Ce negociază guvernul PNL cu agenţiile de rating?

ŞTEFAN-RADU OPREA
Ziarul BURSA #Politică / 19 mai 2020

Ştefan-Radu Oprea

Ştefan-Radu Oprea

În data de 6 iunie, principala agenţie de rating Standard & Poor`s va anunţa decizia privind menţinerea sau reducerea ratingului de ţară al României.

În ultimele 6 luni, din cauza neîncrederii în Guvern şi a derapajelor de politici publice, toate marile agenţii de rating au redus perspectiva de la stabil la negativ în cazul ţării noastre.

În loc să prezentaţi în mod profesionist atuurile României, singura cerinţă pe care aţi avut-o a fost aceea ca în comunicatele date publicităţii de agenţiile de rating să se facă trimitere şi la guvernarea anterioară. Să vă puteţi justifica astfel incapacitatea de a gestiona economia invocând, din nou, "greaua moştenire". Ce aţi uitat să spuneţi public este că în august 2019, în timpul guvernării PSD, agenţiile de rating au menţinut ratingul de ţară la stabil.

Vă solicităm domnule ministru 4x demis al Finanţelor Publice să prezentaţi strategia de negociere a Guvernului cu experţii agenţiei de rating, răspunzând în mod public şi transparent la următoarele 10 întrebări:

1. Care sunt măsurile de austeritate pe care le veţi prezenta agenţiilor de rating - cât tăiaţi din creşterea pensiilor, cât tăiaţi din alocaţiile copiilor şi măririle de salarii ale profesorilor, angajate pentru septembrie?

2. În afară de împrumutul pe care ne-aţi asigurat public că-l luaţi de la FMI, de unde şi la ce costuri pentru români veţi finanţa necesarul record estimat de Consiliul Fiscal la 144 miliarde lei în 2020 şi de unde vor plăti românii această povară în plus?

3. Veţi prezenta experţilor agenţiilor de rating cum aţi reuşit în mod fantastic sa "spargeţi" 80 de miliarde de lei în ultimele 2 luni din 2019, dacă tot invocaţi "greaua moştenire" şi că nu mai erau bani la buget?

4. Cum veţi explica că deja la 1 martie 2020 - când nici nu începuseră problemele cu coronavirus - vă aflaţi deja în incapacitate de plată, deficitul bugetar pe bugetul 100% PNL era unul record în ultimii 30 de ani, iar în aprilie deja aţi ajuns să egalaţi deficitul pe care guvernarea PSD l-a lăsat la 10 luni din 2019?

5. Cum veţi explica că v-aţi împrumutat până acum peste 55 miliarde lei şi că datoria guvernamentală a ajuns deja la 38% din PIB pe un buget 100% marca PNL, după ce noi v-am lăsat 34,6% din PIB şi un buffer de 25 miliarde lei în Trezorerie?

6. Vă veţi face în continuare de râs în faţa experţilor agenţiilor de rating atunci când chiar şi după 6 luni de la preluarea guvernării veţi invoca greaua moştenire, deşi în decembrie aţi afirmat public că aţi plătit datoriile din urmă şi că în 2020 porniţi cu un buget de la zero, curat, care să pună în practică "strategia PNL"?

7. Cum îi veţi putea păcăli pe experţii agenţiilor de rating cu privire la "estimările" Guvernului privind căderea economică de 1,9% în 2020 atunci când FMI, Comisia Europeană şi Consiliul Fiscal calculează o cădere cuprinsă între 5 şi 10% pentru economia românească în acest an?

8. Îi veţi minţi şi pe experţii Standard & Poor`s că vă împrumutati mai ieftin când cifrele MFP din faţa dvs arată cheltuieli cu dobânzile mai mari cu 12,2% iar dobânda la împrumuturi pe aceeaşi maturitate un plus de 12-15%?

9. Cum veţi răspunde la întrebarea agenţiei de rating privind stimularea economică, atunci când la peste 2 luni din starea de urgenţă nu există niciun Plan de Revenire Economică şi prin "cel mai bun program propus" adică IMM Invest s-a reuşit marea performanţă de a acorda finanţare pentru 17 firme, adică 0.0028% din totalul de 600.000 companii active din România?

10. Cunoaşteţi că atunci când aţi înlăturat funcţionarii publici profesionişti care s-au opus la deciziile proaste pe care le-aţi luat şi la privatizarea CEC, aţi dat afară exact acei experţi care erau pilonii de expertiză şi credibilitate în negocierile cu agenţiile de rating?

Probabil că şi aceste întrebări vor rămâne ca întotdeauna fără răspuns. Din păcate, nici până acum nu aţi avut capacitatea să argumentaţi şi nu aţi făcut absolut nimic pentru a arăta punctele tari ale economiei româneşti - pondere mică a datoriei, datorie externă netă cea mai mică din regiune, potenţial de dezvoltare ş.a.!

Nu aţi negociat nimic si probabil nu veţi negocia nimic cu agenţiile de rating pentru că vă convenea şi vă convine să vă justificaţi incompetenţa prin narativul cu greaua moştenire!

Până în 6 iunie când vine Standard and Poors, veţi face din nou un mare nimic şi veţi lăsa România să ajungă în categoria junk după ce aţi dus economia în groapă în numai 4 luni de guvernare. Nedorita dar posibila scădere a ratingului va face să ne împrumutăm şi mai scump, mărind astfel povara românilor şi umflând artificial profiturile băncilor. Vă va conveni politic pentru că astfel veţi justifica măsurile de austeritate pentru români. Ce interese apăraţi din funcţia de ministru?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb