CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 MARTIE IAR Braşov urcă pe prima poziţie în topul randamentelor BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 martie 2019

IAR Braşov urcă pe prima poziţie în topul randamentelor BVB

Marcând un avans de 4,61%, în raport cu moneda euro, în intervalul 18 - 25 martie, acţiunile producătorului de elicoptere militare IAR Braşov (IARV) ocupă primul loc în clasamentul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Cotaţia emitentului a fost impulsionată de intenţia conducerii emitentului de a distribui acţionarilor suma de 11,51 milioane de lei sub formă de dividende, echivalentul a 37% din profitul net (total) realizat în anul anterior, valoarea unitară a dividendului brut ridicându-se la 0,63 lei. Raportat la ultima cotaţie a titlurilor IARV din şedinţa din 18 martie, ziua de dinaintea anunţului, de 7,8 lei/titlu, dividendul oferea investitorilor un randament brut de 8%.

În ziua publicării propunerii de dividend, cotaţia emitentului a raportat un avans de 2,05%, până la 7,96 lei/titlu, evoluţie avută pe fondul unui rulaj totuşi modest, de 1.148 de titluri, în condiţiile în care, în ziua anterioară, când a fost publicat convocatorul fără propunerea de dividend, pe acest simbol a fost înregistrat un volum tranzacţionat de 14.322 unităţi, cel mai mare din această lună, titlurile IARV încheind ziua cu o apreciere de 0,78%.

În restul celor patru şedinţe cuprinse în intervalul avut în vedere, preţul titlului IARV a fluctuat între o depreciere de 1,25%, apărută pe 21 martie, în contextul unui rulaj de 2.369 de acţiuni, şi o altă apreciere de 1,27%, consemnată în data de 22 martie, când au fost tranzacţionate 1.088 de unităţi.

Astfel, cu excepţia şedinţei din 18 martie, creşterea acţiunilor producătorului de elicoptere a avut loc pe fondul unui rulaj sub media ultimei luni de tranzacţionare.

În 2018, compania a obţinut un profit net de 31,18 milioane de lei, în creştere cu 28,9% faţă de profitul net realizat în anul 2017, în condiţiile în care cifra de afaceri netă a companiei a urcat într-un ritm mai accelerat, cu 37%, de la 192,72 milioane de lei, la sfârşitul lui 2017, la 264 milioane de lei, la 31 decembrie 2018.

Acţionarul principal al IAR Braşov este Statul Român, care, prin Ministerul Economiei, are o participaţie de 64,89% din producătorul de elicoptere, în timp ce diferenţa este deţinută de alţi acţionari.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB se ridică la 151,78 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul celor mai mari aprecieri de la BVB, în intervalul 18 - 25 martie, se situează acţiunile Romgaz (SNG), a căror cotaţie a urcat cu 4,57%, în raport cu moneda euro, podiumul rentabilităţilor bursei noastre fiind completat de titlurile Electrica (EL), ce au urcat cu 4,48%.

Indicele BET, ce include în structura sa cele mai lichide şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF­urilor, a urcat cu 0,87%, în perioada 18 - 25 martie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,43%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile Romgaz, a căror pondere în referinţa pieţei noastre de capital se ridică la 10,91%, în timp ce pentru indicele extins importanţa titlurilor producătorului de gaze este de 10,37%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a marcat o scădere de 1,41%, în perioada 18 - 25 martie, cel mai bun parcurs din cadrul său fiind avut de acţiunile FP, a căror cotaţie a crescut cu 0,76%, în intervalul menţionat.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii în indicele BET-FI este de 30,48%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 martie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 2,07%.

Pe următoarele două locuri în acest top se află unităţile de fond ale Certinvest BET Index, care s-au apreciat cu 1,98% şi BT Index Romania ROTX, a căror creştere a fost de 1,88%.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 1,22%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o scădere de 0,03%, în intervalul 18 - 25 martie.

Depozitele bancare în euro nu ar fi adus nicio pierdere sau niciun câştig, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o scădere de 1,73%, în perioada 18 - 25 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:15, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.914 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 69,81 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb