Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român să achite despăgubiri de peste 50.000 de euro într-un caz legat de dosarul Mineriadei din iunie 1990. Mai mult, ţara noastră este obligată să continue investigaţiile, existând astfel posibilitatea condamnării celor vinovaţi pentru evenimentele tragice din timpul primei mineriade.
Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a constatat încălcarea de către ţara noastră a articolelor 2, 3 şi 6, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990. Decizia de ieri, definitivă, i-a dat câştig de cauză şi lui Marin Stoica, după ce Curtea se pronunţase deja în 2012 în favoarea celorlalţi doi petenţi. CEDO a stabilit ca statul român să achite daune de 30.000 de euro Ancăi Mocanu, iar Marin Stoica va primi despăgubiri de 15.000 de euro. La CEDO dosarul Stoica a fost conexat cu alte două ale Mineriadei, respectiv cu cel depus de Anca Mocanu, al cărei soţ a fost omorât în timpul acelor evenimente, şi al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, al cărei sediu a fost devastat de mineri, cauza fiind denumită "Mocanu şi alţii contra României". În 2012 CEDO a dat câştig de cauză pentru Anca Mocanu şi Asociaţia 21 Decembrie 1989, în timp ce Marin Stoica a pierdut pe motiv că s-ar fi plâns prea târziu în ţară. Diana-Olivia Hatneanu, avocatul care l-a reprezentat pe Marin Stoica, a solicitat retrimiterea cauzei în faţa Marii Camere, solicitare ce a fost acceptată, o audiere publică având loc pe 2 octombrie 2013. Din momentul cererii de retrimitere, cauza Stoica a fost sprijinită de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH). Avocatul Diana-Olivia Hatneanu consideră că decizia de ieri va creea cadrul necesar tragerii la răspundere a celor vinovaţi pentru violenţele din iunie 1990: "După decizia Marii Camere, care este definitivă, România va fi obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. Cu privire la decesele survenite în timpul evenimentelor, această obligaţie decurgea oricum din faptul că astfel de infracţiuni sunt astăzi imprescriptible ca urmare a altei cauze CEDO, respectiv < dosarul Revoluţiei > (Asociaţia 21 Decembrie 1989 vs. România). Acum, trebuie întreprinse cercetări eficiente, apte să ducă la tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi la aflarea adevărului de către întreaga societate, cu privire la ansamblul evenimentelor din iunie 1990, indiferent că este vorba despre decese sau persoane care au fost supuse unor violenţe şi privări de libertate. Prescripţia nu este o < soluţie > atunci când vorbim de grave încălcări ale drepturilor omului".
Conform unor informaţii publicate pe site-ul APADOR-CH: " Marin Stoica, în vârstă de 65 de ani, a fost bătut până a ajuns în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă, privat de libertate mai multe ore şi bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alţi protestatari. De frică a fugit atunci şi nu a mai ieşit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, aşa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când în sfârşit cercetările în acest dosar au început să avanseze. Cu toate astea procurorul Voinea, care s-a ocupat de dosarul "Mineriada", i-a luat cazul în consideraţie, alături de celelalte peste o mie de victime, în favoarea lui existând suficiente probe care demonstrează bătaia şi efectele ei". După ani de anchete, declaraţii, expertize IML, cazul Mineriadei a fost soluţionat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu neînceperea urmăririi penale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vasile în data de 18.09.2014, 16:39)
Sa plateasca ex presedintele Iliescu despagubirile. De ce sa le platesc eu.Toate belelele facute de politicieni sa le plateasca populatia???