Comisia Europeană a salutat luni seară adoptarea în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European a propunerii executivului comunitar de a reduce, de la 1 iulie 2009, tarifele maxime în cazul trimiterii de mesaje text şi descărcării de date de pe Internet în regim de roaming, relevă un comunicat de presă al CE.
Potrivit executivului comunitar, adoptarea în ITRE a raportului elaborat de Adina Vălean (ALDE/PNL) va deschide calea către garantarea pentru consumatorii europeni a faptului că nu vor plăti mai mult de 0,11 euro pentru un mesaj-text în regim de roaming în UE (fără TVA). În prezent, tarifele pentru SMS-urile în regim de roaming în UE sunt, în medie, de 0,28 euro, însă în unele ţări membre ele depăşesc 0,8 euro.
În acelaşi timp, ITRE a votat pentru măsurile de reducere a tarifelor în cazul descărcării de date de pe Internet în regim de roaming. Astfel, tariful maxim inter-operator va fi 0,5 euro pe megabyte de date descărcate de pe Internet în roaming. Propunerea CE era ca tariful maximal să fie de 1 euro pe megabyte de date descărcate de pe Internet în regim de roaming.
În fine, ITRE a votat pentru obligativitatea operatorilor de telefonie mobilă de a tarifa la secundă, începând din prima secundă, apelurile telefonice mobile în străinătate. Comisia propusese ca această tarifare la secundă să se facă începând cu a 31-a secundă de la începerea convorbirii.
"Votul de azi din ITRE este o veste foarte bună pentru consumatorii din întreaga Europă. În contextul actualei recesiuni economice, Parlamentul European are dreptate atunci când doreşte să consolideze puterea de cumpărare a consumatorilor europeni începând din această vară, ceea ce îi va încuraja să folosească şi mai mult telefoanele mobile. O felicit pe Adina-Ioana Vălean, raportorul PE pentru roaming în cadrul ITRE, pentru abilităţile de negociere impresionante arătate în ultimele luni. Vreau să îi mulţumesc şi lui Syed Kamall, raportorul PE pentru roaming în cadrul Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorului a PE, pentru activitatea sa constructivă de a se asigura că atât consumatorii, cât şi producătorii vor avea de câştigat de pe urma unei pieţe a telecomunicaţiilor în roaming transparente şi practic unice", a spus comisarul european pentru societate informaţională şi media, Viviane Reding.
Raportul elaborat de Adina Vălean şi adoptat luni în ITRE va fi supus la vot în plenul PE în sesiunea plenară din 21 - 24 aprilie. Dacă trece de votul în plen şi în cazul în care Consiliul UE este de acord cu conţinutul raportului, noile reguli privind roaming-ul în UE vor intra în vigoare la 1 iulie 2009.