Acţiunile "Nuclearelectrica" (SNN) s-au apreciat cu 6,19%, în perioada 10-17 mai 2016, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, raportat la moneda euro.
Societatea Naţională Nuclearelectrica a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net (neauditat) de 66,861 milioane lei, cu 88,68% peste cel din perioada similară din 2015, de 35,435 milioane lei, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti.
Veniturile societăţii au scăzut în perioada menţionată cu 2,4%, la 457,753 milioane lei, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au diminuat cu 14,42%, la 378,457 milioane lei.
Topul creşterilor de la BVB a fost completat de titlurile "Rompetrol Rafinare" (+6,02%) şi "Alro" (+5,55%).
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat un rezultat net consolidat în valoare de peste 40 mii dolari, în primul trimestru, faţă de pierderi de 517.852 dolari, în perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat de presă.
Recent, procurorii DIICOT au lansat un nou dosar Rompetrol, punând sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "Kaz Munay Gaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare".
Ancheta este disjunsă din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.
KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare sunt introduse ca părţi responsabile civilmente în acest nou dosar.
Potrivit oficialilor KMG International, tranzacţia pentru cedarea unui pachet de 51% din structura care controlează rafinăria Petromidia către grupul chinez CEFC nu ar trebui să fie afectată de scandalul Rompetrol II "în mod normal", întrucât KMG International nu este deocamdată sub acuzare.
Potrivit site-ului CEFC, compania chineză va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.
Principalii indici de la BVB au înregistrat scăderi, în intervalul analizat, cel mai mult având de suferit BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, care a scăzut cu 1,21%.
Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 0,99%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 1,14%, raportat la euro.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare apreciere, de 0,46%, a aparţinut titlurilor "FDI Carpatica Global", acestea fiind urmate de "BRD Index" (+0,4%) şi "Raiffeisen Benefit" (+0,4%).
Cotaţia aurului a urcat cu 1,02%, în timp ce moneda naţională s-a apreciat cu 0,04% faţă de euro.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. SNN
(mesaj trimis de Ilie în data de 19.05.2016, 13:03)
Da, SNN azi scade cu un "modest" 2,53% la ora cand scriu comentariul.
Toata bursa s-a dus la vale!
Doar TLV ce se mai mentine.