CEC Bank mai are nevoie de o injecţie de capital de 900 milioane lei, în afara sumei similare aprobate de guvern săptămâna trecută, banii făcând parte din solicitarea pe care Radu Graţian Gheţea a făcut-o Guvernului în anul 2007, a declarat preşedintele CEC Bank. Domnia sa nu a dorit să precizeze cum vor fi utilizaţi cei 900 milioane lei, bani care au fost deja aprobaţi de Guvern pentru majorarea capitalului social al CEC Bank, ca parte a planului de măsuri anticriză al actualului Guvern.
Executivul a decis, miercuri, majorarea capitalului CEC Bank cu 900 de milioane de lei, urmând ca prima tranşă, de 450 de milioane lei, să fie acordată în primul trimestru al anului viitor, iar diferenţa, până la sfârşitul lui 2009. În prezent, capitalul social al CEC Bank este de 719 milioane lei, decizia Guvernului urmând să majoreze de peste două ori capitalul băncii, deţinută integral de stat. În primele zece luni ale aces-tui an, profitul CEC Bank a crescut de aproape patru ori, până la 328 milioane lei, valoare care include banii încasaţi din vânzarea participaţiei la Asiban.
În privinţa noului regulament de creditare, domnia sa a precizat că nu se aşteaptă ca Banca Naţională să ia o decizie de modificare a acestuia până la următoarea şedinţă de politică monetară. Cu toate acestea, preşedintele ARB a precizat că speră ca bancherii să se mai întâlnească cu reprezentanţii BNR ca să discute des-pre măsurile care ar trebui luate în actualul context de criză internaţională. Domnia sa a adăugat că majorarea dobânzilor la credite a reprezentat un efect al creşterii dobânzilor pe piaţa interbancară. La finalul anului, preşedintele ARB susţine că, paradoxal, nivelul creditelor s-ar putea echilibra cu cel al depozitelor, în ciuda majorării cheltuielilor populaţiei la final de an, ca urmare a banilor care vor intra în ţară de la românii care lucrează în străinătate.