Ce a alimentat ascensiunea indicelui BET din acest an?

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2023

Ce a alimentat ascensiunea indicelui BET din acest an?

English Version

Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "IPO-ul Hidroelectrica a atras sume considerabile de bani, care ulterior s-au întors în piaţă"

Dragoş Manolescu, OTP Asset Management: "Aşteptările privind viitoare scăderi ale dobânzilor au alimentat reevaluarea companiilor, cu impact pozitiv asupra preţurilor acţiunilor"

Rareş Trif, BT Asset Management: "Am pornit de la un punct în care acţiunile din BET erau subevaluate"

Răzvan Paşol, Patria Asset Management: "Economia românească a performat rezonabil, iar pieţele globale de capital - foarte bine"

Listarea Hidroelectrica, ce a pus Bursa de Valori Bucureşti pe radarul unor noi investitori instituţionali şi a atras fluxuri noi de capital în piaţă, subevaluarea companiilor, distribuţiile mari de dividende şi îmbunătăţirea contextului macroeconomic general, sunt printre principalele elemente care au alimentat creşterea preţurilor acţiunilor de la BVB în acest an, conform opiniilor exprimate ieri de către managerii de fonduri de investiţii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, are o creştere de circa 28% anul acesta, în vreme ce indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de companii, a urcat cu 35%, ambele coşuri de acţiuni marcând recent noi maxime istorice.

Robert Burlan: "Perspectiva includerii în MSCI Emerging Markets va susţine performanţa pieţei în perioada următoare"

Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management în cadrul Raiffeisen Asset Management, spune că există un cumul de factori care a contribuit la performanţa pieţei locale, ce s-au manifestat în principal în a doua parte a anului, după listarea Hidroelectrica.

Managerul de fond a afirmat: "În primul rând, IPO-ul a atras sume considerabile de bani care ulterior s-au întors în piaţă. Nivelul subscrierilor a fost de circa şase miliarde de euro, raportat la o ofertă de două miliarde, ceea ce înseamnă că foarte mulţi bani au rămas pe dinafară şi au revenit în piaţă. De asemenea, IPO-ul a setat un nou standard pentu evaluarea pieţei locale, în termeni de multipli de evaluare. Circa şase miliarde de euro au evaluat Hidroelectrica la un multiplu de aproape zece (n.r. pentru raportul Price to Earnings Ratio), raportat la multiplii de evaluare de patru - cinci pentru celelalte companii mari listate, ceea ce a contribuit la reevaluarea celorlalte companii din piaţă. Totodată, IPO-ul a fost precursorul pentru distribuţia de dividend a Fondului Proprietatea, de peste nouă miliarde de lei, bani care din nou s-au întors în piaţă şi au susţinut performanţa foarte bună a bursei".

Robert Burlan a adăugat: "Alţi factori sunt legaţi de evaluarea foarte atractivă a companiilor listate, nivelul ridicat al dividendelor, cererea foarte mare din partea investitorilor instituţionali, în speţă a fondurilor de pensii care fac achiziţii constante de dimensiuni mari, iar acum perspectiva includerii în MSCI Emerging Markets, ceea ce va susţine performanţa pieţei şi în perioada următoare".

Adrian Dudu, Certinvest: "Factorul principal care a contribuit la performanţa pieţei a fost subevaluarea acţiunilor româneşti"

Factorul principal care a contribuit la performanţa pieţei noastre de capital a fost subevaluarea acţiunilor româneşti, crede Adrian Dudu, Directorul de Investiţii al Certinvest.

Administratorul de fond a spus: "La începutul anului 2023, orice multiplu de evaluare se afla la minimul unui interval istoric, comparativ cu o perioadă începând cu 2018. Price to Earnings Ratio era undeva la cinci pentru indicele BET. De asemenea, raportul capitalizare bursieră/PIB pentru România era foarte jos (...). Subevaluarea vine ca urmare că profiturile au fost foarte mari pentru companiile româneşti, mai ales pentru componentele principale din BET".

În opinia directorului de la Certinvest, listarea Hidroelectrica a fost alt factor care alimentat performanţa pieţei noastre, dar cu rol secundar. "Poate că a contribuit ca o atracţie pentru alţi investitori, care au venit şi au plasat bani în piaţa românească, împingând cotaţiile mai sus", a spus Adrian Dudu.

Dragoş Manolescu: "IPO-ul Hidroelectrica ne-a pus pe harta multor investitori instituţionali străini, care până în momentul listării companiei nu investeau în România"

Dragoş Manolescu, CFA, Director General Adjunct al OTP Asset Management, crede că listarea Hidroelectrica a fost probabil cel mai important factor care a susţinut performanţa pieţei noastre, în acest an.

Managerul de fond a spus: "Rezultatele raportate de companii anul acesta au fost spectaculoase. Multe companii energetice, ajutate de contextul geopolitic, de războiul din Ucraina, de cotaţiile petrolului, ale gazului şi enegiei electrice, au raportat profituri excepţionale, greu de repetat în viitor. De aici au venit nişte dividende speciale, bani care s-au întors în piaţă".

Dragoş Manolescu a adăugat: "Listarea Hidroelectrica a fost, din punctul meu de vedere, poate cel mai important factor care a susţinut performanţa pieţei noastre, deoarece IPO-ul ne-a pus pe harta multor investitori instituţionali străini, care până în momentul listării companiei nu investeau în România. Or, acest lucru înseamnă fluxuri noi de capital care intră în România şi care, dacă într-o primă fază au investit doar în Hidroelectrica, ulterior investesc şi în alte companii listate la BVB. Unul dintre cele mai mari ETF-uri pe MSCI Frontier Markets care în trecut era administrat pasiv, iar acum este Smart Beta (n.r. care, prin anumite strategii ţinteşte depăşirea benchmark-ului), avea expuneri mai mici pe România. Acum, fiind administrat activ, şi-a luat expuneri pe mai multe companii de la BVB".

Directorul OTP Asset Management a mai subliniat că, Fondul Proprietatea şi alte companii din energie au distribuit dividende speciale şi probabil că o parte din aceste sume s-au întors în piaţă. "Până cu o lună înainte de IPO, indicii de la BVB erau decorelaţi faţă de principalii indici globali, deoarece mulţi investitori aveau pregătit cash pentru listare. Iar acest cash s-a întors în piaţă", a spus Dragoş Manolescu.

În opinia sa, un alt factor foarte important pentru performanţa pieţei noastre a fost schimbarea retoricii principalelor bănci centrale - a Rezervei Federale şi a Băncii Centrale Europene.

"Dacă la începutul anului aşteptările erau să avem dobânzi mai mari pe o perioadă mai lungă, aceasta fiind şi retorica principalilor preşedinţi ai băncilor centrale, în decursul anului retorica s-a schimbat. Au devenit mai flexibili astfel încât, în momentul de faţă, pieţele financiare globale au ajuns să aştepte trei tăieri de dobândă anul viitor din partea Fed sau poate chiar mai multe. Aceste aşteptări privind viitoare scăderi ale dobânzilor au alimentat reevaluarea companiilor, cu impact pozitiv asupra preţurilor acţiunilor", a spus managerul de fond.

Rareş Trif: "Investitorii au intrat la cumpărare, atraşi de evaluări"

Rareş Trif, Directorul de Investiţii al BT Asset Management, este de părere că, la începutul anului majoritatea acţiunilor de la BVB erau subevaluate, dar pe măsură ce companiile şi-au publicat rezultatele care au fost peste aşteptări, investitorii au început să intre la cumpărare.

Managerul de fond a spus: "La finalul anului 2022 veneam după o perioadă de scăderi. Indicii aveau minus 20% faţă de maxime şi acţiunile erau subevaluate. Am pornit de la un punct în care acţiunile din BET şi majoritatea societăţilor de la BVB erau subevaluate. Iar aşteptările pentru 2023, cel puţin în Statele Unite, nu erau optimiste. Se aştepta recesiune, şomaj în creştere. Estimările pentru indicele S&P nu cred că depăşeau valoarea de 4.000 de puncte, iar acum indicele este aproape de 4.600 de puncte".

Rareş Trif a adăugat: "Pe măsură ce, pe parcursul anului, rezultatele companiilor de la BVB au fost peste aşteptările de la finalul anului 2022, cred că investitorii şi-au dat seama că situaţia nu este chiar atât de neagră şi au început să intre la cumpărare, atraşi de evaluările foarte atractive. Am avut un conetxt cu dobânzi ridicate. Faptul că emitenţii de la Bursa de Valori Bucureşti au un grad de îndatorare relativ redus comparativ cu situaţia din alte pieţe a contribuit (n.r. la performanţa pieţei), deoarece dobânzile mari nu au avut un impact negativ atât de puternic în profitabilitatea companiilor".

În opinia sa, odată cu listarea Hidroelectrica, piaţa noastră de capital a beneficiat de o vizibilitate şi o promovare nemaiîntâlnită în ultimii zece ani. "Am avut cel mai mare IPO din Europa, ceea ce cred că a pus bursa locală pe harta multor investitori investiţionali străini, fapt care a adus mulţi bani în piaţă, lucru ce se vede în lichiditatea zilnică şi în creşterea preţurilor acţiunilor de la BVB", a spus Rareş Trif.

Răzvan Pasol, Directorul General al Patria Asset Management, este de părere că, pe lângă factorii interni, mediul macroeconomic a fost prielnic evoluţiei pieţei noastre de capital.

"Economia românească a performat rezonabil de bine, ceea ce a încurajat şi performanţele bursei, iar pieţele globale de capital, cu care suntem destul de bine corelaţi, au performat foarte bine. Astfel, au existat premisele pentru o evoluţie bună a bursei de valori, chiar dacă la începutul anului erau temeri legate de recesiune. Însă factorii macro cred că ne-au ajutat", a spus Răzvan Paşol.

În opinia sa, oferta Hidroelectrica a fost un factor important ce a susţinut performanţa pieţei noastre, în principal pentru că a pus un reflector pe performanţele şi posibilităţile bursei. "Este un lucru important pentru România, deoarece ne dorim ca numărul investitorilor să fie totuşi mai mare", a spus Directorul General al Patria Asset Management.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Cand o sa inceapa A.S.F. a investiga toate manipularile si tranzactionarile in baza de informatii privelegiate o sa vedeti voi...

    1. Ce sa vada ca astia nici nu inteleg tradingul.Ce sa faca ASF ca e pe dinafara complet.

      Anul 2023 AUT24 se face tranzactie de ceva banisori la 108 unde YTM e - adica minus 4%!.Adica ia unul cu 108 Euro ca sa primeasca la loc in 11 luni 100 E plus cuponul de 4,45 E. 

      Obligatiuni BNET fac morisca si le ridica la randament de titluri de stat! 

      BNET28 e in plin IPO,cerere foarte slaba,paliere de pret si ordinele se ingramadesc de la 100 in sus la 106 cu CEO care anunta ca a pus si el bid la 101!Deci toti ar vrea chipurile sa cumpere mai scump desi sunt doar cativa interesati,lumea normala la cap sta pe margine la cuponfoarte apropiat cu titlurile de stat,ca e diferenta de la rating de tara la fara de rating ca-s junk toate ! 

      Ordinele se pot modifica pana in ultima secunda doar ca manpiularea e pe fata si e limpede cine o face.Exact cum scrie la lege se da aparenta stabilirii unui pret artificial.Dar cine sa aplice legea?ASF?Imi vine sa rad. 

      Emitentul face IPO fara sa dea o rectificare de buget pe care o sa-l rateze enorm!Cine i-a aprobat prospectul?ASF! 

      Traderii si brokerii stiu ce zic-se fac moristi,se cumpara incrucisat pe firme din grupuri ad-hoc,doar ca totul ce nu e permis in alte zari la noi are patalama BVB si ASF. 

      Observati SAFE cand s-a trezit sa dea rectificare de buget.Cititi ce scriau comentatorii aici cu cifre dupa rezultatele semestriale,dupa Q3.

      In final minciuna face impozie.Diferenta fata de alte burse civilizate?Face implozie fara consecinte,dupa cateva luni sau ani o luam la capat.De aia nu vom avea piata dezvoltata niciodata! 

      Doamne ajuta!! Pe moment au inceput cu vaccinurile, sa speram ca ajung si la caracatita din financiar.

      si apoi la cea din bancar ha ha 

      :) bilete la circ,sunt cu miile la case,2 cumparatori si vin bisnitarii sa ceara dublu pe bilete,cam aia e situatia la comedia bnet28

    cu piata imobiliara blocata,a devenit bursa spalatorie,cine doreste cerceteaza ca apar si la vedere societati si persoane,inclusiv din sfera clanurilor expuse

    e de notorietate noul pol de atractie in lumea celor care'dezvoltau' tot felul de favele 

    -lichiditatea din piata

    -inflatia

    -preturi ok fata de piata imobiliara de ex unde ai randamente de 4-5% pe an si muncesti pt ele, companiile de energie din bet de ex majoritatea sunt la per sub 10, cu dividende 8-12%, si nu muncesti tu , dobanzile la banci sau obligatiuni de stat sunt real negative, dobanzile la obligatiunile listate de firme sunt riscante, vezi vivre si ce a mai fost. comoditatile, aur petrol si altele sunt speculative si nu au dobanda, arenda la panmant agricol a ajuns 2-3% deci...cea mai putin proasta alegere e bvb ul. sau o combinatie unde e si bvb. 

    1. Dar cand te apuci sa platesti cass cas impozitul pe profit divident.....nu cred ca mai sunt rentabila fata de titluri de stat neimpozabile si iti garanteaza aceeasi dobanda si peste 3 ani..m

      dobanda negativa. sa nu uitam. poate iei aceeasi doband ca si dividendul, dar banii se depreciaza cu 10% pe an, sau cat e inflatia. deocamdata. pe cand un activ bvb, ala se poate aprecia cu 10%, cam asta-i media anuala.

      Acum nu mai cumpara nimeni imobiliare ca randamentul e 5% si nu merita dar era ap 2 camere 70.000 acum 2 ani nu 140.000, daca calculezi randamentul la 70.000 si aprecierea de pret iese altceva

      da pai era vb de anul asta. ce e acum. unde au crescut asa, in bucuresti? nu peste tot in tara s-au dublat.

      Activele alea de la BVB au scazut si ele in termeni reali,BET e tot'real negativ'.BET puternic balansat spre energetic,care energetic e supus la deflatie doar ca se vede cu de l ay in rezultate..Astept sa mai citim in 2024-2025 cum e cu comparatia cu titlurile de stat!

      asta e pe un an. pe termen mai lung, de la 3-5 ani in sus e cum ti-am spus. de la an la an sau peste o luna habar n-am. si eu tin la banca 25% cash pe dobanda vietii 5% minus taxe, ca poate vine marea scadere. dar, bonduri pe 3 ani nt not for me. te incanta dobanda, dar nu vezi cum ti se depreciaza capitalul.

      Asta mai lipsea,sa ne inveti tu finante!

      :)) Mai uita-te pe bvb din cand in cand, si plangi :))

      Vise....

    ASF?! Jale! Uitati-va la situatia RPH! Desi are un capital social de 51.126.741 lei , in toate raportarile transmise catre BVB apare un capital social de 68.698.617 lei! De unde si cum?! Ce zic ASF si BVB?! Nimic! Control?! Ioc! Astea sunt institutiile care protejeaza micii actionari?! Halal protectie! Toaca fondurile degeaba pe salarii enorme! In alta parte cineva o patea rau cu astfel de falsuri!

    1. Protejeaza, dar pe cei care trebuie, ca de asta i-au pus acolo.

    Cum necum. Cu tot hate-ul și pesimismul de pe aici, uite că BET e la un nou maxim istoric.

    1. Simplu, piloanele!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb