CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 FEBRUARIE ETF - BET Tradeville, pe prima poziţie în topul fondurilor de investiţii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 februarie 2019

ETF - BET Tradeville, pe prima poziţie în topul fondurilor de investiţii

Titlurile ETF - BET Tradeville (TVBETETF), au marcat o creştere de 2,42%, în intervalul 12 - 19 februarie, urcând astfel pe primul loc în clasamentul fondurilor de investiţii, fiind urmate de titlurile Certinvest BET - FI Index, care au avut un avans de 2,4% şi de unităţile fondului Certinvest BET Index, care s-au apreciat cu 2,16%.

Pentru intervalul avut în vedere, cotaţia titlurilor TVBETETF a oscilat între o scădere de 0,95%, consemnată în data de 19 februarie, pe fondul unui volum de 4.007 titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 1.780 de unităţi, şi o creştere de 2,3%, apărută în şedinţa din 13 februarie, în contextul unui rulaj de 716 titluri.

Comportamentul fondului de tip ETF (Exchange Traded Fund), vehicul de investiţii care, spre deosebire de fondurile mutuale, se tranzacţionează la bursă, precum acţiunile, a fost în acord cu parcursul indicelui BET, pe care fondul deschis de investiţii îl reproduce, în perioada menţionată principalul coş de acţiuni Bursei de Valori Bucureşti (BVB) bifând o creştere de 2,57%. A fost continuarea unui raliu demarat la începutul acestei luni, apărut în condiţiile în care companiile importante din structura indicelui au început să îşi publice rezultatele financiare preliminare pentru 2018, a conturării perspectivelor privind dividendele posibil a fi acordate şi a randamentelor potenţiale atractive pentru investitori, ţinând cont de cotaţiile relativ scăzute ale acţiunilor, precum şi a domolirii tonului reprezentanţilor Guvernului privind măsurile din Ordonanţa de Urgenţă n.r. 114, pentru care încă nu există norme de aplicare şi nu i se cunoaşte forma finală.

Marţi, 19 februarie, titlurile TVBETETF au coborât până la preţul unitar de 9,55 lei/unitate.

În data de 20 februarie, cea mai mare pondere în cadrul ETF - BET Tradeville, de 20,7%, era deţinută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), fiind urmate de cele ale OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV), cu 18,4%, respectiv 16,8%, potrivit datelor prezentate de SAI Vanguard Asset Management, administratorul fondului.

ETF - BET Tradeville oferă expunere pe bursa noastră prin replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET, investind doar în acţiuni din componenţa coşului de acţiuni şi depozite bancare, potrivit Tradeville.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, s-a apreciat, în perioada 13 - 20 februarie, cu 0,43%, raportat la moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au crescut cu 7,94%, în intervalul avut în vedere.

În ultima şedinţă de tranzacţionare inclusă în intervalul avut în vedere, cotaţia societăţii de investiţii financiare a crescut cu 4,17%, pe fondul unui volum de 21,02 milioane de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de zile bursiere anterioare, de circa 0,65 milioane de titluri.

Ponderea titlurilor SIF3 în indicele financiar este de 8,61%.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 0,62%, în intervalul 13 - 20 februarie 2019.

Cu un avans de 5,91%, în raport cu moneda euro, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din componenţa indicelui BET, în perioada avută în vedere.

Miercuri, 20 februarie, cotaţia FP a scăzut cu 0,56%, pe fondul unui volum de 1,47 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile bursiere anterioare, de circa 4,93 milioane de titluri. Ponderea titlurilor FP în indicele BET este de 20,14%.

Indicele BET­-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital a urcat cu 0,29%, în intervalul 13 - 20 februarie, cel mai bun parcurs din structura sa a fost marcat de acţiunile Turbomecanica (TBM), a căror cotaţie s-a apreciat cu 14,61%, în perioada menţionată.

În data de 20 februarie, cotaţia TBM a coborât cu 0,18%, fiind tranzacţionate 53.499 acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 272.350 de unităţi.

Importanţa companiei Turbomecanica în indicele extins este de doar 0,15%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în perioada 13 - 20 februarie, este condus de acţiunile TBM, podiumul fiind completat de titlurile SIF3 şi FP.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2,31%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 13 - 20 februarie, cu 0,3%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,27%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 9,12%, în perioada 13 februarie - 20 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:20, criptovaluta se tranzacţiona la 3.970 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 69,6 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb