CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 SEPTEMBRIE Creştere de 6,91% pentru titlurile SIF Muntenia

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 septembrie 2019

Creştere de 6,91% pentru titlurile SIF Muntenia

Cu un salt al cotaţiei de 6,91%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 septembrie, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, în perioada avută în vedere. La rândul său, coşul de acţiuni al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o creştere de 3,09%, în intervalul analizat, cel mai puternic avans săptămânal pentru acest indice din ultimele trei luni.

În perioada 13 - 20 septembrie, cotaţia SIF4 a oscilat între o scădere de 0,28%, apărută chiar în prima şedinţă a intervalului menţionat, pe fondul unui volum de 134.564 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 293.235 de acţiuni, şi o creştere de 3,33%, înregistrată în data de 19 septembrie, în condiţiile unui rulaj de 201.920 de acţiuni. În celelalte patru şedinţe, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat exclusiv în creştere.

Este un parcurs ce apare în condiţiile în care emitentul a anunţat în 18 septembrie că a răscumpărat, în oferta de buy-back derulată în perioada 4 - 17 septembrie, circa 22,39 milioane de acţiuni, echivalentul a 2,77% din capitalul social al SIF4. Operaţiunea de piaţă s-a bucurat de un succes doar parţial, având în vedere că emitentul ţintea achiziţionarea a 37,036 milioane de titluri SIF4, echivalentul a 4,5892% din capitalul social.

Totuşi, operaţiunea a reuşit să tragă în sus cotaţia titlurilor SIF Muntenia, peste preţul fix de 0,72 lei/acţiune la care s-a derulat oferta, ce era cu 13,4% peste referinţa zilei de dinaintea anunţului. Însă, la această evoluţie se adaugă şi interesul mai ridicat pentru acţiunile SIF în general, din ultima perioadă, în condiţiile adoptării de către Senat, la începutul săptămânii trecute, a unui proiect de lege ce include şi eliminarea pragului de deţinere de 5%.

Operaţiunea de piaţă menţionată a fost aprobată de acţionari la jumătatea lunii martie a acestui an, iar în condiţiile în care scopul explicit al ofertei a fost creşterea preţului acţiunilor şi reducerea discount-ului la care se tranzacţionează titlurile SIF Muntenia la BVB, se poate spune că, deşi rata de subscriere a fost de doar puţin peste 60%, oferta şi-a atins scopul.

Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii SIF4 se găseşte în prezent într-un puternic raliu pe termen scurt şi mediu, reuşind să iasă din evoluţia laterală pe care a înregistrat-o titlul SIF după ameliorarea tendinţei descendente demarate în ianuarie 2018.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) a SIF4 era, la finele lunii august a acestui an, de 1,8689 lei, ceea ce faţă de cotaţia SIF4 de ieri de la ora 11:50, de 0,754 lei/unitate, oferea un discount de tranzacţionare de 59,65%.

După primele şase luni ale acestui an, profitul net al SIF Muntenia s-a ridicat la 61,2 milioane de lei, cu 79,5% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care veniturile din dividende au fost de 46,42 milioane de lei, cu 35,02% mai mari decât cele prinse în situaţiile financiare de la jumătatea anului 2018, iar câştigul net din reevaluarea activelor financiare la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere s-a ridicat la 26,22 milioane de lei, dublu faţă de cel raportat la finele lunii iunie a anului trecut.

SIF Muntenia are o valoare de piaţă de circa 613,34 milioane de lei. SIF4 are cea mai mică pondere a acţiunilor în indicele BET-FI, de 8,02%

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 2,1%, în intervalul 13 - 20 septembrie.

Acţiunile operatorului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce au marcat o creştere de 6%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul principalului indice al pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor BVB în indicele BET este de numai 0,53%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut o apreciere de 2,53%, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cea mai mare creştere a fost bifată tot de acţiunile SIF Muntenia. Ponderea acţiunilor SIF4 în indicele extins este de 1,52%.

Topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile IAR Braşov (IARV), a căror cotaţie a urcat cu 16,99%, în intervalul 13 - 20 septembrie.

Pe poziţia a doua în clasamentul rentabilităţilor bursei noastre, în intervalul analizat, se află acţiunile Turbomecanica (TBM), care au crescut cu 11,42%, în raport cu moneda euro, iar podiumul acestui clasament este completat de o creştere de 9,42% avută de titlurile Oil Terminal (OIL), în perioada 13 - 20 septembrie.

Clasamentul fondurilor de investiţii, din intervalul 12 - 19 septembrie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, ce au raportat o creştere de 2,84%.

Unităţile fondului Active Dinamic au avut un plus de 2,38%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile FDI Piscator Equity Plus, care au avut un randament de 2,16%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,3%, în perioda 13 - 20 septembrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,16%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,14%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a depreciat cu 2,82%, în intervalul menţionat, în raport cu moneda unică europeană.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.930 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 178,83 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Unde mă pot interesa de carnetul de acțiuni băgat la SIF Muntenia ,țin să precizez că sunt persoana fizica

    1. La Depozitarul Central.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb