Căutătorii de aur românesc, pierderi mari în 2015

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Materii Prime / 8 ianuarie 2016

Căutătorii de aur românesc, pierderi mari în 2015

Scăderea cotaţiei aurului din 2015, în care metalul preţios a înregistrat cea mai scăzută valoare din ultimii şase ani, le-a dat mari bătăi de cap companiilor miniere cu activităţi şi în ţara noastră, întrucât acţiunile lor au scăzut la bursă.

Una dintre aceste companii este Gabriel Resources, listată în Canada şi cunoscută la noi pentru proiectul de la Roşia Montană. Aflate într-o continuă scădere de la începutul anului 2015, în decembrie acţiunile companiei au ajuns la unul dintre cele mai mici preţuri, de 0,14 dolari pe acţiune, potrivit unui studiu Mining Watch, care mai arată că, începând din septembrie 2015, compania are o datorie de circa 22 de milioane de dolari şi lichidităţi de doar 18 milioane dolari. Totodată, anul trecut, Gabriel Resources a intentat statului român o acţiune de arbitraj prin care cere compensaţii financiare pentru incapacitatea sa de a continua proiectul minier Roşia Montană.

O altă companie cu dificultăţi în 2015 a fost Eldorado Gold, ale cărei acţiuni au scăzut cu 2,91%, şi care a avut pierderi de 4 milioane de dolari în trimestrul al treilea, potrivit unui raport al companiei. În plus, veniturile societăţii au fost de 211,5 milioane de dolari la sfârşitul primelor 9 luni de anul trecut, în scădere de la 263,5 milioane dolari în aceeaşi perioadă din 2014. În plus, pierderile acţionarilor au ajuns la 96,1 milioane de dolari.

Eldorado deţine în ţara noastră proiectul Certej, un proiect aflat la limita rentabilităţii, potrivit Mining Watch, care mai arată: "În iunie 2015, Eldorado Gold îşi anunţa acţionarii despre deprecierea proiectului minier Certej ca urmare a scăderii valorii de achiziţie a echipamentelor şi terenurilor achiziţionate cu ocazia cumpărării minei Certej. Pierderea de aproximativ 250 milioane de dolari s-a produs în urma reevaluării bunurilor achiziţionate la Certej în condiţiile în care Eldorado a trebuit să admită public că valoarea lor de piaţă este mult mai mică".

Proiectul minier aurifer de la Certej pentru care Eldorado Gold deţine acord de mediu ar trebui reevaluat din punctul de vedere al impactului asupra mediului, a atenţionat recent Mining Watch România, într-o scrisoare adresată autorităţilor.

"Eldorado Gold a avizat la Certej, pentru început, doar o mică parte a unui proiect minier cu cianuri, de două ori suprafaţa celui de la Roşia Montană. Eldorado a început deja extinderea proiectului către Băiţa Crăciuneşti. Urmează Certej Nord, Troiţa Piţiguş şi Mireş. Reţeaua Mining Watch România, prin membrii săi, vă aduce la cunoştinţă situaţia de neconformitate a evaluării de mediu pentru proiectul minier din comuna Certej cu legislaţia relevantă, de origine comunitară şi vă solicită să acţionaţi pentru remedierea acestei situaţii, dispunând evaluarea impactului cumulat de mediu al tuturor proiectelor miniere deţinute de compania Eldorado Gold în aceeaşi zonă a Munţilor Apuseni, preconizate a funcţiona simultan", se arată în scrisoarea Mining Watch România.

Potrivit sursei citate, mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România.

Concluzia semnatarilor scrisorii adresate autorităţilor este că "Eldorado Gold, având concursul autorităţilor de mediu care au avizat proiectul minier de la Certej, a fragmentat în mod nefiresc evaluarea de mediu pentru acest proiect şi prin aceasta a evitat o evaluare de ansamblu a impactului asupra mediului pentru toate etapele de execuţie ale proiectului".

Cu dificultăţi financiare s-a confruntat şi Barrick Gold Corporation, listată la Bursa de la New York, întrucât acţiunile ei au scăzut cu aproape 3%, pierderea netă în al treilea trimestru de anul trecut fiind de 476 de milioane de dolari, datorită deprecierii aurului şi cuprului.

Potrivit Mining Watch, după ce, în aprilie 2015, Barrick a primit o amendă de 16 milioane de dolari pentru grave încălcări de mediu, la nici 6 luni mai târziu o altă mină deţinută de companie a produs cel mai grav accident cu cianuri din ultimii ani, peste 1 milion de litri de steril cu cianuri fiind deversaţi în mediu. În urma acestui accident, lucrările au fost suspendate, iar compania dată în judecată. Potrivit sursei citate, Barrick Gold deţine 9% din proiectul minier Rovina în România.

Amintim că, în luna mai 2015, Carpathian Gold a anunţat că a demarat un acord cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), din partea căreia a obţinut o licenţă de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Roşia Montană, pe o perioadă de 20 de ani, fiind pentru prima oară când ţara noastră acordă o licenţă pentru exploatarea metalelor fără implicarea unei companii de stat.

Zăcământul de la Rovina conţine cantităţi importante de aur şi cupru, respectiv 120 de tone de aur şi 100.000 de tone de cupru, declara în 2013 prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb