Indicele BET, al celor mai importante companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), marchează de mai bine de o lună o serie de noi recorduri istorice, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital depăşind, recent, pragul de 17.000 de puncte.
Tendinţă se manifestă într-un context general internaţional prielnic pieţelor de acţiuni, la care se adaugă elemente interne precum propunerile de dividende ale principalelor companii de la BVB, estimările privind rezulatele acestui an şi achiziţiile mai mari ale fondurilor de pensii Pilon II, spun analiştii şi brokerii.
De la finele anului trecut şi până la începutul acestei săptămâni, BET a avea o creştere de 10,8%, după ce, în 2023, coşul de acţiuni a avut un avans de aproape 32%.
• Aurelian Dochia: "Un portofoliu la bursă rămâne printre puţinele opţiuni de plasament cu perspective de randamente ridicate"
Analistul economic Aurelian Dochia pune în evidenţă faptul că, aprecierea pieţei noastre este în ton evoluţia pieţelor externe, unde se preconizează scăderea dobânzilor de politică monetară de către băncile centrale.
Domnia sa ne-a spus: "Bursele din întreaga lume au traversat o perioadă de optimism care, în opinia mea, depăşeşte puţin aşteptările privind economia. Cu toate că dinamica economiei este pozitivă, totuşi evaluările la care au ajuns acţiunile pe principalele burse sunt extrem de mari. De exemplu, raportul Price to Earnings (PER) indică nişte evaluări deosebit de mari şi este greu de crezut că sunt sustenabile pe termen lung. Cred că acestă perioadă favorabilă pentru burse este legată şi de preconizata scădere a dobânzilor, ce face ca o parte din resursele financiare ale investitorilor să se îndrepte către acţiuni. De asemenea, în contextul actual, un portofoliu la bursă rămâne printre puţinele opţiuni de plasament cu perspective de randamente ridicate".
Analistul economic a adăugat: "În România, fondurile de pensii primesc lună de lună capital semnificativ pe care trebuie să-l investească. Or, o bună parte din aceşti bani se duc către bursă, ceea ce face ca preţul acţiunilor să crească. Pe de altă parte, aşa cum se întâmplă de obicei, această creştere atrage atenţia şi altor persoane care încep să investească. Se creează un cerc virtuos care, pe moment, este favorabil".
De la începutul acestui an, contribuţiile lunare la fondurile de pensii private obligatorii au crescut de la 3,75% la 4,75% din veniturile impozabile ale salariaţilor. Fondurile investesc circa un sfert din bani în acţiuni, în mare parte listate la Bursa de Valori Bucureşti.
• Dragoş Mesaroş: "Până în iunie s-ar putea să mai avem creşteri, dar nu de 10% ca în primul trimestru"
Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, spune că emitenţii cu ponderi mari în indicele BET au propus dividende cu randamente ridicate, ceea ce a susţinut creşterea preţurilor acţiunilor.
Printre remarcatele brokerului sunt Hidroelectrica, OMV Petrom, BRD şi Banca Transilvania, care a propus o combinaţie de dividende şi acţiuni gratuite.
Conducerea Hidroelectrica vrea să distribuie tot profitul anului trecut către acţionari, respectiv un dividend de 13,99 lei, cu un randament brut de 10,4% faţă de preţul de închidere al acţiunii de la începutul acestei săptămâni. OMV Petrom a propus un dividend cu randament brut de 6,1% şi, în plus, există perspectiva unor dividende suplimentare. Banca Transilvania vrea să acorde un dividend cu randament de 4,5%, alături de alocarea a 148 de acţiuni gratuite la 1.000 deţinute, în vreme ce, în cazul BRD, există două variante de dividende, cu randamente de 6,5%, respectiv 5,4%.
Pe lângă dividende, directorul de la Goldring remarcă şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli ale companiilor. "Banca Transilvania estimează pentru 2024 un profit de trei miliarde lei, în creştere faţă de cel de 2,5 miliarde lei de anul trecut. OMV Petrom şi-a bugetat venituri şi profit mai mare în 2024, mai ales că nu ar mai trebui să plătească taxa de solidaritate care le-a luat destul de mult din bani (n.r. anul trecut). Hidroelectrica a estimat profituri în scădere, dar compania operează la marje mari (...)", spune Dragoş Mesaroş.
OMV Petrom şi-a bugetat pentru acest an un profit net de aproape 5,2 miliarde lei, cu 31% peste cel din 2023, în vreme ce Hidroelectrica estimează un profit de 4,8 miliarde lei, sub cel de anul trecut de 6,3 miliarde lei, care totuşi a fost un rezultat istoric.
"Deocamdată, în mare parte informaţiile legate de principalele companii din BET, în special cele privind dividendele şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli, au fost pozitive", spune Dragoş Mesaroş, adăugând: "În plus, de anul acesta cotizaţiile lunare la fondurile Pilon II au crescut, ceea ce se vede în preţul celor mai importante acţiuni de la BVB".
Din punctul de vedere al brokerului, până la adunările acţionarilor de bilanţ de la finalul lunii aprilie, când se vor vota dividendele propuse de conducerile companiilor şi apoi, până prin luna iunie (n.r. când sunt multe date de înregistrare pentru alocările de bani către investitori), este posibil ca preţurile principalelor acţiuni de la BVB să se mai aprecieze.
"Probabil nu va fi o creştere de 10% ca în primul trimestru, dar în orice caz nu mă aştept la scăderi, decât dacă apare vreun eveniment cu totul neprevăzut. Apoi, din iunie mă aştept ca dobânzile să înceapă să scadă în zona euro, Marea Britenie şi în Statele Unite, ceea ce nu face decât să aducă mai mulţi bani spre piaţa de capital", a conchis directorul de la Goldring.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 08:42)
Ba eu cred ca tocmai acum va veni o corectie. Cel putin la americani, dc te uiti, dobanzile la 10y au luat-o iar binisor in sus, in 2 zile s-au dus de la 4,2 la 4,4%. 5% in 2 zile la dobanzi e enorm. In paralel dow si s&p au scazut in 2 zile mai mult decat crescusera in ultimele 7 zile anterioare, deci semnale pt o corectie sunt. Exact acum. Si dc va fi, ca va fi de x% sau y% , de 3 saptmani sau 3 luni sau ... habar n-am.
Nu-i recesiune, tocmai opusul, economia merge bine, inflatia persista, si dobanzile probabil nu vor scadea asa de repede pe cum sperau majoritatea. De-asta nu cred ca vine vreun bear market, ci eventual o corectie. Azi noapte am visat ca m-au atacat 2 ursi unul mic si unul mai mare si ca-n vise, le-am dat un picior si :)) au cazut. Dar chiar si in vis mi-am dat seama ca e despre bursa :)).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 09:20)
la americani loveste exact in toamna - iarna...exact cum le plac "Capitalistilor" recesiunea...
sa vedem ce tip de socuri somaj vor ave... de urcare in doua cicluri de ceorectie spre maxime sau de urcare direc din primul ciclu spre maxime... porbabilitatile mele ar fii de urcare in doua sau trei cicluri spre maxime...deci un soc de somaj in sus..intra iar dobanda fed la atenuare...intra si gov la varsare ...da inflatie...scade iar cv somajul... la cv ani iar urca somajul iar fed joaca dobanda..iar gov varsa..iar scade somajul...asta ar fii un ciclu interesant caci ar putea sa tina putin potolite nplurile...in cel mai rau caz govul si banca centrala nu mai tin spatle capitalistilor si lasa sa rasufle imobiliarelel aflate actual in bula si deja in crectie in pret real... sa se duca pana la minimele istorice.. rezultand in munte de npluri ... si somaj bomba..si falimente bancare bomba in usa...
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 09:22)
bursa din ro deflata pe PPI si Pret Energie este inca in crash!
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 09:23)
adica pe romaneste...mai bine nu scoti inca banii din ea.. ii lasi acolo...sa acumulezi si sa depasesti si actuala pierdere cauzata de specula energiei transferata cu costuri in piata reala!
S c c r e t
3. Helicopter money
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 09:57)
Dobanzile mari sunt pt saraci, statele se imprumuta ieftin...In octombrie 2023 Fed a oprit politica restrictiva si coincidenta...a inceput raliul din 4100. 10y a cazut sub 4% iar aurul s a trezit. Intre timp datoria SUA a crescut ametitor iar 10y urca din nou. Castigatorul detasat al urmatorilor ani: aurul si uranium!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 10:13)
Dobanzile sunt real negative, asta alimenteaza bursa, si marfurile.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 10:49)
Si imobiliarele, si pamantul agricol, si diferentele tot mai mari ditre bogati si saraci, o consecinta directa a scumpirii activelor productive.
4. Stock picking
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2024, 11:17)
Indicii vor bate pasul pe loc multi ani de acum incolo...stocks sunt "priced in for perfection". Asta inseamna ca se pot face bani doar pe overperformers, ce livreaza muuuult peste asteptari si care au FwdPER < 25 pe technology, de exemplu. La noi bani adevarati vor veni de la banci, care au un client in mare foame si firmele IT ce ofera digitalizare, AI, cybersecurity.