Cazul Nordis şi constituirea unei Comisii de Anchetă

A.B.
Miscellanea / 21 noiembrie 2024

Cazul Nordis şi constituirea unei Comisii de Anchetă

Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România (ADIRU) atrage atenţia în ceea ce priveşte cazul Nordis, raportat la numărul mediu de tranzacţii anuale realizate de industria imobiliară din România. Proiectele Nordis cumulate reprezintă mai puţin de 1%, deci nu sunt reprezentative pentru industrie, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform sursei citate, strategia de marketing practicată de către Nordis a adus notorietate acestui brand, motiv pentru care "schema NORDIS" a produs un adevărat "cutremur" în percepţia publică şi în industria imobiliară. Dacă vorbim în număr de tranzacţii, aproape a înjumătăţit numărul de tranzacţii imobiliare care se realizau în piaţă înainte de acest eveniment.

În ciuda neîncrederii introduse în piaţă de această situaţie, apetitul cumpărătorilor este ridicat şi există o cerinţă fundamentală a cumpărătorilor pentru locuire, generată în special de fenomenul de urbanizare, care generează o cerere sănătoasă, bazată pe fundamente economice solide, şi anume migrarea tinerilor către marile oraşe din România, în căutarea unui nivel de trai mai ridicat.

În ceea ce priveşte cazul Nordis, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România "Urbanis" (ADIRU) condamnă ferm orice practică înşelătoare, cum ar fi vânzarea aceloraşi apartamente către mai mulţi cumpărători. Aceste practici izolate au un impact negativ asupra întregii pieţe şi subminează încrederea în dezvoltatorii imobiliari serioşi care s-au străduit să creeze o imagine de profesionalism şi etică în domeniu, se precizează în comunicat.

"Considerăm că generalizarea şi "pedepsirea" întregii breşle imobiliare, prin alăturarea dezvoltatorilor imobiliari corecţi de sintagme precum "mafia imobiliară" este extrem de greşită şi anulează aproape 15 ani de muncă asiduă pentru a restabili încrederea cumpărătorilor, pierdută în criza anterioară din anii 2007-2008 şi greu recâştigată în toată această perioadă. Să nu uităm faptul că orice criză, inclusiv economică, are în componenta elemente obiective şi subiective, dintre care cel mai relevant este frica sau neîncrederea în relaţiile economice dintr-o industrie sau cu privire la aceasta.

Adoptarea unor noi norme juridice, precum limitarea avansului sau instituirea unei obligaţii privind o poliţă de asigurare (care la acest moment nici nu există ca produs al societăţilor de asigurări) nu va genera decât alte costuri suplimentare pentru cumpărători, într-o perioadă destul de complicată privind creşterile de preţuri din domeniul imobiliar, generate de respectarea normativelor europene, cum ar fi, spre exemplu, Nzeb, şi nu ar aduce un beneficiu real, raportat la pierderile care se vor înregistra în întreaga industrie. În plus, piaţa imobiliară nu este pregătită pentru o astfel de modificare, iar adoptarea unor norme de limitare a avansului va produce mai mult rău decât binele pe care ar trebui să-l genereze.

Precizăm că, la acest moment, există deja mecanisme juridice prin care aceste situaţii nu ar trebui şi nu ar putea să se producă, deoarece există mecanismul de notare a promisiunilor în cărţile funciare ale imobilelor, interdicţiile de înstrăinare prevăzute în Codul Civil în astfel de cazuri, care au fost stabilite tocmai pentru a preveni şi elimina astfel de cazuri şi faptul că aceste tranzacţii se derulează prin notarii publici, care ar trebui să fie şi sunt garanţi ai modului de realizare şi semnare a promisiunilor de vânzare", explică Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

Prin urmare, asociaţia evidenţiază că nu este vorba de existenţa legislaţiei, pentru că aceasta există, ci mai mult de aplicarea ei.

"Apariţia unui caz de faliment, aşa cum poate fi cazul Nordis, nu este şi nu ar trebui să fie un motiv suficient pentru sancţionarea unei întregi industrii. Falimentele în domeniul imobiliar nu au existat sau cel puţin nu au fost notabile până la acest moment, dar acestea sunt un fenomen natural (existent în orice industrie din lume) de eliminare din piaţă al celor care nu au performat sau care nu au respectat cerinţele, inclusiv juridice, dintr-un domeniu. Inducerea în opinia publică a unor asocieri greşite în legătură cu dezvoltatorii imobiliari şi anume că dezvoltatorii imobiliari reprezintă un element malefic sau generator de probleme este extrem de neproductivă pe termen lung. Spre exemplu, nu dezvoltatorii imobiliari emit normele administrative sau urbanistice, ci doar le aplică, nu dezvoltatorii imobiliari trebuie să construiască infrastructura rutieră, să construiască parcuri sau alte lucrări publice şi nu dezvoltatorii imobiliari trebuie să asigure utilităţile publice, pentru că nici nu pot să o facă şi nici nu este obligaţia acestora", a mai spus ADIRU.

În final, ADIRU şi-a reafirmat poziţia în cazul de faţă: "Întreaga industrie imobiliară şi Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România "Urbanis" susţine ferm practicile corecte şi dezavuează orice practici înşelătoare sau dolosive şi îndeamnă opinia publică şi autorităţile să nu generalizeze anumite cazuri, cum este cel generat de Nordis, deoarece la acest moment, la fel de importantă pentru industria imobiliară este necesitatea de a se restabili şi întări încrederea publicului în dezvoltatorii imobiliari serioşi, care finalizează proiectele conform promisiunilor şi respectă toate obligaţiile contractuale şi legale."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb