Cu o creştere a cotaţiei de 6,87%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 aprilie, acţiunile Erste Group Bank (EBS) listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se situează pe prima poziţie în topul celor mai bune randamente livrate investitorilor din rândul companiilor tranzacţionate la BVB, în perioada menţionată.
Este un parcurs care se datorează, într-o proporţie semnificativă, unei aprecieri de 3,26% afişată la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din data de 12 aprilie, creştere ce a apărut pe fondul unui rulaj de 2.182 de titluri, cel mai mare din perioada analizată, peste media ultimelor 20 de zile de tranzacţionare de 907 acţiuni.
În acea zi, la puţin timp după des-chiderea şedinţei de tranzacţionare, Erste Group, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), a publicat convocatorul pentru adunarea acţionarilor din 15 mai, în care acţionarii Erste sunt chemaţi să aprobe distribuirea sumei de 601,7 milioa-ne de euro sub formă de dividende, echivalentul unui dividend brut/acţiune de 1,4 euro/acţiune, peste cel din anul anterior, de 1,2 euro/titlu.
Totodată, la bursa vieneză, preţul acţiunii instituţiei de credit a urcat cu 3,31%, până la 36,17 euro/titlu, în condiţiile în care randamentul dividendului propus de conducere băncii oferă un randament brut de 4%, raportat la cotaţia din data de 11 aprilie, de 35,01 euro.
Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 10 - 17 aprilie, cotaţia EBS la BVB a marcat cinci zile de creştere şi una de stagnare, cu fluctuaţii între o apreciere de 0,98%, avută în data de 17 aprilie, respectiv un salt de 1,86%, marcată în ziua bursieră din 10 aprilie.
În 2018, Erste Group a obţinut un profit net istoric de aproape 1,79 miliarde de euro în 2018, cu 36% mai mare decât cel din anul anterior, peste aşteptările analiştilor.
Erste Group Bank are o prezenţă importantă în ţara noastră, în condiţiile în care aproximativ 8,4% din veniturile sale sunt asigurate de BCR, cea mai mare bancă din ţara noastră.
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este completat de acţiunile Medlife (M), care au marcat un salt de 3,99%, în perioada 10 - 17 aprilie, şi de titlurile dezvoltatorului Impact Developer & Contractor (IMP), care, în perioada avută în vedere, au crescut cu 2,86%, în raport cu moneda unică europeană. Menţionăm că ambii emitenţi au derulat în perioada 8 - 12 aprilie operaţiuni de răscumpărare a titlurilor proprii.
Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, a marcat o depreciere de 0,42%, în perioada menţionată, în timp ce indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,47%.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie, în perioa-da 10 - 17 aprilie, a fost avută de acţiunile M.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o depreciere de 0,45%, în perioada avută în vedere, din cadrul său, cel mai bun comportament fiind avut de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au cres-cut cu 1,2%, în raport cu moneda euro.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 9 - 16 aprilie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 4,19%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă ATX a crescut cu 4,7%, în perioada analizată.
Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Expert, cu o creştere de 0,82%, în timp ce titlurile OTP Premium Return, care s-au apreciat cu 0,49%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 2,53%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 10 - 17 aprilie, cu 0,02%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul avut în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig identic.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,77%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 5.238 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 93 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.