Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, greşeşte când continuă să crească puternic dobânda de politică monetară pentru a potoli inflaţia, crede Cathie Wood, fondatorul firmei de investiţii Ark Invest, scrie Business Insider.
"Asta pentru că inflaţia se transformă rapid în deflaţie", a spus ea, adăugând: "Ceea ce înseamnă că Fed-ul va trebui probabil să oprească creşterea ratei dobânzii mai devreme decât crede piaţa".
Mai mult decât atât, Wood crede că Rezerva Federală se concentrează prea mult pe indicatori de tip lagging (n.r. care arată ceea ce s-a întâmplat), cum ar fi ocuparea forţei de muncă şi inflaţia de bază, decât pe indicatori de tip leading (n.r. care anticipează), ce dau semnale de deflaţie.
"Indicatorii de tip leading ai inflaţiei, precum dinamica aurului sau a cuprului semnalează riscul de deflaţie. Chiar şi preţul petrolului a scăzut cu peste 35% faţă de maxim, ştergând cea mai mare parte a câştigului din acest an", a spus Cathie Wood săptămâna trecută, conform Business Insider.
Preţurile mărfurilor au scăzut semnificativ în ultimele luni, unele tranzacţionându-se la niveluri nemaiîntâlnite dinainte de pandemie. De pildă în Statele Unite, preţul benzinei a scăzut brusc, de la peste cinci dolari pe galon, la 3,75 de dolari, conform datelor AAA (Asociaţia Americană de Automobile).
"Unul dintre cei mai buni indicatori (n.r. de anticipare) ai inflaţiei, preţul aurului, a atins maximul de 2.075 de dolari (n.r. pe uncie) în urmă cu mai bine de doi ani, în august 2020, şi a scăzut cu circa 15%. Preţul cherestelei au scăzut cu peste 60%, al cuprului cu 30%, al minereului de fier cu 60%, al DRAM-urilor (n.r. memorii semiconductoare) cu 46% şi al ţiţeiului brut cu 35%", a spus fondatorul Ark Invest.
În plus, Wood crede că inversarea din inflaţie în deflaţie poate fi accelerată de faptul că stocurile retaileri-lor au crescut în ultimele luni, ceea ce poate aduce reduceri mari pentru consumatori.
Dacă inflaţia este pe cale să se transforme în deflaţie, aşa cum crede fondatorul Ark Invest, atunci Fed-ul este posibil să fi înasprit prea mult politica monetară, fiind forţat să pivoteze pentru a împiedica economia să intre într-o recesiune puternică. Aşteptările sunt ca banca americană să crească ratele dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază la întâlnirea Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă (FOMC) de la finalul acestei luni, conform Business Insider.
Comparându-l pe Powell cu fostul preşedinte al Fed-ului Paul Volcker, care a controlat inflaţia la începutul anilor 1980 prin creşteri masive ale ratei dobânzii, Wood a subliniat că abordarea lui Volcker nu se potriveşte cu actualul mediu economic.
"Fed-ul pare să răspundă şocurilor de aprovizionare legate de Covid, care au apărut într-o perioadă de 15 luni, în acelaşi mod în care Volcker a luptat împotriva inflaţiei care se dezvoltase în 15 ani. Nu aş fi surprinsă să apară o întoarcere semnificativă a politicii (n.r. monetare) în următoarele trei până la şase luni," a spus Cathie Wood.
Creşterea dobânzilor a afectat puternic fondul de investiţii etalon al Ark Invest, ETF-ul Ark Disruptive Innovation, care are un declin de circa 70% faţă de vârful din februarie 2021, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2022, 14:55)
Sa se tipareasca bani neacoperiti de FED si BCE
ca pana acum HURAAAA
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2022, 16:34)
Numai la noi merge vrajeala ca au crescut preturile materialelor de constructie!