CCR declară neconstituţionale articole din regulamentele Camerelor Parlamentare

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 2 octombrie 2008

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, ieri, drept neconstituţionale articolele din Regulamentele de funcţionare ale Camerei Deputaţilor şi ale Senatului care stabilesc cvorumul necesar pentru aprobarea cererii de punere sub urmărire penală a membrilor Guvernului, potrivit unui comunicat al CCR.

Curtea a stabilit că prevederile articolului 155 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, conform cărora cererea privind punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor", contravin articolului 76 din Constituţie.

Acest articol, prin care se stabilesc reguli esenţiale ale procedurii legislative, prevede că legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Din aceleaşi considerente, Curtea a declarat neconstituţional şi articolul 150 din Regulamentul Senatului, care prevede că "hotărâ-rea" privind urmărirea penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul majorităţii senatorilor", precizează sursa citată.

Dispoziţiile din regulamente constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Legii fundamentale.

Pe durata acestui interval, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept, se mai arată în comunicat.

Sesizarea privind neconstituţionalitatea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost formulată de 52 reprezentanţi ai PD-L în această Cameră, iar cea privind Regulamentul Senatului - de 25 de senatori democrat-liberali.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb