CAZUL SKRIPAL: Un laborator britanic a stabilit ca e vorba de agentul neurotoxic Noviciok, dar nu a identificat sursa sa exactă

D.I.
Internaţional / 3 aprilie 2018

Un laborator britanic a stabilit ca e vorba de agentul neurotoxic Noviciok, dar nu a identificat sursa sa exactă

Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down a declarat că nu este în măsură să stabilească dacă agentul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal provine din Rusia, scrie AFP.

"Am fost capabili să identificăm că este vorba de Noviciok, să identificăm ca este un agent neurotoxic de tip militar", a declarat şeful acestui laborator, Gary Aitkenhead, într-un interviu pentru Sky News.

Însă "nu am identificat sursa sa exactă", a adăugat expertul, precizând că guvernul britanic a folosit "un anumit număr de alte surse pentru a ajunge la concluziile sale".

Londra a acuzat Rusia că se află în spatele otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, în Anglia, în data de 4 martie.

Moscova a negat acuzaţiile, care au declanşat cea mai gravă criză diplomatică est-vest de la Războiul Rece şi a condus la expulzarea a circa 300 de diplomaţi de ambele părţi.

"Munca noastră este să furnizăm dovezile ştiinţifice pentru a identifica agentul neurotoxic în discuţie (...) dar nu este treaba noastră să spunem unde a fost produs", a precizat Aitkenhead.

Acesta a subliniat însă că producerea sa necesită "metode extrem de complexe, ceva care ţine doar de capacitatea unui actor statal".

Cercetătorul a respins însă acuzaţiile Moscovei potrivit cărora agentul neurotoxic ar putea proveni de la un laborator militar britanic: "Este absolut imposibil ca acesta sa vină de la noi sau să fi putut să părăsească incintele noastre".

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat ieri că otrăvirea lui Skripal "ar putea să fie în interesul guvernului britanic, care se află în într-o poziţie neconfortabilă fiind în incapacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în ceea ce priveşte condiţiile Brexitului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb