Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, ieri, drept neconstituţionale articolele din Regulamentele de funcţionare ale Camerei Deputaţilor şi ale Senatului care stabilesc cvorumul necesar pentru aprobarea cererii de punere sub urmărire penală a membrilor Guvernului, potrivit unui comunicat al CCR.
Curtea a stabilit că prevederile articolului 155 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, conform cărora cererea privind punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor", contravin articolului 76 din Constituţie.
Acest articol, prin care se stabilesc reguli esenţiale ale procedurii legislative, prevede că legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.
Din aceleaşi considerente, Curtea a declarat neconstituţional şi articolul 150 din Regulamentul Senatului, care prevede că "hotărâ-rea" privind urmărirea penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul majorităţii senatorilor", precizează sursa citată.
Dispoziţiile din regulamente constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Legii fundamentale.
Pe durata acestui interval, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept, se mai arată în comunicat.
Sesizarea privind neconstituţionalitatea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost formulată de 52 reprezentanţi ai PD-L în această Cameră, iar cea privind Regulamentul Senatului - de 25 de senatori democrat-liberali.