Ce pierdem când pierdem sarea?

Sorin Rosca Stanescu
Miscellanea / 4 august 2022

Sorin Rosca Stanescu

Este din nou pe tapet pierderea deliberată a unei importante resurse a ţării. Sarea. Salrom. Societatea Naţională a Sării. Suntem pe muchie de cuţit. Dacă statul înstrăinează doar două procente din ceea ce deţine, pierde managementul. Şi pierde tot. Haideţi să vedem ce şi cât pierdem.

Salrom este pe profit. Nu ar fi avut niciun rost să fie inclus pe lista celor 42 de companii ale statului, pe care, prin intermediul unui controversat personaj, Simona Fătu, Guvernul României, din care făcea parte, prin Claudiu Năsui, USR-ul, urma să le scoată la vânzare. Înstrăinarea Salrom este o bombă cu ceas. De ce?

Din trei motive mari şi late:

1). În cele şapte sucursale, Salrom produce sare gemă, sare în soluţie, sare recristalizată şi calcar. Sarea ia destinaţia Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi, care utilizează iarna, zilnic, 1.000-1.500 de tone, 70% din producţie e destinată industriei, o parte se transformă în sare fină pentru consum - de precizat că avem sarea cea mai pură din lume - iar alte cantităţi se exportă în Ungaria, Slovacia şi Serbia. Sarea produsă de Salrom este utilizată şi ca hrană animală sau industrială, pentru tratarea apei, în soluţie, pentru producţia de nemetalifere, şi în diverse alte moduri. Dacă producţia de sare încape pe mâini străine, vom depinde de compania care va prelua managementul pentru toate aceste activităţi. Şi nu numai.

2). Societatea Naţională a Sării, Salrom, este responsabilă pentru o uriaşă avere de care dispune România şi anume cele mai mari zăcăminte de grafit din lume. Sunt în prezent zeci de mii de tone de grafit, care zac nefolosite la Baia de Fier, probabil pentru că cineva ne-a pus gând rău. Dar tot pe mâna unor cozi de topor autohtone. Din grafit se extrage grafonul, un produs vital pentru obţinerea energiei verzi, dar şi pentru alte componente importante din industria electronică. O singură tonă de grafon se vinde în prezent cu 200.000 de euro, iar zăcămintele de grafit ale Românie, din care se extrage grafonul, sunt estimate a satisface pentru viitorii 100 de ani necesarul industriei mondiale.

3). Aşa cum am mai arătat şi cu alte prilejuri, România are o uriaşă oportunitate de a utiliza o parte dintre galeriile părăsite ale minelor de sare, pentru a stoca gaze naturale. Avem posibilităţi de stocare pentru câteva miliarde de metri cubi de gaze. Spre deosebire de modul actual de stocare, utilizarea respectivelor galerii părăsite permite extragerea gazelor de câte ori avem nevoie şi nu doar de două ori pe an, aşa cum se întâmplă astăzi. Costurile ar fi cu 30% mai mici, iar România ar putea deveni cu adevărat un hub european în materie de stocare a gazelor naturale. Vara le-am achiziţiona, indiferent de unde, la preţuri mici, iar iarna le-am vinde la preţuri mari, în profit. Pe această oportunitate au pus ochii, susţinuţi fiind de guvernele respective, mai multe mari societăţi de profil din Europa. Cei mai agresivi sunt austriecii, care, la vremea respectivă, l-au şi împins de altfel în faţă pe Năsui, pentru a comite acest sacrilegiu al înstrăinării sării.

În final, atrag din nou atenţia că doar 51% din acţiunile Salrom mai aparţin statului român, în timp ce 49% au fost preluate de Fondul Proprietatea, urmând a fi listate pe bursă. Va fi un act de trădare naţională dacă statul român va pierde doar 2% din ceea ce deţine, întrucât, în această eventualitate, managementul încape pe mâini străine, iar profiturile uriaşe care pot fi obţinute în viitor vor fi şi ele vărsate în buzunare străine.

Aceasta este miza. Şi încă nu m-am referit la alte uriaşe beneficii, pe care le aduce sau le poate aduce Salrom în materie de sănătate, în domeniul turismului ş.a.m.d. Păziţi ca pe ochii din cap ceea ce a mai rămas din bostănărie!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Foarte interesant ce s ar putea face! Si in 30 de ani ce s a facut, concret? Sa nu vindem, sa pastram, de fapt sa lasam sa devina inca o glorioasa ramura distrusa de incompetenta, politizare si clientelism! Mi se pare cea mai proasta varianta de fapt. Poate dl autor mai sapa putin si afla cam cum e administrat acum salrom....

    Care este pericolul, unde e tradarea nationala?

    1. Asta e primul pas. Pe urma vor vinde cateva procente la pretul pietei(sic!)

      Vezi 4.

    Recomand autorului sa se informeze despre mecanismele de capitalizare a unei companii prin listarea la bursa! Plus, Salrom ar fi obligată după listare sa transparentizeze contractele încheiate, pt ca aici cred ca avem probleme...

    Eu ca cetățean aș vrea toate companiile de stat "vândute" pe bursa, decât devastate de iresponsabilii românași...  

    1. Statul roman detine 48.8% din Electrica si, cu toate acestea, o controleaza de facto, conducerea fiind asigurata de oameni doriti de autoritati. Aceasta deoarece este foarte greu sa existe prezenta de aproape 100% la AGA, ceea ce face ca statul sa aiba majoritatea voturilor exprimate. Mecanismul este usor de inteles pentru oricine.

      Articolul este de o calitate cel putin discutabila.

      Nu ar fi rau daca redactia ar filtra articolele primite spre publicare, pe criterii de calitate.  

    ...nici daca scade sub 50%, decat poate posibilitatea de a numi sinecuri politice in management si de a sifona profitul.

    Ceea ce evident ca penalul Stanescu, prieten cu politicieni la fel de penali nu-si doreste 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb