CEDO CERE SIMPLIFICAREA DESPĂGUBIRII Încă o sarcină pentru Fondul Proprietatea

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 13 octombrie 2010

Guvernul ar avea nevoie de 21 de miliarde euro ca să achite toate cererile de despăgubire, potrivit unei estimări transmise CEDO

Statul român are 18 luni la dispoziţie ca să îşi pună la punct legislaţia pentru despăgubirea proprietarilor ale căror bunuri au fost naţionalizate în timpul regimului comunist, potrivit unei decizii-pilot publicate, ieri, pe site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Decizia Curţii a fost dată într-un dosar în care trei foşti proprietari, născuţi înainte de 1940, reclamau faptul că autorităţile româ-ne au întârziat ani întregi să îi despăgubească pentru imobilele şi terenurile confiscate de stat, înainte de 1989.

Decizia-pilot înseamnă că toate cauzele în care se întâlnesc condiţii similare cu cea din dosarul menţionat mai sus trebuie să primească aceeaşi soluţie, spun avocaţii.

Deşi decizia pare o victorie a foştilor proprietari, situaţia stă cu totul altfel pentru că judecătorii Curţii au decis să nu mai examineze niciun dosar în care sunt solicitate despăgubiri, pentru următoarele 18 luni.

"Pare o victorie îndoielnică. Au câştigat trei persoane, însă alte câteva sute vor fi nevoite acum să mai aştepte un an şi jumătate până când Curtea le va judeca procesele intentate", a spus, pentru ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea.

În decizia Curţii se arată că judecătorii au luat în considerare şi faptul că Fondul Proprietatea, creat pentru despăgubirea foştilor proprietari, nu a fost încă listat la Bursă aşa cum ar fi trebuit încă din 2005, deşi posibilitatea ca unii acţionari să îşi tranzacţioneze acţiunile ar reduce presiunea asupra bugetului de stat, asaltat de cereri de despăgubire. Judecătorii Curţii au atras atenţia asupra unui raport transmis de Guvernul român în care se arată că suma necesară pentru plata tuturor despăgubirilor este de 21 de miliarde de euro.

De asemenea, Curtea a luat în calcul şi situaţia de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, unde, din circa 68.000 de dosare, doar 21.000 fuseseră rezolvate, până în mai, anul acesta.

"Curtea a mai spus şi în alte rânduri că mecanismele actuale de despăgubire a foştilor proprietari sunt nefuncţionale, dintre acestea făcând parte şi Fondul Proprietatea. Fondul este pe ultima sută de metri înainte de listare, însă decizia Curţii a creat acum o problemă foarte delicată. Actul Constitutiv al Fondului a fost modificat astfel încât acesta să se transforme într-un fond de investiţii şi nu într-un fond pentru despăgubirea proprietarilor. Chiar dacă se va lista, Fondul nu mai are în obiectul de activitate despăgubirea investitorilor, ceea ce ar putea să creeze noi probleme", a mai spus avocatul Piperea.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul român trebuie să despăgubească cei trei reclamanţi cu circa 170.000 de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asociatiile fostilor proprietari reclama de ani de zile ca FP este doar un instrument inventat de partide ptr inavutirea samsarilor de drepturi litigioase sdinsfera puterii ce au cumparat dosare pe nimic de la fostii proprietari in timp ce grosul petentilor indreptatiti sunt doar amanati cu anii de functionariii ANRP. Este o coruptie totala in aceasta institutie in care samsarii au ajuns sa controleze toata conducerea. . Dupa ce si-au bagat in fata dosarele cumparate pe nimic, de la fostii proprietari, au mai si pagubit bugetul satului cu miliarde de euro prin supraevaluari , prin care au epuizat implicit si fondul inainte de listare .iar DNAul tace... Asta nu e un stat de drept ci rusinea Europei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb