Ce este un codebitor. Care sunt obligaţiile unui codebitor la credit

J.P.
Miscellanea / 29 aprilie 2021

Ce este un codebitor. Care sunt obligaţiile unui codebitor la credit

Codebitorul sau coplatitorul este persoana care iţi vine în ajutor în momentul în care nu poţi să împrumuţi suma de care ai nevoie din cauza venitului pe care îl ai. În astfel de cazuri, pentru a împrumută ţoaţă suma, poţi cumula veniturile tale cu ale soţului sau soţiei, ori cu ale rudelor de gradul I, astfel aceştia vor dobândi calitatea de coplatitor la creditului luat. Acesta trebuie să indeplindeasca aceleaşi condiţii şi criterii de eligibilitate că şi tine.

De asemenea, codebitorul se obliga că împreună cu debitorul principal (adică cu tine) să plătească obligaţiile care vin în urma semnării contractului de credit, în cazul în care tu nu ai posibilitatea să faci acest lucru.

Codebitorii sunt raportaţi la Biroul de Credit?

În funcţie de politica de creditare aplicata de instituţiile de credit, se pot raporta la Biroul de Credit persoanele care au calitatea de codebitori sau garanţi.

Angajamentul de plata pentru creditul acordat revine titularului principal, cel care este primul grevat de aceasta obligaţie.

Daca exista un codebitor sau un garant, acesta semnează contractul de credit şi îşi asuma că vă plati creditul respectiv în cazul în care debitorul principal nu o vă face.

Daca aveţi calitatea de codebitor sau garant la un alt credit şi solicitaţi pentru dvs. un credit, trebuie să reţineţi că, atunci când calculează gradul de îndatorare, creditorul vă lua în considerare şi valoarea rătei lunare a creditului la care sunteţi codebitor sau garant. Creditorul ia în calcul aceasta informaţie pentru a evita supraindatorarea dvs. şi riscul de neplata întrucât, în cazul în care debitorul principal nu vă plati, dvs. veţi plati ratele în locul acestuia.

Dezavantaje pentru codebitori

Nu este recomandat să devii codebitor pentru un prieten, coleg de serviciu sau diverse cunoştinte, chiar daca iţi promit că vor plati ei întreagă rata.

Se poate întâmplă că veniturile acestora să scadă în timp sau chiar să îşi piardă locul de munca. În acest caz, vei fi obligat să rambursezi creditul în locul lor, chiar daca nu ai beneficiat de banii respectivi.

În plus, daca eşti codebitor la un împrumut iţi diminuezi şansele viitoare de a obţine un credit, pentru propriile nevoi. Atunci când iţi vă evalua gradul de îndatorare, banca vă tine cont de faptul că eşti codebitor la un alt credit şi iţi vă împrumută o suma mai mica.

Obligaţiile unui codebitor la credit

Obligaţiile codebitorilor sunt aceleaşi cu ale titularului creditului, ambii fiind responsabili solidar pentru rambursarea sumelor împrumutate. În cazul în care creditul devine restant, veniturile şi bunurile codebitorilor pot fi executate silit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb