CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 - 22 OCTOMBRIE Nuclearelectrica - liderul creşterilor de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 24 octombrie 2019

Nuclearelectrica - liderul creşterilor de la BVB

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 5,58%, în intervalul 15 - 22 octombrie, avans ce plasează titlurile producătorului de energie nucleară pe prima treaptă a randamentelor Pieţei Principale a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

De altfel, de la finalul lunii august şi până în prezent, cotaţia SNN a mers aproa­pe numai din maxim istoric în maxim istoric, într-o mişcare de continuare a trendului ascendent pe care preţul acţiunii companiei se situează încă din 2017, dar care s-a accentuat în acest an pe fondul unui cumul de factori printre care rezultatele financiare puternic în creştere şi dividendul cu un randament brut de peste 10%, dar şi evoluţia generală a pieţei.

În intervalul 15 - 22 octombrie, cotaţia producătorului de energie nucleară a oscilat între o scădere de 0,75%, apărută în data de 15 octombrie, pe fondul unui volum de 8.840 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 43.600 de titluri şi o creştere de 1,88%, înregis­trată în şedinţa din 22 octombrie, în condiţiile unui rulaj de 68.819 titluri.

Totuşi, cu excepţia ultimelor două zile bursiere din intervalul avut în vedere, în toate cazurile lichiditatea, evaluată prin numărul de acţiuni transferate, s-a situat sub media ultimei luni, ceea ce arată interesul mai degrabă redus al participanţilor pieţei pentru titlurile SNN, în perioada 15 - 22 octombrie. ­

Nu este o situaţie singulară, ci mai degrabă reprezintă o caracteristică din ultima perioadă a bursei noastre, în condiţiile în care, începând cu şedinţa din data de 27 septembrie (prima de după anunţul privind trecerea pieţei noastre la statutul de emergentă secundară) şi până în prezent, doar în ziua de 16 octombrie rulajul cumulat al acţiunilor componente din indicele BET a depăşit media ultimei luni, conform datelor afişate de investing.com

În data de 14 noiembrie, compania se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele obţinute după primele nouă luni ale anului.

În ultimii doi ani, Nuclearelectrica a plătit, pe lângă dividendele din profitul anual şi dividende speciale, la cererea acţionarului majoritar, Ministerul Energiei.

Încă nu se ştie dacă statul va cere şi în acest an bani în plus de la companiile pe care le are în subordine, în condiţiile în care Guvernul Dăncilă a căzut, dar Nuclearelectrica a anunţat, în mai, că nu are bani pentru a distribui 35% din sumele repartizate la alte rezerve, conform art. 43 din OUG nr. 114/2018.

În primul semestru al acestui an, compania a obţinut un profit net de 290,66 milioane de lei, în creştere cu 59,4% faţă de perioada similară a anului trecut, cel mai alert ritm de creştere din rândul companiilor din BET. Rezultatul puternic pozitiv a venit, în principal, ca urmare a creşterii cu 22% a preţului mediu ponderat a producţiei vândute, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică în primul semestru 2019 cu doar 1% mai mică decât cantitatea totală vândută în primul semestru din 2018.

Compania controlată de Statul Român are o valoare de piaţă la BVB de circa 4,239 miliarde de lei.

Pe treapta a doua a topului randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti se află acţiunile Erste Group Bank (EBS) a căror cotaţie a urcat cu 4,81%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Bucovina - Club de Munte (BCM), a căror apreciere a fost de 3,64%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF­-urilor, a urcat cu 0,82%, în intervalul 15 - 22 octombrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un avans de 0,92%, în aceeaşi perioadă de timp.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile SNN, a căror pondere în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre este de 2,15%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa acţiunilor producătorului de energie nucleară este de 2,11%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a cunoscut un avans de 0,37%, în perioada menţionată.

Cu o creştere a preţului acţiunii de 2,52%, acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Ponderea acţiunilor SIF1 în BET-FI este de 17,26%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioa­da 14 - 21 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au cres­cut cu 2,46%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă, ATX, a crescut cu 2,74%, în perioada avută în vedere.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Real Estate & Construction, cu o apreciere de 1,36%, în timp ce titlurile BRD Global Clasa A, care au urcat cu 1,13%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a stagnat, în intervalul 15 - 22 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,01%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,03%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 2,5%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.030 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 144,65 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb