CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13-20 MARTIE Titlurile "Boromir" au urcat cu 13,77%

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 martie 2015

Titlurile "Boromir" au urcat cu 13,77%

Acţiunile companiei de morărit şi panificaţie "Boromir" (SPCU) au înregistrat o apreciere de 13,77%, în perioada 13-20 martie 2015, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti.

Societatea a trecut pe profit anul trecut, obţinând un profit net de 3,7 milioane de lei, de la pierderi de 4,7 milioane lei, în 2013.

Afacerile s-au cifrat la 103,2 milioane de lei, în 2014, în urcare cu 12,6% comparativ cu rulajul obţinut în 2013.

Boromir Prod Buzău, companie controlată de omul de afaceri Constantin Boromiz, face parte din grupul Boromir, care include şi companiile Boromir Ind (Râmnicu Vâlcea şi Deva), Boromir Pan, Moara Cibin, Comcereal Sibiu şi Amylon Sibiu.

În februarie, acţionarii Boromir au aprobat contractarea de la ING Bank a unui credit în valoare de maxim 411.000 lei. Destinaţia creditului va fi emiterea unei scrisori de garanţie pentru participare la licitaţie organizată de Ministerul Fondurilor Europene - "Furnizarea de pachete cu alimente în cadrul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane 2014".

În timp ce principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciat, în perioada analizată, topul creşterilor a fost ocupat de acţiuni mai puţin lichide, precum "Artego" (ARTE), cu o apreciere de 12,92%, şi "Prodplast" (PPL), cu un plus de 5,22%.

În luna februarie, societatea "Gotera 2012" a ajuns să deţină 13,04% din "Artego" Târgu Jiu. Societatea a fost înfiinţată în 2012 şi este reprezentată de Antoneta Daniela Stoian. Asociaţia Salariaţilor PAS deţine 70% din Artego. "Electroargeş" controla un pachet de 4,45% din acţiunile ARTE, potrivit unei raportări din februarie, în scădere faţă de pachetul de 9,57% raportat, în iunie 2014).

Producătorul de benzi din cauciuc pentru transportul materialelor Artego Târgu Jiu a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri de 144,76 milioane lei, în scădere cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit de 5,01 milioane lei, mai mic cu 3,2%, potrivit datelor publicate.

În perioada 13-20 martie, indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la BVB, a scăzut cu 1,11%, în timp ce indicele extins BET-XT a coborât cu 1,34%, faţă de euro. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 2,06% în perioada menţionată.

În cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie au avut-o, în intervalul menţionat, acţiunile "Transgaz" (+1,19%).

Titlurile Fondului Proprietatea au înregistrat o scădere de -0,1%, aceasta fiind, totuşi, cea mai bună evoluţie în cadrul indicelui BET-FI.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai bun plasament a continuat să fie reprezentat de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 1,60%. Topul a fost completat de fondurile "You Invest Active RON" (+1,06%) şi "You Invest Active Euro" (+0,88%)

În intervalul analizat, aurul a săltat cu numai 0,03%, la cursul BNR.

Cotaţia aurului este influenţată de evoluţia dolarului, potrivit analiştilor. Aceştia spun că piaţa încă încearcă să înţeleagă declaraţiile conducerii Fed, referitoare la posibila majorare a dobânzilor.

Miercurea trecută, Fed (banca centrală a SUA) a mai făcut un pas spre prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006, renunţând să mai promită, ca de obicei, după reuniunea de politică montară, "răbdare" înainte să decidă creşterea costului împrumuturilor, ceea ce, potrivit analiştilor, înseamnă că o majorare a dobânzii cheie în SUA este posibilă în lunile următoare.

Totuşi, Fed a subliniat că nu a luat încă o decizie cu privire la momentul primei majorări a dobânzii, adăugând că este puţin probabil ca o astfel de măsură să fie stabilită la reuniunea din aprilie. Analiştii anticipează că Fed va majora dobânzile în iunie sau septembrie.

Cei cu o aversitate mai mare la risc, care au preferat depozitele bancare, ar fi obţinut un plus de 0,03% pentru depunerile în euro, la Millennium Bank, şi de 0,42% pentru sumele în lei plasate la aceeaşi bancă.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa fim seriosi......" CEL MAI BUN PLASAMENT" ....articol scris la comanda, cineva a cumparat SPCU si vrea sa descarce

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb