CE, sesizată cu privire la intenţia guvernului Ciolacu să renunţe la angajarea a 1500 de procurori şi judecători

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 7 august 2023

CE, sesizată cu privire la intenţia guvernului Ciolacu să renunţe la angajarea a 1500 de procurori şi judecători

Intenţia Guvernului României de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care să anuleze peste 1500 de posturi vacante de judecător şi procuror încalcă atât obligaţiile asumate de România prin PNRR, recomandările din Raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept, respectiv Regulamentul privind un regim general de condiţionalitate pentru protecţia bugetului Uniunii şi afectează buna funcţionare şi independenţa sistemului judiciar, statul român riscând pierderea tuturor fondurilor europene, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România (AFJR), care au anunţat în urmă cu două zile că vor sesiza Comisia Europeană cu privire la aceste aspecte.

"În spaţiul public se discută în ultimele zile proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pe care Guvernul îl propune în vederea reducerii cheltuielilor bugetare. Conform art. VI al acestui proiect normativ, numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se anulează în toate autorităţile publice de interes central şi local şi alte entităţi publice de interes naţional, fără a distinge autorităţile judiciare şi fără a stabili excepţii indubitabile", susţine AFJR într-un comunicat de presă.

Magistraţii menţionează că membrii Comisiei de la Veneţia au stabilit: "Este datoria statului să asigure resurse financiare adecvate pentru sistemul judiciar. Chiar şi în perioade de criză, buna funcţionare şi independenţa sistemului judiciar nu trebuie puse în pericol. Instanţele nu ar trebui finanţate pe baza deciziilor discreţionare ale organismelor oficiale, ci într-un mod stabil, pe baza unor criterii obiective şi transparente. [...] Deciziile privind alocarea fondurilor către instanţe trebuie luate cu cea mai strictă respectare a principiului independenţei judiciare, iar sistemul judiciar ar trebui să poată să îşi exprime opiniile cu privire la bugetul propus parlamentului, posibil prin intermediul consiliului judiciar".

De asemenea, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni a indicat că societatea în ansamblu trebuie să considere inacceptabilă subfinanţarea cronică a sistemului judiciar, deoarece această subfinanţare subminează fundamentele unei societăţi democratice guvernate de principiile statului de drept.

AFJR mai arată că în PNRR s-au stabilit paşii necesari pentru rezolvarea în următorii ani a problemei privind posturile vacante din magistratură şi încărcătura de dosare pe fiecare judecător sau procuror, fiind chiar adoptată, prin HG nr. 436/2022, Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022 - 2025, care urmăreşte îmbunătăţirea calitativă şi cantitativă a resurselor umane existente printr-o formare profesională adaptată nevoilor tuturor categoriilor de personal şi, respectiv, printr-o politică de continuă ajustare a numărului de personal la volumul de muncă.

Mai mult, Raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept arată că, în pofida eforturilor continue de îmbunătăţire a situaţiei, deficitul tot mai mare de magistraţi din ţara noastră constituie o problemă îngrijorătoare, deoarece ar putea avea, în timp, un impact asupra calităţii şi eficienţei sistemului judiciar.

"În urma unui număr fără precedent de pensionări solicitate de magistraţi în ultimul an, situaţia resurselor umane din sistemul de justiţie s-a înrăutăţit în general şi a devenit critică în unele instanţe şi parchete. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, unde mai mult de jumătate din posturile prevăzute de lege sunt vacante şi unde volumul mare de cauze per magistrat ar putea avea un impact asupra calităţii justiţiei. Comisia Europeană recomandă continuarea eforturilor de asigurare a unor resurse umane adecvate pentru sistemul judiciar, inclusiv pentru parchete, ţinând seama de standardele europene privind resursele pentru sistemul judiciar", susţine AFJR.

Reprezentanţii magistraţilor afirmă că, în acest context, intenţia Guvernului de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care să anuleze peste 1500 de posturi vacante de judecător şi procuror încalcă atât obligaţiile asumate de România prin PNRR, recomandările din Raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept, respectiv Regulamentul privind un regim general de condiţionalitate pentru protecţia bugetului Uniunii şi afectează buna funcţionare şi independenţa sistemului judiciar, date fiind supraîncărcarea şi epuizarea magistraţilor, instanţele solicitând repetat mărirea schemelor de personal, statul român riscând astfel pierderea tuturor fondurilor europene.

"Tăierea posturilor vacante ar conduce practic la blocarea activităţii instanţelor şi a parchetelor care în prezent funcţionează la limita de avarie, având deja un deficit imens de personal, multe din acestea cu mai puţin de 50% din personalul din scheme, ceea ce s-ar răsfrânge, în final, asupra operativităţii şi calităţii actului de justiţie", afirmă AFJR, care apelează la Comisia Europeană pentru respectarea statului de drept şi a statutului magistraţilor de autorităţile de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Fleoșc !

    1. Ce cuvinte deplasate folosesc si ce afirmatii neadevarate pot face nesimtitii astia: "subfinanţarea cronică a sistemului judiciar", "să asigure resurse financiare adecvate pentru sistemul judiciar", "număr fără precedent de pensionări solicitate de magistraţi în ultimul an".

      Mai nesimtitilor, daca salariile nete de 15.000...30.000 lei (+ ceva suplimente) pe care le incaseaza magistratii inseamna "subfinanţarea cronică a sistemului judiciar", il rog pe mister Ciolacu sa ne subfinanteze si pe noi, restul romanilor care muncim in tara asta, cu aceleasi salarii "subfinantate". 

      Ii mai rog pe Ciolacu, Ciuca si Iohanis sa inceteze cu pensionarea anticipata a magistratilor pentru ca, iata, se vaicaresc ca "situaţia resurselor umane din sistemul de justiţie s-a înrăutăţit în general şi a devenit critică în unele instanţe şi parchete".  

      Dati-le domne' salarii mai mici, ca sa ajunga banii pentru mai multi si astfel sa nu se mai planga ca nu sunt suficienti in sistem si anulati-le pensionarile anticipate, ca asta vor pana la urma, sa "nu se inrautateasca situatia resursei umane". Nu-i mai "subfinantati" cu salariile astea "de mizerie", ci "finantati-i" cu salarii nesimtite, ca cele ale profesorilor si inginerilor.

      Sa se faca voia lor, daca asta cer! 

    Totul functiona la nivel de avarie. Intrebarea e de ce? Nu au fost absolventi de drept dornici sa devina judecatori sau procurori cu salarii grase, pensie la 40 si ceva de ani si pensie speciala?

    Chiar nimeni n-a vrut? sa erau "pastrate", sau a fost neglijenta.  

    1. Oamenii sunt sel ectati cu grija astfel ca numarul celor acoperiti sa nu fie depasit prea mult de cei onesti. Asta ca sa se poata ingropa dosare pana la prescriere, tranti dosare sau prin intelegere sa se obtina pedepse cu suspendare.

    Johanis ii pensioneaza la 47 de ani cu 30.000 lei/luna pensie...Ciolanul angajeaza altii si uite asa de 30 de ani cum am ajuns colonia-azil romanica..colonie UE.

    Iute la liucuriciul cel mare ca reclamatia in protap.Pe plan local nu se poate rezolva nimic.Trebuie sa ne vaietam in pulic.

    Una din cauzele numarului mare de posturi neocupate in justitie la acest moment est faptul ca modificarile din legile justitiei demarate si continuate pe timpul lui Dragnea au permis pensionarea avantajoasa a magistratilor . Fiind vorba de decizii personale ,fiecare magistrat a verificat daca se incadreaza pentru pensie ,si daca au putut s au pensionat (chiar daca si la acele momente era o discutie permanenta despre deficitul de persona) .Totusi eu am convingerea ca prezenta coalitie va lua in considerare situatia concreta privind numarul de magistrati din sistem ,si vor excepta acest domeniu de la inghetarea posturilor bugetare ,aflata pe agenda . D L Orban zice ca e irelevant sa reduci posturi neocupate : eu cred ca acele posturi fiind bugetate ,are importanta ca executie bugetara .

    1. Ce contează ce zice Orban? Acum pe bune....

    Sa nu fie lasati sa se pensioneze intre 45-50 de ani si e rezolvata problema!! Pensionarea la 65de ani, conform contributivitatii si fara alte beneficii suplimentare sau speciale!!

    1. pai si cum capata atunci prescrierea politicienii penali care huzuresc in Occident cu milioanele de euroi furati?

    Era sa uit: saptamana trecuta s-a pensionat cel mai bun prieten, avocat, la 49 de ani... Desi il intrbasem demult in ce consta stresul lor, abia acum mi-a spus ca cel mai mult in timpul "pierdut" sa-si numere venitul lunar...Si nu glumea deloc si nici nu facea misto...

    voi vedeti in ce hal am ajuns, ce teluri ambitii si idealuri minuscule avem...cum sa ne pensionam cat mai devreme, pai frate magistratii sunt privilegiati, primesc tot, nu platesc mare lucru, au fost cumparati, ingropati in hartii (dar si in bani si beneficii) ca sa scape cine trb si sa se miste greu sa se prescrie....e incredibil in ce tara traiesc, pentru ce platesc taxe, plang acum in timp ce scriu

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb