CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 - 22 MARTIE Conpet pe poziţia a treia a podiumului randamentelor BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 martie 2019

Conpet pe poziţia a treia a podiumului randamentelor BVB

Aţiunile Conpet (COTE) au înregistrat o creştere de 4,25%, în raport cu moneda euro, în intervalul 15 - 22 martie, evoluţie care plasează titlurile transportatorului de ţiţei şi produse petroliere pe poziţia a treia în topul celor mai rentabili emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Parcursul acţiunilor Conpet a fost propulsat de anunţul emitentului privind intenţia companiei deţinute de stat de a distribui un dividend brut cu o valoare unitară de 6,84285734 lei, care, raportat la preţul de închidere a titlului COTE din 19 martie, respectiv ziua anunţului, oferea investitorilor un randament brut de peste 9%.

Piaţa a reacţionat la anunţ, iar cotaţia emitentului afişa la sfârşitul şedinţei din 20 martie un avans de 2,59%, mişcare de preţ apărută pe fondul unui rulaj de 15.374 de unităţi, cel mai ridicat din luna noiembrie 2018 încoace şi de peste patru ori mai mare decât media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 3.785 de acţiuni.

În restul celor cinci zile bursiere din intervalul 15 - 22 martie, preţul acţiunii COTE a evoluat între o depreciere de 0,39%, consemnată în data de 18 martie, în contextul unui volum de 3.364 de unităţi, şi o altă apreciere de 1,52%, înregistrată în ziua bursieră din 21 martie, pe fondul unui rulaj redus, sub media celor 20 de zile anterioare, ceea ce relevă o activitate relativ modestă de tranzacţionare după ziua anunţului privind alocarea de dividende.

Din punct de vedere tehnic, preţul titlului Conpet a intrat pe o tendinţă ascendentă după saltul din data de 19 martie, cel puţin pe termen scurt şi mediu, COTE tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20 şi 50 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.

Totuşi, pe termen lung, acţiunea emitentului se află sub media mobilă simplă de 200 de zile.

Conpet a încheiat anul 2018 cu un profit net preliminar în sumă de 59,46 milioane de lei, în scădere cu 20,1% faţă de rezultatul anului anterior, în contextul în care cifra de afaceri a societăţii a marcat în 2018 un avans de 2,2% faţă de 2017, până la 385,14 milioane de lei.

Statul Român este acţionarul majoritar al societăţii, cu o deţinere de 58,71%, în timp ce 41,29% din Conpet se tranzacţionează liber la bursă.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la puţin peste 700 milioane de lei.

Pe prima poziţie în topul randamentelor de la bursa locală, în intervalul 15 - 22 martie, au urcat titlurile Turbomecanica (TBM), care au înregistrat o creştere de 4,78%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce locul al doilea a fost ocupat de titlurile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), care s-au apreciat cu 4,74%.

Toţi cei trei indici analizaţi afişează un parcurs pozitiv pentru perioada menţionată, deşi indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat un avans marginal, de 0,01%, emitentul cu cea mai performantă evoluţie fiind FP, ale cărui titluri s-au apreciat cu 2,28%.

Indicele BET, ce include cele mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un avans de 2,29%%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele extins BET-XT a urcat cu 1,84%, în perioada menţionată.

Din rândul ambelor coşuri de acţiuni, cel mai bun comportament a fost înregistrat de titlurile SNG.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 - 21 martie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 2,38%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 2,17%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index, care s-au apreciat cu 1,92%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,79%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,13%, în intervalul 15 - 22 martie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,16%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat un avans minor de 0,04%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 15:15, criptovaluta se tranzacţiona nivelul de 3.965 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 70,77 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb