Comisia Europeană (CE) a propus astăzi o măsură care extinde regula "n+3" pentru ţara noastră şi Slovacia dincolo de 2013, în conformitate cu o cerere în acest sens a Consiliului European din februarie, reducând astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor.
CE a propus astăzi două măsuri pentru a ajuta ţările afectate de criza să utilizeze fondurile UE, ajutând statele membre să găsească soluţii la problema şomajului în rândul tinerilor, să sprijine Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) şi să plătească proiecte majore de infrastructură. În absenţa măsurilor propuse, investiţiile din cadrul politicii de coeziune pentru creştere ar putea fi pierdute din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor sau din cauza dificultăţii de a găsi cofinanţatori la nivel naţional şi în sectorul privat în climatul economic actual, informează un comunicat al CE.
László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a declarat: "Circumstanţele excepţionale care ne-au determinat să mărim proporţia de cheltuieli a UE aferente politicii de coeziune în aşa-numitele ţări care fac parte din program sunt, din păcate, încă de actualitate. Măsura a avut succes în ceea ce priveşte direcţionarea fondurilor UE către investiţiile care promovează creşterea economică şi avem motive întemeiate să o prelungim. În ceea ce priveşte România şi Slovacia, ca urmare a deciziilor Consiliului European, prezenta propunere le oferă posibilitatea de a folosi fondurile UE acolo unde este cel mai mult nevoie de ele. Cele două ţări ar trebui să considere această măsură drept un stimulent pentru a-şi consolida eforturile de reformare şi de investiţie".