Ce pericole ascund emisiunile de obligaţiuni dedicate populaţiei?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2014

Ce pericole ascund emisiunile de obligaţiuni dedicate populaţiei?

Ministerul de Finanţe a anunţat recent că pregăteşte o emisiune de obligaţiuni a cărei ţintă este investitorul retail, adică orice cetăţean care dispune măcar de 1.000 de lei, valoarea nominală unitară a unui astfel de titlu.

Obligaţiunile se vor vinde prin intermediul BVB, iar Lucian Anghel, preşedintele Bursei, a declarat că "vrem să dezvoltăm piaţa titlurilor de stat ca o alternativă viabilă de economisire la depozitele bancare", după cum scrie presa financiară.

Într-un comentariu pe marginea unui articol dedicat acestei emisiuni de obligaţiuni, cititorul unui site financiar apreciază că "titlurile sunt foarte lichide şi stabile, deci practic se comportă ca un depozit la vedere".

Din păcate, plasarea banilor în obligaţiuni de stat este cu totul altceva decât economisirea prin intermediul depozitelor bancare. Investitorul va primi valoarea nominală doar la scadenţă, care este mult mai îndepărtată decât a unui depozit obişnuit, dar până atunci preţul de pe piaţă poate înregistra fluctuaţii majore, în funcţie de evoluţia dobânzilor.

În cazul titlurilor cu venit fix, cum sunt şi obligaţiunile guvernamentale, valoarea lor de piaţă este invers proporţională cu evoluţia dobânzilor. Adică preţul obligaţiunilor scade când dobânzile cresc şi invers.

De exemplu, la emisiunea unor noi obligaţiuni investitorul află o serie de informaţii de bază, cum sunt rata cuponului (n.a. dobânda anuală plătită, care este, de obicei, fixă până la maturitate), valoarea nominală şi maturitatea.

Să presupunem că valoarea nominală este de 1.000 de lei, iar rata cuponului de 6%. Dacă preţul de pe piaţă ajunge la 800 de lei, atunci randamentul obligaţiunii va creşte până la 7,5%, deoarece investitorul va obţine un cupon anual de 60 de lei pe un titlu financiar pentru care a plătit 800 de lei. Dacă preţul va creşte până la 1.200 de lei, atunci randamentul scade până la 5%. Oare ce fel de depozit la vedere poate să valoreze într-o zi 1.000 de lei, iar în ziua următoare doar 800?

Indiferent cât plăteşte investitorul pentru o obligaţiune de stat cu o valoare nominală de 1.000 de lei, păstrarea acesteia până la maturitate îi garantează returnarea principalului, alături de sumele aferente cupoanelor. Dar nimeni nu garantează şi puterea de cumpărare a principalului la maturitate.

Acesta este unul dintre motivele pentru care obligaţiunile guvernamentale sunt cunoscute, de mai multe decenii, drept "certificate de confiscare garantată". Un alt mod în care funcţionează confiscarea este reprezentat de creşterea taxelor în viitor pentru acoperirea noilor datorii.

Curios este faptul că anunţul Ministerului de Finanţe a venit cu puţin înainte de eşuarea unei licitaţii pentru obligaţiuni cu maturitatea în 24 iunie 2019. Acestea au un cupon de 4,25%, iar emisiunea de la mijlocul lunii trecute a fost acceptată în întregime de către bănci (500 de milioane de lei) la un randament de 3,3%.

De ce nu au acceptat băncile şi emisiunea de zilele trecute, mai ales că Banca Naţională şi-a manifestat intenţia de a reduce dobânda de politică monetară? Să fie lipsa de încredere în menţinerea tendinţei de scădere a dobânzilor, pe fondul semnalelor de pe pieţele internaţionale privind creşterea costurilor de finanţare la nivelul economiilor emergente?

"Obligaţiunile guvernamentale poloneze au înregistrat cea mai puternică scădere din ultimele şase luni, pe fondul speculaţiilor privind necesitatea unor noi stimulente monetare, dar mai ales a momentului în care Federal Reserve va hotărî creşterea dobânzilor", scria recent Bloomberg.

Analiştii de pe piaţă consideră că obligaţiunile pe termen lung ale Poloniei nu au suferit decât o corecţie, în condiţiile în care "PIB-ul Statelor Unite şi Fed-ul sunt principalii factori pentru evoluţia obligaţiunilor", după cum mai arată Bloomberg.

În condiţiile în care dobânzile oficiale de pe piaţa noastră se află la minime istorice, pe fondul ratării ţintei veniturilor bugetare, în special a celor din TVA, se poate aprecia că obligaţiunile guvernamentale "dedicate" populaţiei reprezintă instrumente financiare cu un profil de risc deosebit de ridicat, având în vedere maturitatea şi randamentul despre care s-a scris în presă.

Dincolo de aceste elemente, precum şi de aspectul moral al investiţiei în astfel de titluri (n.a. despre care am scris în "Scăderea dobânzilor nu poate porni motorul gripat al economiei", BURSA, 05.08.2014) mai există o întrebare. Poate BVB să ofere toate informaţiile de care au nevoie investitorii în astfel de titluri financiare?

Este de ajuns să comparăm, de exemplu, informaţiile oferite la Bursa din Frankfurt pentru obligaţiunile emise de guvernul României în euro şi maturitatea în 18 iunie 2018 (n.a. ISIN XS0371163600) cu cele oferite de BVB pentru ISIN-ul RO1215DBN073 (n.a. ISIN este acronimul de la International Securities Identification Number, un cod unic de identificare al titlurilor financiare).

Preţul obligaţiunilor la Frankfurt manifestă o volatilitate semnificativă (vezi grafic; preţul este exprimat, conform convenţiei pentru obligaţiuni, ca procent din valoare nominală unitară a acestora), înregistrând o creştere semnificativă de la începutul anului, până la 117,955 la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform prospectului, emisiunea XS0371163600 are o valoare nominală unitară de 1.000 de euro şi un cupon de 6,5%. Valoare totală a emisiunii este de 1,5 miliarde de euro, iar cadrul legal care o guvernează este cel britanic. "Curţile de justiţie din Anglia au jurisdicţie exclusivă pentru soluţionarea oricăror dispute apărute în legătură cu prezentele titluri", se arată în prospectul de emisiune.

Ultima precizare, privind cadrul juridic, este deosebit de importantă, deoarece, în cazul Greciei, haircut-ul s-a aplicat obligaţiunilor aflate sub jurisdicţia locală.

Preţul la care s-au tranzacţionat obligaţiunile noastre la Frankfurt în prima zi a lunii august arată că randamentul a fost de 1,687%, informaţii fiind oferite şi pentru durata acestora (n.a. măsură a senzitivităţii preţului obligaţiunilor la modificare dobânzilor) sau dobânda acumulată. Bursa de la Frankfurt oferă, de asemenea, şi un calculator online pentru determinarea randamentului obligaţiunilor în funcţie de preţ şi alţi factori de piaţă.

Aproape nimic din toate acestea nu se regăseşte pe site-ul BVB. Oare trebuie ca investitorii să menţină contactul permanent cu brokerii (n.a. am auzit că Harinvest, societate reglementată de ASF, oferă condiţii "premium") pentru a vedea cât de bine se comportă aceste "alternative" ale depozitelor bancare?

Bineînţeles că nici depozitele bancare nu mai sunt ce au fost odată. Ultima reducere a dobânzii de politică monetară va conduce la o nouă scădere semnificativă a dobânzilor pasive, iar cetăţenii vor fi înghesuiţi şi mai tare la colţ de represiunea financiară coordonată de BNR şi guvern.

Aceasta nu înseamnă, însă, că obligaţiunile guvernamentale reprezintă o alternativă investiţională pentru populaţie, mai ales în condiţiile în care guvernatorul Mugur Isărescu cere BCE acces la finanţarea de urgenţă în euro şi pentru băncile al căror capital majoritar este, încă, românesc.

Iar Banca Naţională a României ar trebui să-şi exprime măcar îngrijorarea pentru "iniţiativa" guvernamentală, având în vedere că mai are multe de făcut pentru îmbunătăţirea educaţiei financiare a populaţiei, iar titlurile de stat nu sunt tocmai instrumente financiare uşor de înţeles.

Dacă şi BNR va susţine emisiunea de obligaţiuni către populaţie, atunci vom şti că schema Ponzi derulată de guvernele ultimului sfert de veac se apropie de sfârşit. Nu ne rămâne decât să sperăm că cititorii ziarului "BURSA" nu vor deveni "complici" în noua schemă financiară şi, de asemenea, nu se vor găsi printre cei care îşi aruncă banii în vânt din motive patriotice.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Oricum statul, transformat in vasul sitemului financiar-bancar global, gaseste cai si mijloce sa-ti ia tot mai multi bani; fie ca-i dai de buna voie, fie ca platesti noi si noi biruri...

    .....tot asa cum se tranzactioneaza si futures, adica RULAJE ZILNICE 0.

    Bine ca avem institutii ale "pietei" = "autoritati financiare" - mamut = dinozauriene - dar n-avem INCA nicio PIATA ...... functionala ! 

    Caline nici nu ma asteptam sa fii pozitiv si in ceace priveste titlurile de stat catre populatie,ca de obicei esti gica contra cu argumente mai mult teoretice.Am calitatea de investitor de foarte multi ani,bursa,depozite,titluri de stat etc.si daca ti-as fi urmat sfaturile tale din bursa as fi fost terminat si tine minte ca orice investitie implica un risc nimeni nu-ti garateaza castigul asa ca lasa oamenii sa incerce!

    1. Stimate domn,

      Articolele mele din BURSA nu au fost niciodata recomandari de investitii. Evolutia pietelor din ultimii ani a avut loc pe fondul unui experiment monetar fara precedent initiat de Federal Reserve, pe care banca centrala americana nu mai stie cum sa-l opreasca fara a demola iluzia redresarii. 

      Nu stiu care sunt argumentele teoretice la care va referiti. Este vorba de relatia inversa dintre preturi si randamente? Ceea ce am vrut sa subliniez este faptul ca, la nivelul celor carora li se adreseaza emisiunea sau emisiunile viitoare, se poate crea impresia gresita a unei investitii fara risc si o lichiditate mare.

      Fiecare este liber sa incerce, bineinteles, iar eu nu am posibilitatea si nici cea mai mica intentie de a pune piedici cuiva. Astept cu interes modul in care vor prezenta autoritatile aceasta oportunitate de investitii in fata cetatenilor.  

      .... stRechea !

      Pentru ca e "apucat". 

      .... (mult prea) Mica ........... si pe deasupra si (mult prea) Rara !

      Indiferent cati si cat se vor stradui INTERMEDIARII, ca sa faca investitorii sa sara "din PUT in LAC".  

      pana in 2007 tot pe fondul unui experiment monetar initiat de Federal Reserve au crescut pietele la maxime istorice.Categoric nu.Indiscutabil ca experimetul are o anumita influienta asupra pietelor insa decizive sunt rezultatele care sunt exceptionale la majoritatea companiilor, asa ca acest mesaj ca pietele au crescut datorita FED este mai mult o manipulare a speculatorilor pentru a face bani.

    Emiterea de titluri de stat si tranzactonarea lor la bursa a fost dorinta investitorilor de la BVB si sustinuta de AIPC.

    Este un lcuru pozitiv, bun pentru piata bursiera, permite o diversificare a instrumentelor de investire. 

    Daca vor fi sau nu doritori sa subscrie ramane de vazut. Daca va merita sau nu ... viitorul o ne va spune. 

    Multumesc pentru articol!

    Si prin urmare nu va face niciun calcul ... ca asa este cu turma.

    Iar calcul inseamna: 

    - cat te costa sa transferi banii din circuitul bancar la un broker BVB (costul fiind 0 daca ai fi cumparat titluri prin intermediul bancilor, ca astazi) 

    - cat te costa lunar contul la broker (ca nu este gratis) si nu poti renunta la contul bancar ca acolo ai carduri/plati facturi, credit, etc 

    - cat te costa comisionul de custodie al titlurilor (ca sunt foarte putine cele la purtator) la broker 

    - cat te costa comisionul de tranzactionare al titlurilor (cel al BVB plus cel al brokerului, ca vin la pachet) 

    Cand prostimea isi va face (daca isi va face) astfel de calcule, ar putea descoperi ca iese mai prost decat niste depozite bancare la banci care sunt garantate (si aici ma refer la cele mai mari dobanzi de pe piata, nu la cele ale bancilor mari) 

    1. mustatea la puscarie!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb