CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18-25 MAI Analiştii "Admiral Markets": "Cotaţia aurului - posibil să ajungă în zona de 1278-1280 de dolari pe uncie"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 29 mai 2017

Analiştii "Admiral Markets": "Cotaţia aurului - posibil să ajungă în zona de 1278-1280 de dolari pe uncie"

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la BVB, s-a apreciat cu 2,42% în perioada 18-25 mai, depăşind ceilalţi indici importanţi ai pieţei de acţiuni locale.

În cadrul acestuia, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Conpet (COTE), care au urcat cu 6,58%, în perioada menţionată.

Compania a realizat un profit net de 19,55 milioane lei în primul trimestru, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care scăderea afacerilor a fost compensată de reducerea investiţiilor, se arată în raportul transmis bursei.

În primul trimestru din 2016, compania a obţinut un profit net de 18,44 milioane lei.

Conpet a înregistrat în primele trei luni din 2017 o cifră de afaceri de 91,06 milioane lei, în scădere cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut, şi a transportat 1,53 milioane tone de ţiţei, faţă de 1,79 milioane tone în perioada ianuarie-martie 2016. Compania a realizat investiţii de 6,55 milioane lei în primul trimestru, cu 18% mai mici faţă de nivelul din trimestrul I 2016. Conpet a avut anul trecut un profit net de 76,3 milioane lei.

Acţionarii "Conpet" au aprobat distribuirea unor dividende cumulate de 16,58 lei/acţiune, în acest an. Cele trei dividende propuse şi aprobate au fost: 8,06657559 lei/ acţiune, din profitul pe anul trecut, 1,97734501 lei/ acţiune, din rezultatul reportat din corectarea unor elemente care au afectat profitul anilor anteriori, şi 6,53844261 lei/ acţiune, din surplusul realizat din rezerve din reevaluare recunoscut în rezultatul reportat.

Ponderea companiei Conpet în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 1,82%.

La polul opus, cotaţia aurului, a scăzut cu 1,31%, în perioada 18-25 mai, a avut cea mai slabă evoluţie dintre activele avute în vedere.

Analiştii Admiral Markets ne-au explicat: "Preţul aurului a rămas într-o zonă de consolidare după cele cinci zile consecutive de apreciere care au urmat după prima decadă a lunii mai, pe fondul apetitului ridicat pe care l-au manifestat investitorii pentru activele de refugiu, ca răspuns la instabilitatea de natură politică din Statele Unite".

În opinia lor, există posibilitatea ca sfârşitul săptămânii trecute să marcheze o perioadă de apreciere pentru activele de refugiu. Aceştia au adăugat: "După prelungirea acordului de reducere a producţiei de ţiţei semnat de către membrii organizaţiei OPEC (n.r. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), în data de 25 mai, şi care se pare că a dezamăgit investitorii, finalul acestei săptămâni (n.r. săptămâna trecută) ar putea marca începutul unei noi runde de apreciere pentru metalul preţios, care şi-ar putea extinde câştigurile până în zona de 1278-1280 de dolari pe uncie în condiţiile în care vânzarea masivă a activelor energetice (în special a petrolului) ar putea determina o scădere semnificativă a apetitului investitorilor pentru activele de risc (risk-off) şi, implicit, o reorientare a acestora către activele "safe-haven" (n.r. active de refugiu), cele mai importante în acest sens fiind aurul şi Yenul".

Acţiunile producătorului de materiale de construcţii Cemacon (CEON) s-au apreciat cu 26,29%, în perioada 18-25 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB), raportată la moneda europeană.

Pe data de 22 mai, compania a anunţat printr-un comunicat remis bursei că Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat, prin PIF Industrial, 4,24 milioane de acţiuni Cemacon. Astfel, cumulând participaţiile deţinute prin Dedeman şi PIF Industrial, fraţii Pavăl au ajuns la o deţinere de 32,72% din emitent, puţin sub pragul de 33%, deasupra căruia demararea ofertei publice de cumpărare pentru întregul pachet de acţiuni devine obligatorie.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Armătura (ARM), cu o apreciere de 17,70%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), cu o creştere de 11,53%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 2,33%, în perioada menţionată.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat, în perioada 18-25 mai, cu 1,19%, raportat la moneda euro.

În cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile companiei SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 2,05%.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 16,90%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 17-24 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 2,9%. Pe locul al doilea s-au situat fondurile ETF-BET Tradeville şi Certinvest BET Index, ambele având aceeaşi creştere, de 2,26%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada analizată, a fost pentru cele în lei, de 0,55%, la Bancpost.

Depozitele în euro au avut un randament mai scăzut, de 0,02%.

Moneda naţională s-a apreciat cu 0,51% faţă de euro, în perioada 18-25 mai.

După creşterile spectaculoase ce au dus Bitcoin până aproape de 2800 de dolari/unitate, criptomoneda a suferit o corecţie scăzând, joi, până aproape de 2220 dolari. După această retragere, preţul monedei digitale şi-a reluat aprecierea, tranzacţionându-se în jurul valorii de 2500 de dolari (aproximativ 10.160 lei, la cursul de schimb de vineri, 26 mai, de 4,064 lei pentru un dolar).

În perioada 18-25 mai, aprecierea criptomonedei a fost de 24,35%.

Conform site-ului "news.bitcoin.com" în piaţă se aştepta ca, după creşterea exponenţială din ultimele zile, preţul Bitcoin să sufere o coreţie, dar fără a i se cunoaşte magnitudinea. Nu au existat ştiri negative, sau alte elemente care să ducă la scăderea preţului. Traderii cred că a fost o corecţie tipică, ce apare înaintea sfârşitului de săptămână, situaţie ce se petrece cu regularitate de peste o lună şi jumătate. În plus, fiind sfârşit de lună, unii traderi consideră că, probabil, multe persoane îşi marchează profitul, se mai arată în sursa amintită.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", vineri, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb