Cei care s-au împrumutat în euro sunt în pericol

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 ianuarie 2008

Cei care s-au împrumutat în euro sunt în pericol

Deprecierea leului are o consecinţă directă în special asupra creditelor în euro. Instabilitatea cursului valutar comportă multe riscuri atât pentru cei care aleg să se împrumute în valuta şi nu în lei, cât şi pentru aceia care au deja datorii în euro, angajate în momentele de apreciere a leului.

Banca Naţionala a României susţine că astfel de fluctuaţii ale cursului de schimb sunt un fenomen normal. De cealaltă parte, dealerii pun situaţia pe seama speculatorilor.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a subliniat ieri că nivelul de 3,7 lei al monedei euro este datorat, în principal, unor criterii de natura speculativă, iar situaţia se va corecta pe parcursul lui 2008: "Se respectă tratatul de la Maastricht, nivelul euro se menţine în limitele de +/-15% faţă de nivelul mediu al anului. Problema e că suntem mai vulnerabili la ce se întâmplă pe pieţele monetare internaţionale".

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank România, nu crede că deprecierea leului va duce la o creştere a creditelor în valute. "Având în vedere că toate valutele sunt în relaţie cu euro (în spaţiul european), iar ratele de dobândă se calculează în lei, o depreciere a leului faţă de euro este de fapt o depreciere a leului faţă de toate celelalte valute. Mai mult ca sigur, apetitul pentru creditele în valută se va diminua, însă cei care au deja credite în valută şi salarii în lei nu au cum să se acopere împotriva riscului valutar, iar plata dobânzilor din ce în ce mai mari le va reduce posibilitatea de consum", a explicat domnul Alexandru-Chidesciuc.

Daniel Dăianu, profesor de economie, consideră că aceste fluctuaţii sunt normale în măsura în care nu ies din trendul din regiune, ori variaţia înregistrată de leu este mai mare. În opinia domniei sale, în acest moment sunt bani speculativi care pleacă din economie. "Pe de alta parte, nu avem informaţii clare asupra principalilor indicatori macroeconomici şi, cum piaţa noastră este una subţire, acum sunt testate nişte praguri. În plus, nici ştirile despre economia României nu sunt încurajatoare şi astfel apetitul pentru risc scade", mai consideră domnul Dăianu.

Pe de altă parte, Bogdan Baltazar, consultant financiar, nu crede că sunt cauze interne pentru evoluţia din ultima perioadă: "Criza din Statele Unite îşi mai face simţite efectele şi la ei şi în Europa şi avem o perioadă de volatilitate mare care se manifestă cu precădere în pieţele emergente, aşa cum este a noastră. Pe moment, speculatorii nu mai au încredere în leu".

Mai mult, creditele în valută pot părea foarte tentante acum, însă sunt şi mai riscante. Domnul Baltazar crede că există posibilitatea să se înregistreze creşteri de dobânzi şi în cazul acestor credite, mai ales la băncile care îşi procură din afară valuta pentru credite şi pentru care costurile sunt deja de 1,5%.

Economistul Călin Rechea nu consideră absurd scenariul ca, până la sfârşitul anului 2008, euro să sară peste nivelul de 4 lei, mai ales că avem deja în piaţă o volatilitate mare pe un curs mare.

"Am văzut deja că băncile au început să crească dobânda şi la euro şi cred că au aşteptat începutul anului pentru a face acest lucru. Mai mult ca sigur vom vedea efectele în semestrul al doilea, când nimeni nu se aşteapta". Acestea sunt de fapt consecinţele politicii monetare şi fiscale relaxate şi nu ma miră că BNR să ajunga la un nivel de 10% al ratei de intervenţie", mai consideră domnul Rechea.

Paul Brendea, analist financiar la SSIF Prime Transaction, consideră că deprecierea leului avantajează în special companiile a căror producţie merge la export, însă această situaţie va influenţa abia rezultatele din martie care vor fi publicate în aprilie-mai.

Nivelul de luni al cursului de referinţă al BNR (3,7106 lei/euro) este cel mai mare înregistrat în ultimii trei ani, exceptând şedinta din 5 februarie 2005, când un euro era cotat la 3,7283 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb