• Cele trei case de brokeraj (Broker, HTI şi Swiss) care solicitaseră organizarea AGA la Bursa din Sibiu, şi-au retras solicitarea a doua zi
Este probabil că emoţia actorilor pieţei în faţa propunerii lor să edifice la Sibiu o bursă concurentă celei de la Bucureşti, să-i fi determinat să-şi retragă solicitarea.
Dar, după cum ne-a declarat domnul Daniel Ţepeş, asta nu înseamnă că au renunţat la obiectivele pentru care, de fapt, doriseră convocarea. Domnul Ţepeş ne-a precizat că, dacă iniţial intenţionaseră să dezvolte Bursa de la Sibiu ca gest util în oricare dintre eventualităţi - că fuzionează sau că nu fuzionează cu Bucureştiul - acum au adoptat un "timing", în care startul dezvoltării Sibiului (oricum necesară şi hotărâtă) este amânat pentru circa o lună, răgaz ca decizia pentru fuziune să poată fi adoptată netulburat.
Asta înseamnă că, în ciuda aparenţelor, "cei trei magi" nu s-au răzgândit, ci înţeleg să acţioneze cu tact.
Ieri, după-amiază, preşedintele Bursei din Sibiu, domnul Teodor Ancuţa, încă nu primise nicio notificare scrisă cu privire la retragerea solicitării de convocare AGA şi ne-a declarat că, deocamdată, oficial, convocarea este validă şi îşi urmează cursul. Domnul Ancuţa ne-a spus că doar profesorul Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker, l-a notificat că nu este de acord cu introducerea de tranzacţii cu acţiuni la Sibiu, subiect aflat în propunerea de convocare AGA.
Daniel Ţepeş, însă, ne-a asigurat că Bursa de la Sibiu va fi notificată deîndată asupra retragerii solicitării de convocare AGA.
"Suntem constienţi că interesul general al pieţei româneşti este ca să avem o bursă unică şi puternică şi de aceea dorim să ne concentrăm în principal pe obiectivul fuziunii celor două burse şi nu dorim să creăm confuzie cum că ne-am depărta de fuziune acum când a mai rămas mai puţin de o lună de zile până la terminarea evaluării. Vom aştepta rezultatul evaluării pentru ca fiecare acţionar să poată să ia o decizie în cunoştinţă de cauză. În ideea susţinerii fuziunii am fost de acord chiar şi cu dorinţa colegilor noştri neacţionari la BMFMS privind egalizarea deţinerilor la BMFMS, cu condiţia ca aceasta să fie făcută la un preţ corect, respectiv preţul rezultat din evaluare. În cazul în care fuziunea nu va fi finalizată, abia atunci vom relua lansarea programului de dezvoltare al BMFMS şi ne vom ocupa de dezvoltarea acestei pieţe", a declarat Daniel Ţepeş, reprezentantul HTI Valori Mobiliare S.A.
•
"Am decis să ne concentrăm către fuziunea cu BVB, iar celelalte demersuri vor putea fi iniţiate în cazul în care, din diverse motive, fuziunea nu va reuşi", a declarat domnul Sorin Apostol, preşedintele "Swiss Capital" SA.
•
"Sunt de acord cu revocarea convocării AGA a BMFM Sibiu. De la înfiinţare am acţionat pentru fortificarea BVB şi a BMFMS, iar acum militez pentru fuziunea lor, dar şi pentru consolidarea fiecăreia din ele astfel ca marile investiţii în aceste instituţii ale numeroşilor acţionari pe care-i reprezint să nu sufere dacă fuziunea nu va avea loc. Chiar dacă SSIF "Broker" SA este singura societate de profil cotată la Bursă şi în pofida faptului că a avut un rol hotărâtor în începerea tranzacţiilor la BVB, deontologia profesională şi obligaţiile de serviciu care rezultă din legislaţia în vigoare mă determină să-mi orientez eforturile şi în această ultimă direcţie. Mai ales că procedând astfel contribui şi eu la crearea premiselor necesare realizării unei sinergii operaţionale şi financiare dacă fuziunea se va înfăptui." a declarat domnul profesor Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker S.A.