CBOT a primit undă verde pentru transformarea în societate pe acţiuni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 februarie 2005

Comisia americană pentru operaţiuni bursiere (Securities and Exchange Commission - SEC) a aprobat propunerea, res-pectiv proiectul de transformare a Chicago Board of Trade (CBOT, Bursa de Mărfuri din Chicago) într-o societate pe acţiuni. Membrii CBOT vor supune votului, la data de 14 aprilie, demutualizarea pieţei - deţinută vreme de 157 de ani de membri, respectiv transformarea acesteia într-o corporaţie.

Transformarea CBOT în societate pe acţiuni va simplifica guvernanţa acestei pieţe. Totodată, un astfel de proces va reprezenta un pas spre o eventuală vînzare de acţiuni către public. Dacă proiectul de trans-formare va fi aprobat de membri, Bursa din Chicago va emite acţiuni ale companiei "CBOT Holdings". Fiecare dintre cei 1.402 membri ai CBOT vor primi 27.338 de acţiuni pentru un loc deţinut în consiliul de administraţie. Per total, aceştia vor deţine 77,65% din drepturile de vot.

Dacă va fi lansată o ofertă publică iniţială, CBOT va urma exemplul Chicago Mercantile Exchange, care s-a transformat în companie cu cîţiva ani în urmă, lansînd şi acţiuni către public la finele anului 2002. Preţul de lansare a fost de 35 de dolari/titlu, iar acum acţiunile CME sînt tranzacţionate la pes-te de 200 de dolari/titlu. "Cred că această transformare va conferi CBOT o poziţie competitivă", declară preşedintele CBOT, Charles P. Carey. Acesta adaugă că "inovaţia" a fost întotdeauna o caracteristică a Bursei pe care o reprezintă, iar planul de restructurare este încă un exemplu al acestei tradiţii.

În proiectul înaintat SEC, reprezentanţii CBOT arată că intenţionează să obţină cît mai repede aprobarea de la deţinătorii de acţiuni pentru lansarea unei oferte publice, evident după finalizarea procesului de restructurare.

Chicago Board of Trade (CBOT) va lansa, la data de 8 aprilie, tranzacţionarea contractelor futures, avînd ca suport activ etanolul, încercînd astfel, prin instrumente de hedging, să vină în sprijinul procesatorilor de porumb, respectiv al industriei uleiului. "Există un potenţial uriaş de creştere a producţiei de etanol, iar previziunile pentru 2005 arată o sporire cu 145% a acesteia faţă de nivelul consemnat în 2000", declară directorul executiv al CBOT, Bernard W. Dan. Acesta subliniază că, pe plan intern, porumbul este una din materiile prime folosite la fabricarea etanolului, iar în aceste condiţii, CBOT va fi "o casă" pentru contractele pe etanol. Amintim că la CBOT sînt tranzacţionate şi contractele futures avînd ca suport activ porumbul.

"Aşteptăm ca noul contract să răspundă nevoii industriei de profil de a avea un instrument de încredere şi transparent pentru a înlătura volatilitatea preţului etanolului. Totodată, vom oferi clienţilor oportunităţi adiţionale de tranzacţionare", mai spune reprezentantul CBOT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb