CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 - 22 NOIEMBRIE BRD - cea mai bună evoluţie din BET

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 noiembrie 2019

BRD - cea mai bună evoluţie din BET

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 1,26%, în raport cu moneda euro, în intervalul 15 - 22 noiembrie, evoluţie ce plasează titlurile instituţiei de credit pe prima treaptă în topul rentabilităţilor componentelor indicelui BET, a cărui cotaţie a urcat cu numai 0,14%, în perioada avută în vedere.

Este o performanţă ce iese în evidenţă mai degrabă pe fondul unei activităţi preponderent reduse de tranzacţionare pentru majoritatea titlurilor importante listate la BVB, fapt reflectat atât prin volumele scăzute cât şi prin oscilaţiile minore ale preţurilor.

Nu există elemente fundamentale evidente pe seama cărora să poată fi pusă evoluţia acţiunilor BRD în intervalul menţionat, iar rulajele au fost reduse, în doar două şedinţe bursiere volumele situându-se peste media zilnică a anului înregistrată pentru acest emitent.

Din punct de vedere tehnic, pe graficul zilnic, cotaţia BRD se găseşte pe un trend ascendent pe termen mediu şi lung definit, conform teoriei Dow, prin secvenţe de maxime în creştere şi minime în creştere, în timp ce pe termen scurt, preţul acţiunii instituţiei de credit se găşeşte într-o consolidare.

După primele nouă luni ale anului curent, veniturile BRD - Groupe Societe Generale s-au ridicat la 2,446 miliarde de lei, cu 6,9% mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului 2018, în timp la nivelul profitului net creşterea a fost de 7,4%, de la 1,141 miliarde de lei în perioada ianuarie - septembrie 2018, la 1,226 miliarde de lei în acelaşi interval al acestui an.

De la începutul acestui an şi până la finele săptămânii trecute, preţul acţiunii BRD s-a apreciat cu 28,59% şi luând în calcul şi dividendul brut dis-tribuit de bancă în acest an, de 1,64 lei/acţiune, randamentul total al cotaţiei emitentului în intervalul 31 decembrie 2018 - 22 noiembrie 2019 este de 42,98%.

Francezii de la Societe Generale deţin 60,17% din grupul bancar, iar la ultima cotaţie BRD din data de 22 noiembrie, de 14,66 lei, valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de 10,216 miliarde de lei.

BET-FI, la maximul din iulie 2008

Impulsionat de aprecierile cotaţiilor celor cinci SIF--uri, indicele BET-FI a încheiat săptămâna trecută la 45.938,16 puncte, maximul din iulie 2008, în condiţiile în care pentru societăţile de inves-tiţii financiare se întrevede eliminarea pragului de deţinere de 5%.

Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), care prevede aceas-tă măsură, este posibil să ajungă, după alegerile prezidenţiale, în plenul Camerei Deputaţilor, spre aprobare.

Astfel, se creează premisele ca instituţionali importanţi să acumuleze pachete semnificative din capitalul SIF-urilor şi să îşi sporească puterea de decizie privind modul în care sunt conduse aceste societăţi, element care, în percepţia pieţei, are potenţialul de a avea impact pozitiv asupra preţurilor acţiunilor, care în prezent se tranzacţionează la discount--uri ridicate faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN).În acest context, pentru perioada 15 - 22 noiembrie, SIF Oltenia (SIF5) a urcat cu 9,72%, SIF Muntenia (SIF4) cu 9,57%, în timp ce pentru SIF Banat - Crişana (SIF1) creşterea a fost de 8,62%, pentru SIF Transilvania (SIF3) de 8,4%, iar în cazul SIF Moldova (SIF2) avansul s-a situat la 5,14%, rentabilităţile fiind calculate în raport cu moneda, pe baza preţurilor medii de tranzacţionare.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 14 - 21 noiembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 3,92%, în intervalul menţionat.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Star Next, cu o apreciere de 1,75%, în timp ce titlurile FDI Piscator Equity Plus, care au urcat cu 1,39%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,09%, în intervalul 15 - 22 noiembrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a scăzut cu 0,13%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus o pierdere de 0,1%, în timp ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 13,55%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.730 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 121,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb