Aurul a înregistrat o creştere de 5,27% faţă de moneda euro, în perioada 11 iunie-11 iulie 2014, ajungând până vineri, la 139,4511 lei/gram (la cursul BNR).
Radu Ciofu, analist financiar la "Admiral Markets", este de părere că evoluţia bună a aurului din ultima perioadă este strâns legată de aşteptarile pentru politica monetară a Statelor Unite ale Americii. "Uncia de aur a fost invers corelată cu dolarul", a declarat domnia sa.
Analistul apreciază că, în urmatoarea lună, va avea loc o stagnare sau chiar o scădere a preţului aurului, până la 1230-1240 dolari/uncie. "Pe termen de un an, ne aşteptăm la o creştere până la 1550 dolari/uncie", ne-a transmis Radu Ciofu.
În intervalul 11 iunie-11 iulie 2014, acţiunile "Impact" (IMP) şi-au adjudecat primul loc în topul creşterilor de pe Bursa de Valori Bucureşti, cu o evoluţie pozitivă de 25,02%. Pe locul al doilea s-au clasat titlurile "Retrasib" (RTRA), cu o creştere de 21,51%, urmate îndeaproape de cele ale producătorului de materiale de ambalare "MJ Maillis" Romania (MJM), care au avut un plus de 20,54%.
BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat, în perioada analizată, cu 0,55%, raportat la moneda euro.
Dintre cele zece companii, "Transelectrica" a înregistrat cea mai mare creştere (9,47%), titlurile BVB clasându-se pe locul al doilea (7,06%), pe locul al treilea în topul randamentelor, situându-se "OMV Petrom", cu o apreciere de 5,91%.
Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 1,20% între 11 iunie şi 11 iulie.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cea mai mare creştere, în perioada analizată, a fost raportată de fondul de investiţii "STK Europe", ale cărui unităţi au urcat cu 2,44%, faţă de euro. Topul fondurilor a fost completat de "Certinvest BET-FI Index" (2,42%) şi "Certinvest Short Fund" (2,28%).
"Certinvest Short Fund" este un fond de acţiuni cu strategie de investiţii short, ce îşi propune să realizeze profit prin operaţiuni care beneficiază de pe urma perioadelor de scădere a pieţelor de acţiuni sau a unora dintre emitenţi, conform site-ului fondului.
Indicele BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a marcat o creştere de 4,32%. Pe primul loc în acest indice s-au situat titlurile SIF Muntenia (SIF4), cu un avans de 8,60%, urmate de acţiunile SIF Oltenia (+7,13%) şi SIF Moldova (+4,05%).
Depozitele bancare în euro au avut cel mai bun randament, în perioada 11 iunie-11 iulie 2014, la "Marfin Bank" (0,19%), iar cele în moneda naţională, la "Romanian International Bank", unde, totuşi, au consemnat scăderi de 0,19%, din cauza deprecierii leului cu 0,50% faţă de euro, în perioada analizată.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. la vremuri noi, tot NOI
(mesaj trimis de dan oradeanul în data de 15.07.2014, 08:04)
Din nou IMPact? Din nou spun că este vorba despre o creștere ARTIFICIALĂ! Dirijată de IACIU! Care în ultima perioadă a tot cumpărat(numai ieri, 14 iulie 2014 a achiziționat 5.800.000 acțiuni la un preț extrem de apropiat de valoarea nominală). În plin scandal din presa germană. Titluri precum Mafia imobiliară, implicarea în mod necurat a HSBC în afaceri cu DORALY, , calificativele acordate României(țară condusă în stil mafiot)par să nu-l impresioneze pe IACIU. Dar nici pe MATEESCU care în calitate de director general IMPact a semnat fără nici o jenă un contract de antrepriză generală pentru GF2 cu firma în care deține 51% și este tot....DIRECTOR GENERAL! Pe sistemul noi centrăm, noi dăm cu capul! Să facem să fie bine ca să nu fie rău!