Ce prevede Acordul între Kiev şi Moscova încheiat de către SUA cu privire la Marea Neagră

M.P.
Miscellanea / 26 martie

Ce prevede Acordul între Kiev şi Moscova încheiat de către SUA cu privire la Marea Neagră

Rusia şi Ucraina au acceptat marţi, după trei zile de negocieri la Riad, în Arabia Saudită, să înceteze ostilităţile la Marea Neagră, o zonă strategică a exporturilor agricole, iar Statele Unite speră să facă din aceasta o primă etapă către o încetare a focului mai largă, relatează AFP. Washingtonul a anunţat marţi că s-a ajuns la un acord între Ucraina şi Rusia prin care să se pună capăt confrunătrilor la Marea Neagră.

Potrivit Casei Albe, cele două ţări s-au angajat să garanteze securitatea navigaţiei, să nu mai folosească nave comerciale în scopuri militare şi să lase ţări terţe să supervizeze punerea în aplicare a acestui acord. În două comunicate separate - unul despre negocierile cu Ucraina şi unul despre cele cu Rusia -, preşedinţia americană se angajează la acelaşi lucru - să "continue să organizeze negocieri între cele două părţi, pentru ca să se ajungă la o soluţie paşnică durabilă", precizează agenţia de presă.

Potrivit sursei menţionate, acesta este primul rezultat concret obţinut după trei zile de negocieri la Riad de către Statele Unite cu cei doi beligeranţi, în reuniuni paralele, potrivit aceleiaşi surse. Preşedintele american Donald Trump, foarte implicat în aceste negocieri, a exercitat presiuni pentru a obţine ceea ce administraţia sa prezintă drept "un progres major către o încetare a focului globală". Mai mult, Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a confirmat angajamentele pe care şi le-a asumat Ucraina şi a îndemnat la organizarea rapidă a unor "consultări tehnice suplimentare" în vederea precizării modalităţilor acordului, supravegherii şi controlului acestuia. El a avertizat că orice deplasare a unor nave militare ruseşti în largul Ucrainei va constituie o încălcare a acordului.

Statele Unite s-au angatat, la rândul lor, să susţină eforturile în vederea unor schimburi de prizonieri, eliberarea civililor şi repatrierea copiilor ucraineni deplasaţi cu forţa. În schimb, Kremlinul anunţă că "analizează" rezultatele negocierilor, fără să anunţe data unei eventuale noi întâlniri. Un negociator rus a recunoscut că discuţiile cu americanii "nu (au fost) uşoare, dar (au fost) foarte utile" şi a subliniat că "multe probleme au fost abordate", dar că mai rămâne "drum de făcut". În acest stadiu nu s-a ajuns la niciun consens în vederea unui moratoriu al atacurilor aeriene şi nici în vederea unei încetări generale a focului, în pofida eforturilor americane. Acordul maritim este văzut, astfel, ca o primă etapă, încă fragilă, către o dezescaladare mai largă, conform AFP.

Agenţia de presă mai menţionează că în spatele acestui acord se ascunde un joc economic important. Ucraina speră să-şi poată relansa expedierile din porturi ca Mîkolaiv sau Herson, în prezent închise din cauza confruntărilor armate. Rusia a obţinut, la rândul său, de la Wasbhington angajemente în vederea facilitării propriilor exporturi agricole, o îmbunătăţire a accesului în porturi, la sisteme de plată şi o scădere a costurilor asigurărilor martime.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
hipo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb