CE renunţă la promisiunea de a menţine încălzirea globală sub 2 grade Celsius

F.A.
Internaţional / 22 ianuarie 2014

Reţeaua de Acţiune pentru Climă din Europa (CAN Europe) acuză Comisia Europeană (CE) de renunţarea la promisiunea de a menţine încălzirea globală sub 2 grade Celsius, încălcând, astfel, cadrul legal pentru anul 2030 în domeniul climei şi energiei, prezentat astăzi de preşedintele José Manuel Barroso, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Wendel Trio, preşedintele CAN Europe, a declarat: "Propunerea publicată nu este în concordanţă cu comunicările ştiinţifice şi nici chiar cu propria analiză a Comisiei din care reiese necesitatea de a intensifica acţiunea climatică. Pe măsură ce modificările climei şi impactul acestora se intensifică la nivel global dar şi aici, în Europa, este de neconceput renunţarea la acţiuni ambiţioase. O ţintă slabă în domeniul regenerabilelor nu va furniza siguranţa investiţională de care avem nevoie pentru a da startul economiei verzi, pentru a crea locuri de muncă verzi şi pentru a reduce costul decarbonizării economiei".

Noul cadru legislativ UE stabileşte o ţintă obligatorie de reducere a emisiilor cu 40% faţă de nivelul anului 1990, o ţintă obligatorie pentru energie regenerabilă de 27% la nivelul întregii Uniuni, concomitent cu dispariţia ţintelor naţionale, reformarea schemei de comercializare a certificatelor de emisii şi o importanţă crescută a planurilor naţionale pentru energie competitivă sigură şi sustenabilă.

Reprezentanţii CAN Europe susţin introducerea în UE a unor ţinte obligatorii precum: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puţin 55%, utilizarea energiei din surse regenerabile în proporţie de 45% şi economisirea energiei cu 40%.

Pentru România, nevoia reducerii emisiilor şi poluării este cu atât mai stringentă, cu cât ţara noastră este a doua cea mai poluată din UE în privinţa centralelor pe cărbuni. Potrivit unei cercetări realizate de Health and Environment Alliance, România este depăşită doar de Polonia la cantitatea de substanţe poluante eliberate în atmosferă de coşurile centralelor.

De asemenea, potrivit CAN Europe, consecinţele schimbărilor climatice sunt deja vizibile: deşertificare în sudul ţării, migraţia unor specii în nord şi inundaţii distrugătoare ce alternează cu perioade de secetă extremă.

Reţeaua de Acţiune pentru Climă Europa este o coaliţie de peste 120 de organizaţii din peste 25 de state europene, ce lucrează pentru a preveni efectele schimbărilor climatice şi pentru a promova politici climatice şi energetice sustenabile în Europa. Fundaţia TERRA Mileniul III este membră a CAN Europe.

Necesitatea reducerii cu 40% a emisiilor de GES se bazează pe raportul Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) din cadrul ONU, publicat în 2007 care a estimat un vârf al emisiilor globale în anul 2015 şi o reducere ulterioară a acestora la o cantitate totală globală anuală de 44 gigatone de echivalent CO2 (GtCO2), până în 2020. În contextul actual, aceste estimări nu sunt realizabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb