Reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15 reprezintă o prioritate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României, informează Agerpres.
Conform sursei citate, CCIR a organizat o întâlnire de lucru cu importante organizaţii patronale şi profesionale sectoriale din România.
Discuţiile s-au axat pe situaţia economică actuală, posibilităţile de dezvoltare şi de promovare a produselor şi serviciilor româneşti şi modalităţile de reducere a cheltuielilor publice.
Astfel, organizaţiile semnatare consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de judeţe la 15, precum şi redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori.
"Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curţilor de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la Bucureşti, Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iaşi, Galaţi, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Alba-Iulia, Târgu Mureş, Bacău, Braşov. Se poate prelua acest model şi în cazul judeţelor, mai ales că în Constituţia României nu se vorbeşte de un anumit număr de judeţe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenţi, fiind, totodată, şi un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente şi transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiţi în economia românească", se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, organizaţiile semnatare sunt: Camera de Comerţ şi Industrie a României, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), Asociaţia Brokerilor din România.
1. Se opun
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 14:34)
Sinecuriștii
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 15:05)
Refucerea politicienilor, guvernilui, admnistratiei, pensiilor si beneficiilor speciale, serviciilor speciale....
La cate lipitori sunt jumate din bugetari ar trebui.sa dispara.
La sapa cu ei ca multi habar nu au de munca pe care ar trebui sa o presteze
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2022, 16:09)
N-a fi mnica,ca de nunta lui Bula.Romania nu exista pentru aia recenzatii.Ea exista pentru administratorii ei! Deci.....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Danusia în data de 03.06.2022, 23:55)
Așa ceva nu se va întămpla.Numărul bugetarilor va continua să crească.Salariile sunt mari raportat la performanță.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 03.06.2022, 23:56)
TRĂIASCĂ ROMĂNIA BUGETARĂ!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2022, 00:49)
Prostii. Scăderea numărului de județe nu va duce la nicio reducere a cheltuielilor bugetare. Va duce însă cu siguranță la sporirea decalajelor competitive între zonele sărace și cele ceva mai bogate. Clujul ar canibaliza Bihorul sau Sălajul. Constanța ar canibaliza Tulcea. Iașiul ar canibaliza Botoșaniul, șamd.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2022, 11:18)
La inceput ar fi o reducere a cheltuielilor, apoi cine stie! Sunt comune care nu au 1000 de locuitori dar au tot aparatul ce tine de o primarie, ceea ce nu e tocmai corect. Nu se poate ca tot la trei sate sa ai o comuna si orice sat cu 2 blocuri sa fie oras. Vezi marele oras Ardud (SM)