune redundant), spun si eu asa, ca atunci cand ai ditamai vila nu vii in geaca de stahanovist si cu o caciula din Doraly sa pozezi in om amarat din popor. Repet intrebarea: unul care lucra inca din 2005 cu fonduri europene prin UE nu stia care e treaba cu francul? Eu zic ca da, si-a asumat un risc, a vrut sa faca o afacere, au fost altii mai vicleni decat el sa suporte acum ratele mai mari, ca are de unde, ohooo si cat are !

      Nu vreau insa sa vad oameni plecati prin afara, departe de familii, pentru avansul de casa din cauza unor "amarati" cu vile, conturi grase si terenuri, intelegi principiul? Cauta sa gandesti putin la ce zic si ai sa vezi ca am dreptate, dar gandeste cu mintea ta, daca poti, nu cu ce citesti din scrierile unor bolnavi psihici de genul cetatenilor de pe aici care au "sila" fata de cei care muncesc, au studii sau isi "permit" sa isi doreasca o casa.  

      in mintea ta bolnava nimic nu se leaga.daca cineva face cat decat ceva ptr. niste oameni cu anumite probleme apare un destept ca tine carua i se pare ceva ciudat

      Pe cine apara domnul Zamfir ????

      Ce a demonstrat domnul Zamfir ? Ca pe fata vrea sa ajute la distrugerea tarii asteia care e oricum vai de mama ei ?! Ca vrea sa ii ajute pe toti care au facut investitii in plin boom ?!

    Tot respectul dl.Zamfir, după mesaje se pare ca dusmanii mai au putin si crapă de ciuda

    1. Au crapat dar de ras :)))) Vorba lui Dinica, "mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana", ori voi nu mai spuneti demult vreo poveste. S-a cam prins lumea, se vede dupa numarul :)))))covarsitor:))))))prezent astazi. Incercati sa cantati, uite o idee. "Oameni buni din lumea toata", "Deschide usa crestine", "Magdalena", "Bidineaua", poate, poate iese de-o ciosvarta.

      Hahahaah - dusmanii lui Zamfir . Adica eu sunt dusmanul lui Zamfir . Ma doare fix in * de zamfir, este un nimeni . Urecheatul ala macar e profesor universitar , il duce mintea si isi urmareste interesul, bravo lui. Dar asta reprezinta Romania, e un bou cu care ne facem de ras si care este si incredibil de prost saracul

    Dna Calu, dacă oamenii sunt nemulțumiți de BNR, să știți că BNR nu reprezintă consumatorul român de produse bancare. Poate nu știați asta.

    Este o instituție publică dar asta nu înseamnă că este preocupată în mod deosebit de clienții bancari. După cum nici armata, o altă instituție publică, nu este preocupată de soarta oamenilor. Sigur că ambele servesc interesele NAȚIONALE, nu ale câtorva mii de clienți. 

    1. Ba esti copil ,citeste norma 3a Bnr privind riscul bancar,si apoi vi sa vorbim

      Cristi C sau Dan P, cum te cheama, sa stii ca de-aia si eram acolo, fiind o institutie publica si nefiind preocupata in mod deosebit de clientii bancari, am manifestat pt ca preocuparea acestei institutii publice sa nu fie neaparat pt banci...si poate sa-si indrepte preocuparile....sigur, nu neaparat....doar putin, inspre familiile celor care s-au sinucis pt ca nepreocuparea acestei institutii publice a permis bancilor nepreocupate nici ele de clienti lor, sa creasca in mod abuziv ratele astfel ca unii dintre oameni n-au mai suportat si si-au luat viata.....am inteles nepreocuparile dumitale Cristi C....pt viziunea ta viitoare, stim cu totii ca nici armata, ca nici o institutie publica din tara romaneasca nu este si nu sunt preocupate de soarta oamenilor.....ne uitam la presedinte si vedem si nepreocuparile domniei sale pt cetatean....Multumim ca ne-ati preocupat pt putin timp cu nepreocuparile dvs....Sanatate si cat mai multa preocupare pt soarta debitorilor !!!

      deci este clar....romanii nu mai vad, numai aud decat prostie in tara asta ! Documenteaza-te si pe urma sa scrii ce trebuie , nu mizerii

      bine zici....invata sa scrii....

      Ce ai citit, măi sugarule, în norma a treia? Îți spun eu ce citești. O reglementare nu din punctul de vedere al consumatorului. Nu există niciun drept al persoanei fizice acolo. Ci o reglementare de la banca centrală la împrumutători. Atât. Prostănacule CHF ce ești.

      Dle anonim. Ce am spus eu are legătură cu o aberație a lui Calu. Nu vă mai drogați cu vise. Institutul Național de Statistică este tot o instituție publică. Ei și ce? Nu înseamnă că trebuie să protejeze cetățeanul. Există instituții publice care cu asta se ocupă: drepturile și protecția cetățeanului. DAR BNR NU ESTE PRINTRE ELE. Dacă vreți să pricepeți asta, bine, sunteți inteligenți. Dacă nu ... nu sunteți.

      Instituția publică la care trebuia să cereți atenție este ANPC. Ea se ocupă cu drepturile consumatorilor. Și eventual, la parlament. Și ea se poate ocupa, printr-o lege, de drepturile consumatorilor. Ai înțeles? 

      M-am documentat și cred că IQ-ul tău este 80. Despre BNR, rămâne cum am spus eu, nu cum prostiți voi lumea.

      Mai Cristi, te vad om serios. Cui incerci tu sa explici ce? Tu nu auzi ca unii spun ca problema lor e mai grava decat "cazul Bodnariu" si de asta fac gat, ca nu li se da aceeasi atentie? Nu intelegi ca Tariceanu, Iohannis, Isarescu, Ciolos, Ponta, Basescu, Iliescu, Ceausescu, Dej, Mihai I, Carol al II-lea, Hitler, Stalin, Olav al -V-lea, Papa Pius al-XII-lea, chiar si Dumnezeu, sunt vinovati de situatia lor si sunt obligati sa o rezolve? Ca tot statul roman are obligatia sa faca ce spun ei? Ca toti astia care isi doresc case trebuie sa renunte la ideea iresponsabila ca sa nu ingrase bancile, in caz contrar sa aduca bani de acasa? Ca o baba cu care s-a intalnit un CHF-ist si care i-a spus(elvetianului) ca are banii de ingropaciune la banca, e de fapt nenorocita din spatele mafiei bancare pentru ca nu isi tine banii la saltea si nu vrea sa se incinereze? Poveste reala, cu baba, sa nu crezi ca fabulez. Tu cu astia vrei discutii rationale, civilizate sau logice? Mult succes !

    Au aparut, asa cum era de asteptat, orcii postaci, la caderea intunericului. Se pare ca azi li s-a dat cate o lipie, ca vad ca au forta sa apese pe taste. Orcilor, cand o sa iesiti sa protestati ca alde ma-ta si tac-tu (in cazul fericit in care ii cunoasteti) au pensii mici, sunt bolnavi sau sunt batjocoriti de sistem, putem vorbi de la egal la egal. Pana atunci, ramaneti niste cetateni amarati, pe care ii inteleg, dar de care mi-e sila. Lipsa totala de demnitate primeaza in fata nevoilor de pe nivelul cel mai de jos al piramidei lui Maslow.

    1. Robule nici nu stii ce servicii extraordinare faci celor care sunt contra lege ! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, fericire si o sa iti trimitem cateva sticle de alcool dublu rafinat din ala de care bei tu, protocolar asa.

      Eu zic ca postacii chf sunt la fel de multi ca cei prezenti azi acolo. Vreo 10. Hai ca faceti prea mult scandal pentru cati de putini sunteti.

      Zece cu Zamfir care era acolo pentru fra'su, nu uita asta. Putini, dar daca ii cauti la averi, atunci astia fac cam cat vreo 15.000 de cetateni obisnuiti. De aici si dispretul afisat de unii dintre ei pentru "clasa muncitoare".

    Cred ca zilnic ar trebui iesit la ora 18.

    1. Eh, hai ca n-are chiar atat de multi bani Voivozeanu. Sa plateasca oameni in fiecare zi chiar ramane lipit pamantului. Cautati-va si voi niste sponsori si poate iese ceva.

    daca in martie 2009 nu a cerut opinia BCE pentru micsorarea rezervelor minime in mod brutal de la 40 la zero la suta, ASA cum a cerut opinia pentru adoptarea legii darii in plata. Atunci a elibetat un miliard de euro. II doresc domniei sale ca pe langa intelepciune sa dea dovada si de spirit juridic...

    Felicitări Domnule Zamfir. O lumânare pentru sufletele celor care sau sinucis din cauza băncilor și a francului. .ISARESCU ..Este surd și mut. . Felicitări celor care au fost la BNR. . Băncile sunt hoațe! !

    O lumânare aprinsă pentru sufletele celor care sau sinucis din cauza băncilor și a francului. O țară surdă.. mută..fără viitor. În frunte cu președintele. ..Rușine....fără pic de compasiune ....E de plâns. ...

    O lumânare aprinsă pentru sufletele celor care sau sinucis din cauza băncilor și a francului. O țară surdă.. mută..fără viitor. În frunte cu președintele. ..Rușine....fără pic de compasiune ....E de plâns. ...

    1. Stelica, auzeam la postul Antena 3 pe sotul sotiei sale Zamfir si pe o tanti care il plangeau pe unul. Cica banca era de vina pentru tot pentru ca i-a dat prea multi bani. Sa inteleg ca baiatu' era minor, avea 5 ani, nu avea discernamant la momentul cand a carabanit banii? Banii de obicei se dau dupa niste calcule drastice privind veniturile. Ce acte a dus baiatu' daca aia i-au dat "prea multi bani"? Nu cumva unele care nu reflectau realitatea? Pai, atunci nu e nimic de plans ci de mers un pic la puscarie, in cel mai bun caz, pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

    Felicitari dl Zamfir, de fapt asa fac marii barbati ai romaniei si toti cei care doresc un bine in special generatiilor ce vor urma! Orcii tot asa vor ramane si vor scrie imbaxiti de duhorile emanate din Mila stapanilor! Deci 30-40 de oameni sunt cei care arata ca sunt BARBATI, indifferent de sex. Un contemporan spunea ca orice orc e cinic. Deci voi care va hraniti cu dejectii din subsolul stapanilor vostri, mai Luati cate o lingura ca marmota impacheta sa va puna pt de dimineata!

    1. Felicitari dl Zamfir, de fapt asa fac marii barbati ai romaniei care isi apara fratii si toti cei care doresc un bine in special generatiilor ce vor urma si care vor ramane chiriase pana la 60 de ani ! Porcii tot asa vor ramane si vor scrie imbaxiti de duhorile emanate la iesirile de cerut mila statului. Deci 10-12 oameni sunt cei care arata ca sunt MILOGI, indifferent de sex si ca ii doare undeva de altii. Un alt contemporan, care nu are patima alcoolului spunea ca orice porc e ridica ratul cand nu trebuie. Deci voi imprastiati dejectii si nu va intereseaza de semenii vostri, mai Luati cate o lingura de rahat turcesc ca marmota impacheta si o sa va treaca legea cand o sa vina Michael Jackson sa cante la Bucuresti.

      mai Toni Ludovic ,tu le dai replici la toti! Voi astia din sistemul bancar sunteti cei mai corecti! sunteti intruchiparea corectitudinii si a adevarului! P S. du-te in guvern ,impreuna cu cristi c ,cica cauta ciolos tehnocrati! hai sictir..

      Au fost 5 insi cu tot cu veri , cuscrii socrii samd , vreo 5 platiti sa urle pe acolo si piperea zamfir care se rugau sa scape de datoriile de milioane de euro . Ce hoti, ce greata si sila imi e . Si televiziunile ii iau in serios pentru ca la randul lor , au si ei baieti destepti care abia asteapta sa scape de niste imobile care nu mai valoreaza cat ar vrea ei . Bine ca e cineva ca Isarescu care sa nu puna botu la toti ticalosii astia nenorociti

      Hai noroc Ionele . Cum merge spirtul prin paine ? E bun? Baga tare ca merge

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb