Acţiunile MedLife (M), unul dintre puţinii emitenţi de creştere de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au bifat o creşte de 7,04%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 ianuarie, avans ce plasează titlurile prestatorului de servicii medicale private pe prima treaptă în topul randamentelor din indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.
Este o evoluţie ce apare fără un interes deosebit pentru acţiunile M din partea jucătorilor pieţei, în condiţiile în care, în cinci din cele şase şedinţe bursiere prinse în perioada avută în vedere, volumul s-a situat sub media ultimei luni de tranzacţionare.
La începutul acestui an, operaţiunea prin care Grupul MedLife intenţionează să preia companiile din Grupul OncoCard din Braşov, afacere ce în 2018 a avut venituri de 41,8 milioane de lei şi circa 150 de angajaţi, a ajuns la Consiliul Concurenţei, iar dacă tranzacţia va fi aprobată, grupul medical va ajunge la un portofoliu de 27 de achiziţii, de la înfiinţare.
Mihai Marcu, CEO şi Preşedinte al MedLife Group, a declarat într-un interviu acordat pentru Ziarul BURSA, la finele lunii decembrie anul trecut: "Pentru anii următori ne propunem să menţinem ritmul dinamic de dezvoltare de până acum. După tranzacţia reuşită din Ungaria, credem că este un moment bun să ne consolidăm poziţia în această piaţă. De asemenea, mai prospectăm şi alte pieţe. Adiţional planurilor de extindere la nivel internaţional, ne consolidăm poziţia în plan local, unde avem în continuare discuţii avansate cu trei - patru operatori".
În data de 21 februarie MedLife se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele financiare preliminare pentru 2019, care se anunţă mai bune decât cele din 2018, în condiţiile în care, după primele nouă luni ale anului trecut, emitentul a marcat un avans considerabil al profitabilităţii.
Practic, pentru perioada ianuarie - septembrie 2019, MedLife a obţinut un profit net de 5,71 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat în primele trei trimestre din 2018, de 2,44 milioane de lei.
La nivel de grup, profitul net al MedLife s-a ridicat la 19,39 milioane de lei, cu 51,8% peste cel obţinut în primele nouă luni din 2018, evoluţie apărută în condiţiile unor venituri operaţionale de 715,86 milioane de lei, cu 22,6% peste cele de la finele lunii septembrie 2018.
Acţiunea M a încheiat săptămâna trecută bursieră la preţul de 36,4 lei, ceea ce ridica valoarea de piaţă a prestatorului de servicii medicale la circa 806 milioane de lei.
Ponderea titlurilor M în indicele BET, a cărui cotaţie a urcat cu 1,36%, în perioada avută în vedere, este de 1,16%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 5,88%, în intervalul 10 - 17 ianuarie, evoluţie apărută în condiţiile în care, în săptămâna tocmai încheiată, componentele ce intră în structura sa şi-au publicat situaţia financiară pentru luna decembrie a anului trecut, per ansamblu societăţile din BET-FI raportând un Activ Net în creştere cu 20,59%, faţă de cel de la finele anului 2018 şi un Profit Net mai mare cu 136,15%, pentru aceeaşi perioadă, conform datelor prezentate de casa de brokeraj Prime Transaction, în ultimul raport de analiză.
De asemenea, în această săptămână va intra în vigoare Legea Fondurilor de Investiţii (FIA), care prevede şi eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, societăţile ce intră sub incidenţa sa urmând să se conformeze noilor reglementări până la jumătatea anului.
Marcând un salt de 12,45%, în raport cu moneda euro, în intervalul 10 - 17 ianuarie, acţiunile SIF Moldova (SIF2) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie atât din cadrul indicelui financiar cât şi din componenţa indicelui BET-XT, a cărui cotaţie a urcat cu 2,09%, în perioada avută în vedere.
Clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 10 - 17 ianuarie, este condus de acţiunile Societatea de Construcţii Napoca (NAPO), a căror cotaţie s-a apreciat cu 12,45%, în raport cu moneda euro.
Cu o creştere de 12,04%, în perioada avută în vedere, acţiunile Romcarbon (ROCE) ocupă poziţia a doua a topului rentabilităţilor de la bursa noas-tră, podiumul fiind completat de titlurile SIF2.
Clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 9 - 16 ianuarie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au raportat o creştere de 5,02%.
Unităţile fondului OTP Real Estate & Construction au avut un plus de 2,29%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile OTP Expert, care au bifat un randament de 1,94%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,24%, în perioda perioada 10 - 17 ianuarie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,01%, în acelaşi interval de raportare.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s--a apreciat cu 11,36%, în intervalul 10 - 17 ianuarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 9:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.670 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 157,89 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.