CEA MAI MARE EMISIUNE DE OBLIGAŢIUNI DIN ISTORIA BVB Globalworth listează obligaţiuni corporative de 550 milioane de euro

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 august 2017

Globalworth listează obligaţiuni corporative de 550 milioane de euro

Ludwik Sobolewski, "BVB": "Intrarea la tranzacţionare a obligaţiunilor, un pas în vederea maturizării pieţei de capital"

Dimitris Raptis, "Globalworth": "Principalul nostru obiectiv este de a ne dezvolta, în continuare, pe piaţa din România"

Compania de investiţii imobiliare Globalworth Real Estate Investment Limited, fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a anunţat, ieri, admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a obligaţiunilor corporative, în valoare de 550 milioane de euro, aceasta reprezentând cea mai mare emisiune de obligaţiuni din istoria bursei autohtone.

Prezent la conferinţa de lansare la tranzacţionare a titlurilor Globalworth, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a subliniat că acesta reprezintă un pas în vederea maturizării pieţei de capital româneşti. Directorul bursei a declarat: "O piaţă matură poate fi recunoscută atunci când, în cadrul său, se tranzacţioneză nu doar acţiuni, dar şi obligaţiuni. (...) De aceea, cred că momentul de astăzi reprezintă un pas important în vederea maturizării pieţei de capital, către ziua în care vom putea spune că avem atât o piaţă de acţiuni, cât şi una de obligaţiuni".

Pe de altă parte, preşedintele BVB, Lucian Anghel, a arătat că listarea obligaţiunilor stabileşte un nou reper pentru piaţa de capital din România. Domnul Anghel a spus: "Emisiunea de obligaţiuni depăşeşte jumătate de miliard de euro pentru obligaţiunile private şi stabileşte un nou reper pentru piaţa de capital. Această tranzacţie reprezintă un nou mesaj pozitiv transmis de România către investitori, şi anume că piaţa de la Bucureşti are capacitatea şi instrumentele să absoarbă tranzacţii semnificative, fie că vorbim de IPO-uri (n.r. Ofertă Publică Iniţială), fie că vorbim de obligaţiuni".

Totodată, preşedintele BVB şi-a exprimat speranţa ca tot mai multe companii să acceseze finanţări prin intermediul pieţei de capital.

La rândul său, directorul general adjunct al Globalworth, Dimitris Raptis, a declarat că societatea vizează noi investiţii în România.

Domnia sa a spus: "Principalul nostru obiectiv este, în continuare, cel de a investi, de a ne dezvolta şi de a identifica noi oportunităţi de creştere pe piaţa din România, iar tranzacţionarea obligaţiunilor corporative este un nou pas pe care îl facem în această direcţie, vizând simplificarea structurii datoriei noastre şi reducerea costului mediu al datoriei".

Cele 5.500 de obligaţiuni Globalworth (simbol GWI22) se tranzacţionează la BVB în euro, valoarea nominală fiind de 100.000 de euro, decontarea efectuându-se în lei.

Cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României (BNR) în ziua bancară anterioară unei sesiuni de tranzacţionare este luat în considerare pentru efectuarea calculului valorii obligaţiunilor corporative (exprimate în lei) a ordinelor executate în acea zi de tranzacţionare. Acest curs de schimb este aplicat pe durata întregului program de tranzacţionare a acestor obligaţiuni corporative în acea zi de tranzacţionare.

Dobânda fixă, de 2,875% pe an, va fi plătită anual, data scadenţei fiind 20 iunie 2022.

BT Capital Partners, broker de retail, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, a intermediat, în calitate de co-manager şi agent de listare, emisiunea de obligaţiuni. Alături de BT Capital Partners, din consorţiul de intermediere au mai făcut parte Deutsche Bank, J.P. Morgan Securities şi UBS Limited, în calitate de joint bookrunners şi Rand Merchant Bank, în calitate de co-manager.

De asemenea, obligaţunile corporative Globalworth au fost admise la tranzacţionare şi pe piaţa reglementată a Bursei de Valori din Irlanda.

Globalworth este o companie de investiţii imobiliare, ce activează în Europa Centrală şi de Sud-Est, concentrându-se, în principal, pe piaţa din România.

Portofoliul companiei cuprinde investiţii a căror valoare estimată la data de 31 martie 2017 era de 983,3 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... să demoleze Cathedral Paza ! :-)

    1. Cathedral Plaza am vrut să scriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb