Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului privind Codul de procedură fiscală, potrivit Agerpres.
Acest proiect de ordonanţă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală în sensul reglementării compensării de drept prin stingerea creanţelor reciproce ale statului sau unităţilor administrativ-teritoriale şi ale debitorului, diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen la 0,04% pentru fiecare zi de întârziere, reglementarea posibilităţii neînceperii sau suspendării executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de restituire-rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egală sau mai mare decât creanţa fiscală pentru care s-a început executarea silită.
Deputaţii din Comisia pentru buget au adus o serie de amendamente proiectului de ordonanţă, unul dintre acestea vizând art.1, unde se prevede că "pentru contribuabilii care au sedii secundare, plătitor de obligaţii fiscale este contribuabilul, cu excepţia impozitului pe venitul din salarii pentru care plătitor de impozit este sediul secundar obligat, potrivit legii, să se înregistreze ca plătitor de salarii şi de venituri asimilate salariilor".
De asemenea, la art. 26, după alin. (2) se introduce un nou aliniat cu următorul cuprins: "contribuabilii prevăzuţi la alin (2) au obligaţia de a declara, în numele sediilor secundare înregistrate fiscal, impozitul pe venitul din salarii datorat, potrivit legii, de acestea".
Proiectul de ordonanţă face parte din categoria legilor ordinare şi a fost aprobat de Senat în şedinţa din 17 noiembrie 2010.
De asemenea, a fost discutat de două ori în plenul Camerei Deputaţilor, pe 22 martie 2011 şi, respectiv, pe 16 mai 2011, însă a fost retrimis comisiei pentru raport suplimentar. Camera Deputaţilor este Cameră decizională.