CE a autorizat ajutoare guvernamentale de 3.000 miliarde euro pentru sectorul financiar

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 aprilie 2009

Neelie Kroes: Băncile sprijinite financiar ar trebui să-şi micşoreze operaţiunile şi să se întoarcă la afacerile lor de bază.

Neelie Kroes: Băncile sprijinite financiar ar trebui să-şi micşoreze operaţiunile şi să se întoarcă la afacerile lor de bază.

Activele toxice acumulate de bănci şi de grupurile de asigurări s-ar putea ridica la 4.000 miliarde dolari, în cadrul noilor previziuni ce urmează să fie publicate de FMI

Comisia Europeană a estimat ieri la 3.000 miliarde euro costul maxim al ajutoarelor guvernamentale pentru sectorul financiar european, pe care le-a autorizat de la începutul crizei, relatează AFP.

O parte importantă a împrumutului, sau 2.300 de miliarde euro, corespunde sistemului de garanţii, în care autorităţile publice intervin numai în cazul în care asiguratorul sau banca intră în incapacitate de plată. Oficialii de la Bruxelles au autorizat recapitalizări de aproape 300 miliarde euro şi alte măsuri de salvare şi restructurare, de aproximativ 400 de miliarde euro.

"Totul depinde acum de instituţiile financiare, care trebuie să îşi consolideze bilanţurile şi să se restructureze", a spus comisarul european pentru competiţie, Neelie Kroes.

Kroes a fost criticată de mai multe guverne europene pentru inflexibilitate în aplicarea regulilor pentru competiţie, în contextul actualei crize financiare. "Ultimele şase luni au demonstrat că este esenţial să monitorizăm creşterea ajutoarelor de stat, într-o manieră coordonată, în contextul implicărilor aduse de criza economică în Europa", a declarat miercuri comisarul, citat de NewsIn.

Kroes a spus recent că băncile sprijinite financiar de guvernele europene ar trebui să îşi micşoreze operaţiunile şi să se întoarcă la afacerile lor de bază.

Oficialul a spus că băncile au încă probleme legate de activele toxice, însă Uniunea Europeană nu va putea să le sprijine la nesfârşit. Fondul Monetar Internaţional a estimat că la nivel global, băncile au active toxice de 2.300 miliarde dolari.

De la începutul crizei financiare, în septembrie 2008, guvernele UE au sărit în sprijinul băncilor naţionale cu injecţii de capital şi garanţii.

CE este deschisă la preluări de bănci de către guverne, doar dacă o astfel de măsură este temporară, a subliniat Kroes.

Declaraţiile oficialului vin în contextul în care activele toxice acumulate de bănci şi de grupurile de asigurări s-ar putea ridica la 4.000 miliarde dolari, în cadrul noilor previziuni ce urmează să fie publicate de FMI, conform Times Online.

Băncile şi asiguratorii, ce au deţinut până în prezent active toxice de 1.290 miliarde dolari, se confruntă cu pierderi tot mai mari, în contextul adâncirii recesiunii, pierderi ce se adaugă la datoriile acumulate din creditele ipotecare cu grad de risc ridicat.

Noile previziuni FMI, ce ar putea fi date până la sfârşitul lunii, vor fi o lovitură pentru guvernele ce au injectat deja miliarde dolari în cadrul sistemului bancar

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb