Acţiunile "Prodplast" (PPL) au înregistrat o creştere de 7,51%, în perioada 17-24 mai, intrând pe poziţia a doua în topul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti, după liderul "Comelf" (+29,8%).
Producătorul de mase plastice "Prodplast", controlat de familia Pogonaru, şi-a bugetat în acest an venituri totale de 61 milioane lei, faţă de 84,6 milioane lei în 2015.
Anul trecut, compania a obţinut un profit net de 7,9 milioane de lei, după ce în 2014 înregistrase o pierdere de 1,9 milioane de lei.
Compania Nord deţine 32,98% din Prodplast, urmată de SIF Oltenia, cu o deţinere de 27,52%, şi Floreasca Developement, cu o deţinere de 11,73%, restul de acţiuni fiind împărţite de ceilalţi investitori de pe piaţa de capital locală.
Evoluţia "Comelf" vine după ce producătorul de echipamente industriale a anunţat că intenţionează să achiziţioneze aproximativ 936.000 de acţiuni proprii, care reprezintă 4% din capitalul social.
Preţul oferit este de 2,7 lei pe acţiune, respectiv un total de 2,5 milioane de lei. Perioada de derulare va fi cuprinsă între 25 mai şi 14 iunie 2016.
Comelf este deţinută în proporţie de 77,6% de Uzinsider, potrivit datelor disponibile pe Bursa de Valori.
Pe locul al treilea în topul creşterilor s-a clasat, "Romcarbon", cu un plus de 5,66%, raportat la euro.
Scăderile principalilor indici ai BVB s-au mai temperat, în perioada menţionată.
BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,67%. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a scăzut cu 0,59%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,72%, raportat la euro.
Acţiunile "Fondul Proprietatea" s-au apreciat cu 0,27, în perioada 17-24 mai 2016, ocupând prima poziţia în topul randamentelor din cadrul indicilor BET şi BET-FI.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai mult au crescut titlurile "Fortuna Classic", cu 2,46%, în perioada analizată.
Acestea au fost urmate de "BT Index Austria" (+0,6%) şi "Audas Piscator" (+0,58%).
Cotaţia aurului a scăzut cu 1,11%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat cu 0,55% faţă de euro, în intervalul analizat.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.