Autorităţile din Cehia vor încerca să găsească aliaţi în rândul altor state membre UE pentru a putea modifica condiţiile avute în vedere de Executivul comunitar pentru includerea centralelor nucleare şi a celor pe gaze pe lista investiţiilor verzi, transmite Reuters, conform Agerpres.
Comisia Europeană pregăteşte un proiect prin care unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, dacă îndeplinesc anumite condiţii.
Însă Germania şi Austria au criticat vehement planurile Comisiei Europene vizând clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile, oficialii din ambele ţări acuzând blocul comunitar de "greenwashing".
În replică, Cehia, alături de Franţa şi Polonia, susţin că centralele nucleare vor juca un rol important în tranziţia energetică având în vedere faptul că aceste centrale nu emit CO2. De asemenea, ţările din estul Europei mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune.
"Sarcina noastră principală este acum să găsim state membre UE care gândesc la fel şi să încercăm să negociem condiţii mai bune care să ne reflecte interesele noastre", a declarat luni seara ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, într-o postare pe Twitter, fără a detalia care sunt condiţiile avute în vedere.
La rândul său, Daniel Benes, directorul general de la grupul ceh de utilităţi CEZ şi vicepreşedintele Confederaţii Industriei din Cehia, a apreciat că planurile Comisiei Europene sunt mult prea stricte. De exemplu, propunerea ca până în 2026 gazele utilizate drept combustibil de centralele electrică să conţină hidrogen în proporţie de 30% este una nerealistă, în opinia lui Daniel Benes. În plus, Benes a subliniat că regulile avute în vedere de Comisia Europeană vor permite Cehiei să mai construiască doar o singură nouă centrală nucleară.
Executivul comunitar va strânge reacţii cu privire la propunerile sale până la data de 12 ianuarie şi speră ca până la finele acestei luni să prezinte în mod oficial textul final al propunerii sale. După acea, textul va fi discutat cu guvernele statelor membre şi cu Parlamentul European timp de până la şase luni.